"Друге дихання" для Росії, підступний "план" коронавірусу і сценарій тотального безробіття: що чекає наших заробітчан у 2020-му

Незважаючи на закони, що спрощують працевлаштування в Європі, і недавній прогноз експертів про збільшення у світі числа українських заробітчан, ділові плани трудових мігрантів може порушити коронавірус

Нещодавно експерти прогнозували різке збільшення числа українських заробітчан в Європі. Підставою для такого прогнозу були додаткові квоти для гастарбайтерів, які відкрили як країни Східної Європи (Польща, Чехія, Угорщина), так і європейський флагман – Німеччина. Однак в цей сценарій втрутилися китайський коронавірус і інші, не менш значущі фактори, які можуть спростувати всі попередні прогнози економістів, і обернутися для України безробіттям.


"Шахова" рокіровка Польщі та Німеччини

1 березня у Німеччині набув чинності закон, що спрощує працевлаштування кваліфікованих заробітчан із країн, що не входять в Євросоюз. У Польщі наші заробітчани "нагострили лижі" на захід, але їх на цьому маршруті, як виявилося, чекає низка перешкод. Для роботи у ФРН необхідно знання німецької мови. А ті, хто старше 45 років, повинні підтвердити, що їм в Німеччині пропонують зарплату не менше 3685 євро в місяць. Відповідачі цим вимогам отримають посвідку на проживання на півроку, а у разі отримання постійної роботи - на 4 роки. Однак глава федерального управління з міграції Ганс-Екхард Зоммер впевнений, що багато вакансій залишаться вільними через незнання кандидатами мови.

Навряд чи варто чекати великого збільшення числа заробітчан: більшість тих, хто хотів, вже виїхали. Можлива, втім, "шахова" рокіровка: частина польських працівників поїде в Німеччину, а їм на зміну приїдуть українці. У ФРН в 2020-му створюють для кваліфікованих мігрантів близько одного мільйона робочих місць, так що українці, теоретично, можуть не тільки зайняти місце поляків на їхній батьківщині, але і просунутися на захід.

"Збільшення робочих місць можливо також в Чехії, Словаччині і навіть Румунії, а з більш далеких країн – це Канада та Ізраїль, - уточнює економіст, експерт інституту Growford Олексій Кущ. - Українці потрібні у всьому світі, крім як у себе на батьківщині, але їх чисельність, на жаль, не зростає, а падає, так само як і улюблений нашою владою потенціал для експорту робочої сили".

Директор департаменту економічної політики ФПУ Сергій Саливон також припускає, що українських заробітчан у 2020-му навряд чи стане більше, і тим більше в майбутньому. А збільшення числа нових працівників в країні не варто очікувати: мовляв, Україна - далеко не Таджикистан або Киргизстан.

"Бажаючих осісти на новому місці багато, інша справа, що не у всіх це виходить. Але тривалість строків перебування на робочих місцях неухильно зростає, що передбачає: багатьом це все ж вдається", - каже експерт.

До речі, у зв'язку з вищевикладеним і подальше зростання (або хоча б збереження статус-кво) перерахувань гастарбайтерів під великим питанням як у зв'язку з скороченням темпів зростання від'їжджаючих, так і у зв'язку з тим, що багатьом вдається там влаштуватися, і зв'язок з батьківщиною втрачається.

"Що ж стосується ринку праці у нас в країні, очевидно, що кваліфіковані представники робочих професій будуть в дефіциті. Поступово ця ж тенденція буде спостерігатися в охороні здоров'я", - підкреслює Саливон.

"Друге дихання" для міграції в Росію

Рівень промислового виробництва падає, незважаючи на казки нинішнього уряду, і відтік робочої сили продовжиться - вважає економіст Олександр Дудчак.

“Нового "глобусу" заробітчанам, звичайно, ніхто не запропонує, тому продовжиться освоєння колишніх маршрутів. І це будуть не стільки заробітчани, які виїжджали на заробітки, але іммігранти", - вважає економіст.

За виїхавшими на заробітки можуть відправитися з рідних місць і їх діти, а потім і батьки, які незадоволені сучасними українськими медициною і пенсійною системою. Можливо, друге дихання, за словами експерта, отримає міграція в Росію у зв'язку з обіцяним спрощенням отримання громадянства не тільки для жителів самопроголошених республік Донбасу, але і для жителів решти України.

Експерти впевнені: необхідно продумати стратегію з повернення заробітчан в Україну, оскільки без робочих рук неможливе стійке зростання економіки.

"Гроші, які перераховують мігранти, потрапляють через банківську систему в українську економіку, тим самим підтримуючи нашу національну валюту. Заробітчани приносять економіці більше грошей, ніж будь-який інвестор. Фактично вони і є головними інвесторами: їх 12 млрд доларів - це приблизно 10% нашого ВВП", - заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.



"Удар" коронавірусом по трудовій міграції та прогноз безробіття в Україні

Несподівано в плани мігрантів втрутився коронавірус. Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький констатує, що прогноз про втечу українців за заробітками був справедливий до недавнього часу - до моменту розгортання епідемії. Сьогодні очевидно, що підступна хвороба паралізувала економічне життя Китаю - головного двигуна світового економічного зростання. В свою чергу, "став" і Євросоюз. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила про те, що в ЄС підвищений рівень ризику небезпеки коронавірусу з помірного до високого. І якщо цей процес продовжить набирати обертів, Європі будуть не потрібні нові робочі руки: там відбудуться масові скорочення. І першими під удар потраплять саме трудові мігранти, включаючи українців.

"Я припускаю, що в найближчі півроку наша країна може зіткнутися з проблемою масового повернення заробітчан додому і зростанням у зв'язку з цим вже тотального безробіття в країні у другому півріччі. Адже спровокована вірусом економічна криза з подальшим спадом у всьому світі торкнеться і українських експортних галузей. І ніхто сьогодні не може прорахувати усі економічні наслідки, якщо пандемія торкнеться України - країна до цього абсолютно не готова. Але те, що ділова активність, як мінімум, різко впаде, абсолютно очевидно. Так що можна всерйоз готуватися до іншого сценарію розвитку подій, ніж відтік з країни робочої сили", - резюмує Песецький.

Солідарний з колегою і економічний експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін. Він також вважає, що 2020 рік не стане роком заробітчан в Європі, швидше, навпаки: все рухається до глобальної кризи. Відповідно буде прискорюватися процес згортання бізнесу в Європі. Можливо, Польща ще в якійсь мірі і залишиться привабливою для українців, але при збільшенні кризових явищ слід очікувати скорочення пропозиції робочих місць по всьому світу, а це призведе до відтоку робочої сили назад в Україну. Тому дуже ймовірно збільшення числа безробітних в країні.