Головна Статті Політика Скандали.Політика Радник генпрокурора Ватутін: навіщо Венедиктовій потрібні поради "збитого льотчика"
commentss НОВИНИ Всі новини

Радник генпрокурора Ватутін: навіщо Венедиктовій потрібні поради "збитого льотчика"

Наприкінці квітня стало відомо про призначення цілого ряду працівників прокуратури, що не пройшли атестацію, радниками Генпрокурора Венедиктової, одним з яких є Олександр Ватутін

8 травня 2020, 21:35 comments14775
Поділіться публікацією:
Радник генпрокурора Ватутін: навіщо Венедиктовій потрібні поради "збитого льотчика"

В кінці квітня Генпрокурор Ірина Венедиктова опинилася під прицілом українських ЗМІ, які зацікавилися кадровою політикою глави відомства. Зокрема, журналісти задалися питанням, чому прокурори, які не пройшли атестацію, повертаються в органи в статусі радників. Як з'ясувалося, відразу 5 з 10 штатних радників генпрокурора колишні прокурори, яких атестаційна комісія визнала некваліфікованими. "Збитими льотчиками" виявилися Олександр Ватутін, Вадим Приймачок, Микола Тридуб, Ігор Коваль та Ігор Процюк.

У відповідь на прямі запитання журналістів Венедиктова заявила, що вважає екс-прокурорів достатньо кваліфікованими для того, щоб прислухатися до їхньої думки, як радників. Глава ОГП зазначила, що радник і прокурор – це різні поняття, тому що в останнього є процесуальний статус.

"Я не буду нікому давати оцінку, я буду вибирати радників собі сама і вважаю, що є певна інформація, яку я повинна знати від цих людей в силу того, що у них великий досвід роботи. Не бачу тут проблем", – резюмувала Ірина Венедиктова.

picture

Втім, незважаючи на відсутність процесуального статусу вони можуть впливати на рішення головного прокурора України. Неформальним лідером цієї команди, за чутками, може бути Олександр Ватутін.

Радник Генпрокурора Ватутін: кар'єрний зліт

В органах прокуратури Ватутін працює з 2004 року, а у 2015 він досяг своїх перших важливих висот – став прокурором відділу у прокуратурі м. Києва. Вже тоді він подавав декларацію, в якій активи в 10 і більше разів перевищували офіційні доходи. У декларації Ватутіна крім кількох невеликих квартир у Харкові були також спортивний BMW 528і і Audi Q5 у дружини. Ольга Ватутіна, до речі, працювала в цей період у ТОВ "НВФ "Інформації і технології", яку правоохоронці підозрювали в ухиленні від сплати податків на понад 3 млн грн. при схемах поставок програмного забезпечення на НАЕК "Енергоатом". Сім'я також декларувала близько $120 тис. готівкою. Аналогічна історія продовжується і в 2016 році.

А ось в 2017-му, з переходом Ватутіна в Генеральну прокуратуру, сімейству пощастило: дружина продала одну з квартир за 1 млн грн., при цьому залишки готівки в декларації подвоїлися, а у прокурора з'явилася 200-метрова квартира в Києві (очевидно, приватизоване службове житло, оскільки покупку він не декларував). Ще через рік, коли Ватутін переходить на посаду помічника директора Державного бюро розслідувань (його вже очолила Венедиктова), дружина купує собі люксовий BMW X5 2019 року випуску за 3 млн грн., а залишки на рахунках сім'ї збільшуються до майже 4 млн грн. Програмі "Слідство" Ватутін заявив, що гроші на життя їх сім'ї, в основному, дають батьки, які займаються підприємницькою діяльністю.

Радник Генпрокурора Ватутін: провалене обвинувачення

У публічному просторі є тільки одне рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, в якому детально розписано, як Ватутін, будучи прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманняv державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ГФС в Генпрокуратурі, не зафіксував ухилення підприємців від сплати податків незважаючи на виявлені фіскалами докази. Мова про історію, в якій підприємець-торговець тканинами, за версією слідства, свідомо декларував менші оберти, ніж мав насправді (щоб платити податки як ФОП по спрощеній системі). При цьому правоохоронцям вдалося зафіксувати розбіжності з документами, а також візуально задокументувати відвантаження великих партій товару на складі.

Але вся робота була виконана даремно, оскільки Ватутін вирішив, що документи слідчими ДФС і Нацполіції складені неправильно і взагалі ніякого заниження податків у ФОПа не було. Кваліфкомісія не побачила в цьому порушення з боку Ватутіна і закрила проти нього справу.

picture

За чутками, Ватутін також пов'язаний з Вадимом Альперіним і Віктором Шерманом, яких екс-глава ДПС Максим Нефьодов включив у список найвідоміших контрабандистів країни. У Мережі навіть висували припущення, що Ватутін нібито давав вказівки повертати їм речові докази і міг сприяти закриттю справ щодо них. Крім того, прокурор також нібито контролював весь ринок постачання в Україну кавової продукції, використовуючи службове становище. Мова, наприклад, про хід досудового слідства у кримінальному провадженні від лютого 2018 року за фактом умисного ухилення від сплати податків посадовими особами ряду суб'єктів господарської діяльності при проведенні митного оформлення в режимі імпорту кавової продукції, службового підроблення та зловживання службовим становищем посадовими особами ДФС.

Радник Генпрокурора Ватутін: кадровий "розводящий"

Але в Офісі Генерального прокурора на посаду "радника без процесуальних повноважень" Олександр Ватутін буде займатися набагато більш цікавими питаннями, ніж закривати справи за гроші і покривати контрабанду. Судячи з інформації з коридорів на Різницькій, на нього нібито покладено питання контролю за фінансовими потоками, які повинні йти з регіональних прокуратур в Київ. Саме для цього він нібито вже почав розставляти своїх людей (узгоджених з Іриною Венедиктовою) по всій прокурорській вертикалі.

picture

Ось тільки декілька прикладів, про які говорять в Офісі Генпрокурора.

Панов Олександр Олександрович – екс-голова Кіровоградської місцевої прокуратури, який, як і Венедиктова, починав кар'єру в Харкові, став в. о. начальника департаменту ОГП з нагляду за діяльністю Державного бюро розслідувань.

Мазурик Роман Володимирович – екс-керівник місцевої прокуратури №2 в Запоріжжі, якого генпрокурор Юрій Луценко звільняв з посади за неналежне виконання службових обов'язків (відновлювався через суд) – став заступником голови прокуратури Київської області. Мазурик – з родини правоохоронців, його мати – суддя Апеляційного суду Києва, а батько – відомий у часи Віктора Пшонки заступника прокурора Запорізької області. ЗМІ пишуть про його стрімку кар'єру в регіоні, йому приписують співпрацю з відомим в регіоні кримінальним авторитетом Євгеном Анісімовим, а також з колишнім прокурором Андрієм Акритовим.

Коваленко Анатолій Олександрович – заступник начальника управління ОГП з нагляду за діяльністю Державної фіскальної служби, судячи з декларацій, є одним з найбагатших співробітників Офісу. Тільки за 2018 рік він придбав нерухомості на 3,2 млн грн., задекларувавши, правда, приблизно такий же обсяг доходів від подарунків та продажу майна.

Вербицький Дмитро Анатолійович – буде найближчим часом призначений заступником прокурора Одеської області. Раніше працював начальником відділу процесуального провадження досудових розслідувань кримінальних проваджень у сфері транспорту в прокуратурі Одеси, прокурором прокуратури Березівського району, заступником прокурора Малинського району Одеської області

Шарнін Юрій Анатолійович – також буде призначений заступником прокурора Одеської області з силового блоку. Він раніше був начальником управління підтримки обвинувачення в суді прокуратури Одеської області, входив до складу комісії по реабілітації при Одеській ОДА.

Згідно з чутками, це тільки перші призначення, які провів через свій статус "радника" Олександр Ватутін і надалі всі кадрові призначення в регіонах будуть проходити через нього.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!