Головна Новини Політика рада Кримінальна відповідальність для кнопкодавів: експерти назвали плюси і мінуси нового закону
commentss НОВИНИ Всі новини

Кримінальна відповідальність для кнопкодавів: експерти назвали плюси і мінуси нового закону

Експерти відзначають, що кнопкодавство як унікальне специфічне політичне явище перетворилося в Україні в такий же суспільний подразник, як і депутатська недоторканність

14 січня 2020, 09:57 comments3547
Поділіться публікацією:
Кримінальна відповідальність для кнопкодавів: експерти назвали плюси і мінуси нового закону

Президент України Володимир Зеленський підписав 13 січня прийнятий парламентом закон про введення кримінальної відповідальності за кнопкодавство у Верховній Раді (ВР). Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи допоможе зробити подібний підхід ВР більш якісною і відповідальною, а також — що потрібно зробити для того, щоб парламент України став користуватися народною довірою, а не лідирував в рейтингах недовіри.

"Зеленський прагне показати, що виконує свої обіцянки"

Політолог Андрій Золотарьов зазначає, що кнопкодавство як унікальне специфічне політичне явище перетворилося в Україні в такий же суспільний подразник, як і депутатська недоторканність.

"У процесі виборів всі обіцяли з цим покінчити, але потім якось "забували". Між тим, коли депутат "грає на роялі", голосуючи за себе і "за того хлопця", це ставить під питання легітимність прийнятих законів, — підкреслює політолог. — На відміну від попередників, Зеленський прагне показати, що виконує свої обіцянки, в тому числі – покінчити з кноподавством. І це можна лише вітати".

При цьому Золотарьов сумнівається, що кнопкодавство відразу зникне як явище.

"Думаю, ми ще побачимо випадки неперсонального голосування, в тому числі серед представників монобільшості. І тоді буде показове побиття, що лише додасть бали президенту, — підкреслює експерт. — Безумовно, такі кроки дисциплінують депкорпус. Так само як значне ослаблення недоторканності. Не випадково ми вже не бачимо такого засилля олігархів під куполом Ради, як раніше. Думаю, все йде до того, що у ВР буде йти більше людей, націлених на зайняття політичною діяльністю і законотворчістю професійно".

На думку політолога, щоб довіра до парламенту росло, люди повинні відчувати, що прийняті ВР нормативні акти реально покращують якість життя не тільки "слуг народу", а – усього народу.

"Для цього потрібно спілкуватися, пояснювати людям, чому важливо прийняття того чи іншого закону, як це відобразиться на добробуті населення, — впевнений Золотарьов. — Якщо якість життя буде рости, це буде працювати на авторитет депутатів, які раніше традиційно демонстрували себе як брехуни, котрі стоять над законом".

"Закон проблему не викорінить, але відсоток кнопкодавів – зменшить"

Засновник Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк вважає, що прийнятий і підписаний закон не викорінить проблему, але зіграє свою роль і зменшить відсоток кнопкодавів.

"Важливо підкреслити, що в цьому процесі є дві відповідальні особи: хто кнопкодавить і за кого кнопкодавлять. А це означає, що важливо в рівній мірі залучати до відповідальності обох, — зазначає Железняк. — Не варто списувати з рахунків уважні телекамери журналістів. У своїй ефективності вони грають більш важливу роль, ніж навіть сам закон. Кожен кнопкодав добре розуміє, що штраф можна сплатити та обнулитися, а скріншоти і відеосюжети не горять. У будь-якому випадку для порушення кримінальної справи вкрай важлива відеофіксація, тому одного закону мало. Впевнений, що це допоможе не забувати особисту картку в слоті, бо можуть знайтися ті, хто почнуть апелювати і стверджувати, що їх підставили. В цьому випадку працює правило: незнання законів не звільняє від відповідальності".

На думку політексперта, "Слузі народу" важливо дотримуватися зобов'язань, які брала на себе партія. І ці обіцянки виборець добре пам'ятає.

"Радикальні заходи цілком зрозумілі, — продовжує Железняк. — Президент уже втратив 20% з вересня 2019 року. Чималою ціною повернув 9% після звільнення полонених. Ризикувати далі ніхто не стане. Впевнений, що чергове потенційне кнопкодавство не вийде забалакати. І наступного разу це ризикує закінчитися втратою мандата".

"Криміналізація відповідальності за кнопкодавство – скоріше популістський крок"

Політолог, професор кафедри політичних наук в Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка Ганна Малкіна нагадує, що кримінальна відповідальність за неперсональне голосування депутата зустрічається досить рідко — в першу чергу через відсутність можливостей для такого голосування. У ряді країн депутати голосують шляхом підняття руки або переміщення по залу (Великобританія, ФРН), або шляхом натискання кнопки після біометричної авторизації (Ізраїль).

"В Україні криміналізація відповідальності за неперсональне голосування є скоріше популістським кроком з малоефективними і сумнівними наслідками, — вважає Малкіна. — Адже важливо не тільки прийняти закон, а зробити так, щоб він працював на практиці, тобто його норми поширювалися на всіх депутатів-порушників без винятку і всі подібні справи доводилися до кінця і не "розсипалися" в суді. Потрібно розуміти, що кримінальна відповідальність передбачає проведення кримінально-процесуальних дій, це певний порядок, процедура, час. Не в касу ж депутати штраф платитимуть після того, як акт кнопкодавства зафіксували журналісти?"

В умовах слабкої правоохоронної системи і виборчого правосуддя в Україні криміналізація відповідальності за неперсональне голосування стане черговим законодавчим спамом, вважає політолог.

"Український парламент може як завгодно загравати з виборцями, знімати недоторканність, карати за кнопкодавство, але на рівні народної довіри це навряд чи позначиться", — резюмує Ганна Малкіна.

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський схвалив кримінальну відповідальність депутатів за кнопкодавство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!