Головна Статті Суспільство події Смог над Україною: що відбувається з повітрям в нашій країні і що з цим робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Смог над Україною: що відбувається з повітрям в нашій країні і що з цим робити

22 жовтня держслужба з надзвичайних ситуацій оголосила, що в Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Львові та Одесі концентрація оксиду вуглецю в повітрі перевищила гранично допустиму. У столичному повітрі теж присутній високий рівень чадного газу

25 жовтня 2019, 12:02 comments14377
Поділіться публікацією:
Смог над Україною: що відбувається з повітрям в нашій країні і що з цим робити

Гідрометцентр стверджує, що 15-21 жовтня вміст оксиду вуглецю в атмосфері більшості міст країни був "у своїх звичайних параметрах". Правда, з'явилися застереження: мовляв, це зовсім не означає, що повітря чисте. У той же час чиновники та експерти заспокоюють: те "молоко", що ми бачимо, це зовсім не смог, а лише щільний туман. Звідки він раптово на нас осів, вже не пояснюють.

Смог над Україною: влада заспокоює

Смог у сукупності із шаром повітря, який затримується, створив передумови для паніки в суспільстві. Проте об'єктивних причин для цього немає. За даними метеоспостережень, істотного забруднення повітря не зафіксовано.

"Разом з тим я закликаю, в першу чергу, враховувати водіїв дуже низьку видимість під час туману. Будьте обережними і слідкуйте за попередженнями синоптиків!", – написав голова державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін на своїй сторінці у Facebook.

.

Тему 21 жовтня прокоментував прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. Він повідомив, що з приводу "аномального CO2" йому доповіли, що за офіційним даними, у нас в повітрі нічого аномального не спостерігається і якість повітря зараз в межах гранично допустимої концентрації.

"Але зважаючи на те, що така інформація з'явилася, ми зараз розбираємося, яка в них методологія, що насправді вони оцінювали. Ми цей сигнал помітили, зараз намагаємося дати йому оцінку: з чого вони виходили, чому саме так. Ми перевіряємо. Можливо, наші служби погано працюють, або малюнки були неправильно інтерпретовані. Незабаром ми вийдемо з комунікацією з цього приводу", – заявив Гончарук.

Сайт AirVisual стверджував, що вранці 24 жовтня якість повітря в Києві не хороше, при цьому найгірше з його якістю справа йшла на Оболоні, Троєщині і Воскресенці. Туман/смог втрутився в роботу кількох українських портів: там обмежили лоцманську проводку. Це торкнулося портів "Південний", "Миколаїв", "Ольвія", "Скадовськ". Лихоманить обидва київських аеропорти (і частково львівський) – численні затримки і скасування рейсів — видимість близько 100 метрів. Крім безпосередньо відсутності достатньої видимості навіть для зльоту, є і небезпека для літаків і від того, що "розлито" у повітрі.

Також вчора, 24 жовтня в Міністерстві охорони здоров'я відбулося нарада з приводу забруднення повітря в Києві, на якій були представлені фактичні дані моніторингу атмосферного повітря в столиці. Згідно з даними лабораторій ДУ "Київський міський лабораторний центр МОЗ України", ДУ "Інститут громадського здоров'я НАМН України" та Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського зробили висновок: ситуація із забрудненням повітря в столиці залишається у своїх звичних параметрах і збільшення концентрації забруднюючих речовин, по яких проводиться моніторинг, не зафіксовано.

Смог над Україною: експерти хвилюються

Причинами того, чому в місті непросто дихати і коли випарується туман, зацікавився і економіст Андрій Блінов.

"Для мегаполісів температурна інверсія – це явище жахливо накопичується чада, який висить над щільно населеними територіями цілодобово. Колись в Лондоні великий зміг забрав життя 10 000 чоловік. Додатково інверсія це ще випробування для злітають літаків", – пише аналітик. – Оскільки ми далекі від океану, наша інверсія пов'язана з аномально теплим повітряним фронтом і штилем. Центральна Україна, Молдова, Східна Румунія сьогодні в центрі стабільного антициклону. Нульова ізотерма над Києвом навіть вночі перебуває на висоті 4 км. Але до найближчих нічних заморозків на грунті не так далеко – якісь 1000 км на північ і північний схід. Аномалія? Так. Ще один тиждень майже річного тепла гарантована, а разом з нею, схоже, і зміг. Будь-які багаття і повноцінна робота ТЕЦ, звичайно, при такому атмосферному явищі – блюзнірство. У Пекіні і Сеулі в такі дні навіть рух транспорту обмежують. Але вони досвідчені – там таке буває частіше".


Поки люди турбуються про причини того, що відбувається, а відповідні структури, які повинні заспокоїти населення або хоча б щось сказати, як завжди, займають позу страуса, написала на своїй сторінці у Facebook синоптик Наталка Діденко.

"Наскільки я розумію, смог утворюється в результаті неповного згоряння палива в автомобільних двигунах і опалювальних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах природного палива. Тобто не зовсім від спалювання листя чи сміття. Я як синоптик просто спробую пояснити, чому над Україною можлива така концентрація шкідливих димів і викидів. Вже тривалий час над Україною переважає антициклональный характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. У сезон масового опадання листя, підготовки городів і полів до зимового періоду, величезні масштаби горіння (у т. ч. трави), бездіяльність відповідних структур у хоча б регулярних попередження і поясненнях, то картина виглядає сумно. Не знаю, чи справді така серйозна ситуація, але те, що в цьому році це явно відчувається і це явно перебір, можу сказати точно. Найближчим час розраховувати на зміну синоптичної ситуації не доводиться – антициклональный характер погоди утримується", – зазначає Діденко.


Сайт Saveecobot вранці 25 жовтня показував шкідливий рівень якості атмосферного повітря в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Кривому Розі та Івано-Франківську.

Експерт Іван Вербицький зазначає, що подібні ресурси використовують дані з датчиків забруднення повітря. "Ці датчики іноді критикують: мовляв, вони сприймають росу як забруднення. Однак система збирає в себе усі датчики, які є. У систему включені датчики різної якості, виробника і вартості. Тому вони не можуть усі одночасно помилятися", – упевнений Вербицький.

Смог над Україною: порятунок тих, хто задихається – справа рук їх самих 

Отже, поки влада чекає, що смог (в її інтерпретації – туман) сам собою розсмокчеться, ми можемо хоч якось убезпечити себе самостійно.

Якщо ви за кермом, то обов'язково включайте в додаток до габаритних вогнів протитуманні фари (як передні, так і задні). Тримайте збільшену дистанцію, але зменшену швидкість – не сподівайтеся на свою (тим більш – чужу) реакцію. Паркуйтесь подалі від проїжджої частини і за можливості залишайте включеними габаритні або аварійні вогні.

Вдома проводите вологе прибирання (без пилососа і віника). Намагайтеся без необхідності не відкривати вікна. Пийте більше води і рідини (алкоголь до цього списку не входить). Уникайте пробіжок на відкритому повітрі. Також не варто там же палити – разом з тютюновим димом ви вдихнете і ту суміш, яка розпорошена в атмосфері.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!