Головна Статті Суспільство події Спалах дифтерії в Україні: 200 доз сироватки на країну і смертельний сценарій 90-х
commentss НОВИНИ Всі новини

Спалах дифтерії в Україні: 200 доз сироватки на країну і смертельний сценарій 90-х

В Ужгороді і Києві зафіксовано випадки захворювання на дифтерію. Хворих госпіталізували. Фахівці кажуть, що вірус був завезений в Україну ззовні

25 жовтня 2019, 19:00 comments5763
Поділіться публікацією:
 Спалах дифтерії в Україні: 200 доз сироватки на країну і смертельний сценарій 90-х

Холоди в Україні принесли не тільки сезонну застуду, але і досить рідкісний для нас спалах дифтерії. За останні кілька днів в Ужгороді і Києві в результаті небезпечної недуги були госпіталізовані 16 осіб, серед яких студенти-іноземці та 9-річна дитина. У п'ятьох чоловік підтвердили діагноз. Медики кажуть, що останній суттєвий спалах хвороби був в 1990-х роках — тоді від вірусу загинуло 700 осіб. Журналіст порталу "Коментарі" дізнався, чим небезпечна хвороба і як себе убезпечити.

Для України — рідкісне явище

Так, за словами медиків, останній масовий випадок захворювання на дифтерію у нашій країні був зареєстрований ще в кінці минулого століття.

“Останній спалах дифтерії зафіксований з 1992 по 1997 рік. Зупинити її не могли протягом п'яти років. Тоді від хвороби померло 700 українців", — ділиться сумною статистикою з "Коментарями" лікар імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський.

За інформацією Центру громадського здоров'я України, протягом 2019 року було зареєстровано два підтверджених випадки дифтерії — у Хмельницькій та Луганській областях. У 2018 році було зареєстровано 10 випадків хвороби в Україні.

Між тим, в Ужгороді дифтерію востаннє фіксували вісім років тому. При цьому, станом на 24 жовтня, в області зареєстрували три випадки захворювання. Перший стався 8 жовтня з іноземним студентом-медиком. Погіршення самопочуття змусило хлопця звернутися в лікарню, однак зробив він це тільки 11 жовтня. До того часу в контакті з ним побували вже десятки людей. А як відомо, дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом.

“В результаті проведених лабораторних досліджень, у пацієнта 23 жовтня був підтверджений діагноз дифтерії. Йому сироватка не вводилася, тому що не було клінічної картини, необхідної для її введення. Після отримання результатів були оглянуті люди, які контактували з хворим: 120 осіб — студенти Ужгородського національного університету. Згодом був підтверджений позитивний результат ще у двох хворих. Їх госпіталізували в обласну інфекційну лікарню", — розповів генеральний директор Центру громадського здоров'я України Володимир Курпіта.

В цілому, в Україні зараз є 192 флакона сироватки. Вони розподілені по різних областях. За даними Центру громадського здоров'я, наступна партія сиворотки надійде в Україну протягом місяця.


Примітно, що протягом півроку перший хворий студент не виїжджав з України. Згодом в університеті на факультеті, де зафіксували спалах дифтерії, були припинені заняття.

“Це завезення штампа ззовні. Тобто звідкись був завезений агресивний штамп. Хворий з Ужгорода міг заразитися вже через когось", — пояснює "Коментарям" медик Андрій Волянський.

Вчора був також підтверджений випадок захворювання у 9-річного школяра з Києва. Дитина виявилася нещепленою від хвороби із-за відмови батьків. Зараз її госпіталізували в інфекційне відділення обласної лікарні.

“Діагноз "дифтерія" встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних. Для введення сироватки немає показників. Хворий мав контакт з 45-ма людьми, із них  36 дітей, огляд яких заплановано на 25 жовтня. За місцем проживання і навчання організовується дезінфекція", — повідомили в прес-службі Центру громадського здоров'я України.

Ризики та вакцинація

У зоні ризику в першу чергу нещеплені люди, а також те, хто не відповів на попередню вакцинацію.

“Для дорослих передбачена ревакцинація кожні 10 років з 16-річного віку. Діти та дорослі для захисту від захворювання повинні робити щеплення у відповідності з діючим календарем щеплень. Вакцина є безкоштовною, а щепитися можна у свого сімейного лікаря", — зазначили в ЦГЗ.

У зоні ризику, в першу чергу, нещеплені люди, а також ті, хто не відповів на попередню вакцинацію.

“Заразитися може абсолютно будь-яка людина, незалежно від вакцинального статусу, але важко переносять її саме нещеплені. У дифтерії тяжкий перебіг і висока летальність. Зазвичай захворювання починається із загального нездужання, може боліти горло. Тому потрібно звертатися за медичною допомогою при будь-яких тонзилітах (запалення глотки і піднебінних мигдалин, — ред.). Якщо болить горло або воно почервоніло — це підстава для походу до лікаря", — зазначає Андрій Волянський.

Щепитися можна безкоштовно у свого лікуючого лікаря або терапевта. Також вакцину можна придбати в будь-якій приватній клініці. У Києві, наприклад, щеплення від дифтерії (АДП-м) можна зробити в середньому за 200800 гривень, у Дніпрі — АДП-м за 450 гривень, АКДП — за 1430 гривень. У Харкові ж за АДП-м доведеться викласти в середньому 400 гривень.

Тим часом медики побоюються, що дифтерія може повторити минулорічний сценарій епідемії кору. Причина тому — колективний знижений імунітет українців.

Раніше портал "Коментарі" писав, на Закарпатті спалах дифтерії: у лікарнях закінчилася сироватка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!