Головна Статті Суспільство події Робота на кухні чи в коворкінгу: чому українці відмовляються від офісів
commentss НОВИНИ Всі новини

Робота на кухні чи в коворкінгу: чому українці відмовляються від офісів

"Коментарі" поспілкувалися з психологами, які розповіли, чому віддалений формат все частіше "закриває" офісні кабінети

18 лютого 2020, 11:00 comments5994
Поділіться публікацією:
Робота на кухні чи в коворкінгу: чому українці відмовляються від офісів

Все більше українців змінюють офісні кабінети на зручні дивани і затишні коворкінги. Активний розвиток цифрових технологій сприяв перегляду формату робочого процесу: працівники віддають перевагу віддаленій роботі, вибудовуючи професійні відносини з працедавцем за допомогою інтернету. Це допомогло бізнесу заощадити чималі кошти на оренді офісів, оплаті комунальних послуг та обладнанні. Проте віддалена робота не завжди виявляється ефективною. Журналіст видання "Коментарі" дізнався, з якими складнощами стикаються віддалені працівники та як розвинути самоорганізацію для плідної роботи.

Так, згідно з даними одного з українських сайтів з пошуку роботи, найбільш затребуваними професіями в категорії "віддалена робота" є копірайтери, дизайнери, верстальники сайтів, менеджери, перекладачі, оператори чату, фахівці з CEO-просування. Заробітна плата на таких вакансіях стартує від 5 тисяч гривень і вище. При цьому, за інформацією платіжної платформи Payoneer, найбільше заробляють програмісти, дизайнери і копірайтери: до 50 тисяч гривень.

Приємним бонусом такого виду зайнятості стане й те, що, працюючи вдома, співробітникам не доведеться витрачатися на проїзд або обід в не завжди дешевому кафе або ресторані. Крім того, іноді компанії оплачують співробітникам навіть мобільний зв'язок та інтернет, що також допомагає економити.

До речі, згідно з дослідженням платформи Payoneer, перевагу віддаленій роботі і фрілансу більшою мірою віддають так звані мілленіали і покоління-Z — тобто люди від 25 до 34 років. Пов'язано це з кращим розумінням цифрових технологій.

"Працюю вдома і не витрачаю гроші на проїзд"

На думку українців, один з головних плюсів віддаленої роботи — можливість самостійно планувати графік, а також не бути прив'язаним до робочого місця, яке не завжди виявляється поруч з будинком.

"Ти більш усвідомлено плануєш свій бюджет. Не витрачаєш гроші на проїзд, можеш сама готувати обід, що виходить дешевше і часто в рази корисніше. Це дуже важливо, тому що біля мого офісу на попередньому місці роботи не було більш-менш хороших закладів, які б відповідали за  ціною і якістю. При цьому, коли ти приїжджаєш додому після роботи, ні про яке готування на наступний день вже не може бути й мови — на це просто немає сил і часу", — ділиться з "Коментарями" дніпровський фотограф Яна Кривобок.

Вона також зазначила, що віддалена робота зажадала від неї самоорганізації, з якою у дівчини спочатку виникли складності.

"Коли я працювала з дому, а не з коворкінгу або кав'ярні, часто відволікалася на щось несуттєве: домашніх тварин, прибирання. Згодом я повністю вибудувала відповідний режим роботи. Умовно, я прокидалася о дев'ятій ранку і до чотирьох годин обробляла фотографії. Це допомогло спланувати оптимальний час роботи і відпочинку", — підкреслює дніпрянка.

Вторить їй і одеська журналіст Марія Дмитренко. За словами дівчини, робота віддалено дозволила їй подорожувати і особисто планувати свій день, проте живе спілкування з колективом їй все ж подобається більше.

"У віддаленій роботі багато плюсів. Я люблю подорожувати, а з прив'язкою до офісу робити це набагато складніше. Я можу взяти роботу з собою і зробити її заздалегідь, щоб зі спокійною душею займатися своїми справами. В силу своєї професії я все одно постійно не сиджу вдома, а час від часу виїжджаю на події, інтерв'ю. А це постійне спілкування з людьми по телефону або наживо. Тим не менш, мені не вистачає живого спілкування з колективом. Для мене це великий мінус віддаленої роботи. І коли будинок перетворюється в офіс, стирається межа між роботою і відпочинком. Це часом дуже сильно пригнічує", — зазначає Марія Дмитренко.

"Для самоорганізації потрібен стимул"

На думку експертів, питання самоорганізації, в першу чергу, залежить від бажання людини змінити своє життя в кращу сторону.

"Прийти до самоорганізації допоможе тільки сильне бажання змінити своє життя. Якщо людина дійсно вирішила зайнятися цим питанням, то професійна допомога допоможе досягти цього. Наприклад, зараз популярний метод для поліпшення самоорганізації — спілкування зі всілякими коучерами, відвідування тренінгів особистісного зростання. Але, повторюся, це можливо реалізувати тільки при особистому бажанні", — пояснює нам психолог Дарина Литвиненко.

А ось психолог і НЛП-майстер Світлана Чумакова радить готуватися до нового дня ще з вечора. Щоб продуктивно провести, наприклад, понеділок, необхідно скласти план і список завдань на день, які вам належить виконати.

"Обов'язково виділіть час для себе. Виділіть його на те, що вас радує. Складіть список речей, які приносять вам задоволення, і вносьте їх в свій щоденний план. Навчіться дякувати і балувати себе. Задайте своєму мозку вектор: виконав важливе завдання — отримав заохочення. Дякуйте себе за виконання поставлених планів. А ще дотримуйтеся режиму сну, питного балансу і частіше посміхайтеся", — радить Світлана Чумакова.

Переходимо з кухні в коворкінг

Українці, які працюють віддалено, не обмежені у виборі місць, де вони можуть вирішувати професійні питання. Згідно з дослідженням, яке провели американські компанії, з кафе або коворкінгу, станом на 2018 рік, працювало 5-7% співробітників по всьому світу.

Тому, якщо диван або кухня набридли, саме час перейти у відкритий простір або кав'ярню. Вони, найчастіше, обладнані всім необхідним: розетками, зручними столами і кріслами, а також інтернетом. Крім того, там же часто можна перекусити і випити смачну каву. Де саме українці можуть плідно попрацювати — дивись інфографіку.

picture

Раніше портал "Коментарі" писав, що Україна увійшла у п'ятірку країн світу за кількістю фрілансерів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!