Головна Статті Суспільство Наука та освіта Перший раз у перший клас: скільки коштує зібрати дитину в школу в 2019 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Перший раз у перший клас: скільки коштує зібрати дитину в школу в 2019 році

Стало відомо, у яку суму виллється батькам підготовка до Дня знань.

9 серпня 2019, 12:35 comments10914
Поділіться публікацією:
Перший раз у перший клас: скільки коштує зібрати дитину в школу в 2019 році

Школа – це досить дороге задоволення. Добре, якщо форма і рюкзак у вашої дитини залишилися з минулого року в прекрасному стані, та ще й є в наявності значний набір зошитів-ручок-олівців. Але батьки школярів знають не з чуток: рідко рік обходиться без серйозного оновлення екіпіровки. А особливо дорого обходяться збори в школу батькам першокласників, адже їм доводиться все починати з нуля.

Збираємо дитину в школу: відсутність форми не позбавить від витрат

Серпень – час великих витрат для батьків майбутніх першокласників. У списку першочергових покупок – шкільна форма (або одяг, у якому дитина буде ходити до школи), спортивна форма, кросівки або кеди.

Як відомо, два місяці тому в Україні скасували шкільну форму, але, тим не менше, ряд навчальних закладів можуть залишити її на свій розсуд. Якщо ви вибрали дитині школу, адміністрація якої не поспішає відмовлятися від форми, то тільки за піджак і штани (або спідницю для дівчаток) доведеться викласти близько 1000 грн., хоча розкид цін на цей вид одягу досить серйозний.

Якщо правила в школі менш жорсткі, це зовсім не означає, що батьки зможуть заощадити, адже дитині все одно доведеться купувати темні брюки або джинси (а дівчатам – ще й спідницю), плюс джемпер, і навряд чи вдасться вкластися в суму менше 1000 грн.

Додайте сюди кілька сорочок і блуз: хоча б три штуки обійдуться щонайменше в 600 грн.

У святкові дні школи, як правило, просять приходити у вишиванках, ціни на які в інтернет-магазинах варіюються від 300 до 3000 грн.

І, нарешті, не забуваємо про уроки фізкультури: за спортивну форму і кросівки доведеться викласти не менше 1000 грн.

picture

Збираємо дитину в школу: рюкзак

Рюкзак також відноситься до речей, обійтися без яких школяреві не вдасться. В теорії рюкзак можна купити і за 150-200 грн., але якщо слідувати всім рекомендаціям фахівців, то на покупку дешевше 600 грн. можна навіть не розраховувати.

При покупці ранця для першокласника важливо пам'ятати про його ортопедичні властивості: жорсткий каркас і анатомічно правильну спинку. В ідеалі це має бути каркас з алюмінію або композитного матеріалу, який забезпечує міцність і стійкість, завдяки чому вага рюкзака рівномірно розподіляється по хребту, а сам рюкзак не мнеться і не деформується. Важлива ширина лямок (правильно розподілити навантаження дозволяють широкі лямки від 4 см), а також матеріал: краще, якщо він буде щільним і водовідштовхувальним.

Крім того, добре, якщо в рюкзаку буде кілька відділень і кишень – так вашому першокласнику буде легше зорієнтуватися, адже він зможе розкласти по різних відсіках зошити, змінку, їжу, воду, телефон, тощо. В іншому випадку – в його рюкзаку буде повний хаос.

Збираємо дитину в школу: канцтовари

До списку необхідних покупок необхідно додати зошити, альбом для малювання, набори кольорового паперу та картону, а також цілий оберемок канцелярського приладдя: кольорові й прості олівці, ручки, фломастери, фарби і пензлики, пенал, пластилін, клей, ластики, точилка, папки, обкладинки для зошитів та підручників, лінійка, ножиці.

Здавалося б, все це цілком звичайні речі, але є нюанси.

Так, наприклад, папір у зошитах і прописах повинен бути матово-білим або кольору слонової кістки – фахівці кажуть, що саме ці відтінки найбільш безпечні для дитячих очей.

Лінійка повинна бути не довгою, але і не занадто короткою – близько 20 см. Бажано, щоб вона була дерев'яною з чіткою розміткою.

Ножиці з тупими кінцями, щоб максимально вберегти як свою дитину, так і оточуючих від випадкових травм.

Ручки вибирайте легкі і недорогі – не виключено, що вони будуть регулярно "губитися". Щоб дитина при письмі не натирала середній палець руки, а також, щоб пальчики з незвички не ковзали, можна купити ручку з м'яким гумовим покриттям.

Пластилін і фарби краще вибрати у твердих коробках – або зі щільного картону, або з пластику. Першокласники не дуже "ніжно" поводяться з речами, так що більш м'яка упаковка дуже швидко прийде в непридатність.

Картон та кольоровий папір повинні бути не в заклеєних упаковках, а в зручних папках, які легко відкриваються і в них добре видно всі листи. Зрозуміло, кольори повинні бути яскравими, а сам папір – хорошої якості.

Пенал для першачка краще купити у вигляді книжки, де всі речі можна розкласти по своїх комірках. Причому краще купувати пенал без наповнення – такий "опт" коштує дорожче. Дешевше буде купити порожній пенал і наповнити його самостійно.

Що стосується олівців, то фахівці радять віддати перевагу не круглим, а тригранним – такі дитині простіше утримати пальчиками. Оптимальна твердість олівців – середня, яка позначена на корпусі літерами "НВ" або "ТМ". Більш м'які олівці бруднять папір і погано стираються, а більш тверді – гірше пишуть і дряпають сторінки. Крім того, олівці відносяться до товарів, економити на яких не варто: дешеві олівці часто ламаються і погано точаться, так що варто купувати тільки якісні, від перевіреного виробника.

При найближчому розгляді канцелярські "дрібниці" виявляються не такими вже дрібницями – на них доведеться витратити ніяк не менше 400 грн.

Збираємо дитину в школу: додаткові покупки

Є ще кілька речей, які, з одного боку, не належать до товарів першої необхідності, а з іншого – є речами, які прикрашають життя першачка.

До таких речей, наприклад, відносяться сумочки для змінного взуття і для спортивної форми з ручкою-петлею, яку можна затягувати. Найдешевші обійдуться в 100 грн., а яскраві і барвисті, із зображенням улюблених героїв – 200-250 грн.

Крім того, незайвим буде придбати яскраву пляшку для води (100 грн.) і красивий ланч-бокс для сніданку (150 грн.). Психологи стверджують, що такі милі речі дають дитині відчуття батьківської турботи навіть на відстані, коли малюк цілий день проводить у новій незнайомій обстановці.

І, нарешті, всі покупки краще робити разом з дитиною: нехай вона обере відповідний колір ланч-боксу, малюнок на пляшці для води, обкладинки зошитів і коробку з фарбами, які їй сподобалися. Все це перетвориться в приємне проведення часу, адже сьогодні полиці магазинів канцтоварів настільки різнобарвні та різноманітні, що їх можна порівняти хіба що з магазином іграшок. До того ж, всі ці дрібниці дуже важливі для дитини: по-перше, вони вносять в підготовку до школи більше позитиву, а, по-друге, користуватися власноруч і по своєму смаку обраними речами набагато приємніше.

За підрахунками видання "Коментарі" підготовка до школи обійдеться в чималу суму – близько 4200-4300 грн. Але це не кінець, а лише початок витрат, і це батьки зрозуміють вже на перший батьківських зборах. Велика ймовірність, що в школі доведеться скидатися як мінімум на прописи і робочі зошити з різних предметів, що додасть до витрат ще не менш 200-500 грн. залежно від школи та програми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!