Головна Статті Політика рада Скелети у шафі партії «Слуга народу»: чому навколо нардепів наростають скандали
commentss НОВИНИ Всі новини

Скелети у шафі партії «Слуга народу»: чому навколо нардепів наростають скандали

У партії "Слуга народу" наростають скандали

30 листопада 2019, 12:49 comments3085
Поділіться публікацією:
Скелети у шафі партії «Слуга народу»: чому навколо нардепів наростають скандали

Із партії "Слуга народу" все частіше стали виключати депутатів. Причини цього називають різні. Когось вигнали з фракції за приховувану судимість, когось — через різкі висловлювання. Президент України Володимир Зеленський заявляє, що це лише доводить, що члени партії були "з народу", а те, що ми бачимо зараз, доводить, що влада стежить за тим, хто представляє інтереси народу в парламенті. До яких сюрпризів від "слуг народу" варто готуватися українцям далі і чому насправді депутатів виключають з партії, розбиралися "Коментарі".

Скандали в "Слузі народу": іноді краще мовчати

Народний депутат від партії "Слуга народу" Андрій Богданець 28 листопада на своїй сторінці в Facebook написав, що опоненти шукають сенсації там, де їх немає, і розповів про те, що недоброзичливці поширюють чутки про його "судимості".

Нардеп написав, що в 2015 році добровольцем пішов в добровольчий батальйон "Січ". Під час короткої відпустки між ротаціями він приїхав у рідний Тернопіль, на вулиці якого стався побутовий конфлікт із земляком – не розминулися на дорозі. "Слуга народу" розлютився і сильно вдарив опонента. У результаті у потерпілого діагностували черепно-мозкову травму і зламаний ніс.

У коментарях користувачі соцмережі вказали, що нардеп, м'яко кажучи, написав неправдиву інформацію. По-перше, Богданець був на Донбасі з 13 березня 2015 року до 20 квітня 2015 року, а інцидент стався 18 листопада 2014 року, тобто, до того, як він подався на Донбас. Крім того, судимість у нього справжня: 17 серпня 2015 року тернопільський суд засудив майбутнього депутата до двох років позбавлення волі, але обмежився умовним терміном. Крім того, потерпілому було виплачено 10 180 грн. і в держбюджет 8500 грн.

Про наявність у Богданця судимості повідомив екс-нардеп Ігор Мосійчук, який раніше розповів про судимості ще одного "слуги народу" – Романа Іванісова, якого виключили з фракції. Як виявилося, Іванісов був засуджений за групове зґвалтування в 1995 році. Його засудили до трьох з половиною років колонії загального режиму, але покарання він відбував на рік менше. Про те, що Іванісов виключений з фракції "Слуга народу", повідомив президент України Володимир Зеленський 25 листопада. "Третій депутат був виключений з партії "Слуга народу", і ми цим пишаємося, бо у нас триває очищення, тому що ми дійсно народна партія: ми служимо народу України. І набрали звичайних людей з народу", – поділився глава держави у відеозверненні.

Нагадаємо, що 15 листопада з фракції "Слуга народу" також виключили двох мажоритарників: Анну Скороход та Антона Полякова. Норовливий нардеп поскандалив з керівником ВП Андрієм Богданом і главою партії "Слуга народу" Олександром Корнієнко, якого він звинуватив у продажу депутатських місць. Крім того, Поляків проголосував проти продажу землі, публічно про це заявивши.Також він підтримав свою колегу Ганну Скороход, яку також вивели з фракції. Вона протестувала проти "авторитарних методів керівництва партії". Скороход пояснила, що її чоловіка-бізнесмена затримали якраз після того, як вона не підтримала відкриття ринку землі.

Скандали в "Слузі народу": чекаємо другий з'їзд "слуг"

Аналітик Олександр Гаврутенко вважає, що варто дочекатися з'їзду "Слуги народу", коли і розкриються всі підводні камені партії влади.

"В силу молодого віку лідера цієї політсили цього нам доведеться чекати, можливо, не одне десятиліття. Ну, а якщо серйозно, то вже на даному етапі можна з упевненістю сказати, що існування в українському парламенті відповідної монобільшості абсолютно ніяк не залежить від її персонального складу, моральних та професійних якостей її депутатів. Усі заявлені перед виборами ліфти та конкурси з відбору кандидатів були цілковитою банальною профанацією і політтехнологією для зосередження всіх гілок влади в одних руках. Такою ж політтехнологією з утримання рейтингів будуть показово-виховні процеси всередині парламенту, різні варіанти його перезавантаження або ротації. В умовах постполітики, де влада – це результат якості шоу, яке демонструють виборцю, мета усіх скандалів, інтриг і розслідувань або відтіняти, або фокусувати загальну увагу на головному персонажеві, який за усіма законам нескінченних серіалів від серії до серії буде відважно (і головне – одноосібно вирішувати всі проблеми. А в цьому вони профі. Як кажуть, Show must go on! and Long live the king!, що в перекладі на внутрішньополітичну мову означає: якщо хочеш стати господарем життя, стань слугою народу. Зрештою, партія нинішньої влади називається "СлугА народу", а не "СлугИ народу", і її депутати, як і все суспільство, вже потроху починають усвідомлювати всю суть цієї незначної деталі", – акцентує увагу Гаврутенко.

Політолог Наталія Білоус наголошує, що партія "Слуга народу" спочатку у свою концепцію заклала принцип, що членом їхньої політсили може стати абсолютно будь-який громадянин, починаючи від фотографа і фермера і закінчуючи професорами та бізнесменами.

"Це своєрідна піар-фішка для демонстрації суспільству, що всі верстви населення рівні, що політика – це сфера відкрита для кожного українця. На практиці ж ми побачили, що хоч і були задіяні кадрові агентства та інтернет, у більшості випадків "якість" претендентів було вторинною ознакою. Тому логічно, що значна кількість народних депутатів нездатні працювати в парламенті, вони елементарно не розуміють своїх функцій. Це породжуватиме корупцію, кнопкодавство, скандали. І з кожним непрофесійним кроком нова українська влада власними руками псує імідж України", – каже Білоус.

Політолог також зауважує, що Володимир Зеленський зобов'язаний терміново провести якісні і кількісні зміни, особливо у сфері оборони та економіки, правоохоронних і судових органів. На керівні посади повинні призначатися професіонали, а не іноземці.

"Припускаю, що до осені 2020 рейтинг "Слуги народу" може знизитися і до 30%, але справа не стільки в цьому – країну треба реально рятувати, якщо ми не хочемо дефолту і майдану. Не здивуюся, якщо для заспокоєння громадян проведуть дострокові парламентські вибори, щоб переформатувати партію, очистити її від токсичних осіб. Але якщо членами партії і далі буде ставати будь-хто, а не експерти, місця в Раді будуть продаватися за 300 тисяч доларів і більше, то нічого не зміниться. Якщо президент хоче потрапити в історію як государ, а не як блазень, то повинен розуміти, що політика – це не кіно, а важка робота", – вважає Білоус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!