Головна Статті Світ Китай Життя українців в Китаї: маски по ID-карткам та вимірювання температури в "Макдональдсі"
commentss НОВИНИ Всі новини

Життя українців в Китаї: маски по ID-карткам та вимірювання температури в "Макдональдсі"

Українці, що проживають в Китаї, віддають маски тим, кому вони потрібніші, і кажуть, що в Україні може бути навіть небезпечніше

31 січня 2020, 13:30 comments7110
Поділіться публікацією:
Життя українців в Китаї: маски по ID-карткам та вимірювання температури в "Макдональдсі"

Вчора в аеропорту "Бориспіль" приземлився лайнер зі 158 українцями на борту, яких евакуювали з острову Хайнань через спалах коронавірусу. А сьогодні рейсом компанії "МАУ" додому повернулося ще стільки ж людей. І незважаючи на те, що місто Ухань, де почалася епідемія, знаходиться далеко від туристичного острова, тут також зафіксували перші випадки коронавірусу у 46 китайців, один з яких помер. "Коментарям" вдалося поспілкуватися з українцями, які, незважаючи на людей у масках і відсутність в аптеках противірусних засобів, продовжують залишатися на Хайнані, вважаючи його безпечним.

"Ходимо без масок"

Один з пасажирів "МАУ" — харків'янка Марія Х., яка тільки що повернулася в Україну, — розповіла "Коментарям", що спалах коронавірусу не налякав їх, однак зіпсував відпочинок. За словами жінки, пляж закрили, туроператор скасував всі екскурсії. Та й погода, яка днями зіпсувалася, сприяє тому, щоб люди скасовували відпочинок і поверталися додому. Проте в Саньї продовжують залишатися тисячі українців, які запевняють: на острові немає паніки, проте вулиці порожні, а в аптеках не вистачає деяких товарів.

Як розповіла нам Любов Юркова з Києва, влада закрила в Саньї всі визначні пам'ятки, міжміські автобуси і деякі внутрішні для уникнення скупчень людей.

"У багатьох місцях перевіряють температуру інфрачервоним термометром. Приміром, у нашому житловому комплексі охорона перевіряє температуру на вході. По всій території проводять дезінфекцію дитячих і спортмайданчиків, під'їздів, ліфтів, — розповідає Любов. — Уханьці знаходяться в карантині: у нас 9 сімей не виходять з квартир, поки не закінчиться інкубаційний період 14 днів. За ними спостерігають, для безпеки робиться дуже багато, і це здорово. У громадських місцях практично всі люди ходять у масках, але ніякої паніки немає, все спокійно".

За словами Юркової, люди дуже підтримують один одного. Так, через дефіцит масок її сусіди віддали свої охоронцям і людям, які прибирають територію – їм потрібніше.

"У відділі спирту і антисептиків полиці порожні. Люди такі речі швидко розбирають. До нового року я встигла купити дві пляшки спирту, але треба було взяти більше. До речі, влада нашого міста Санья нещодавно видавала безкоштовно маски по ID-карткам. Така акція проходила в різних районах. А ЖЕК видає 1 маску за паспортом", — каже киянка.

Вторить їй і киянка Наталія Щербатюк, яка разом з сім'єю відправилася в сонячну Санью на зимівлю і стверджує: коронавірусу українці не бояться.

"Зараз багато застуджених людей, тому що тут похолодало і ходять звичайні інфекції. Ми ходимо без масок, син п'є з однієї пляшки з китайськими дітьми. Який сенс повертатися додому, якщо в Україні теж величезна кількість вірусів, від яких помирають. Більш того, вірогідність схопити їх вдома ще більша. Тут робляться колосальні заходи безпеки, температуру вимірюють навіть в "Макдональдсі", — каже Наталя, зазначаючи, що через скорочення потоку туристів вулиці і пляжі, які ще недавно були заповнені натовпами людей, спорожніли.

Сценарій коронавіруса

Згідно останньої інформації, коронавірус підхопили вже 9920 чоловік, а в результаті пневмонії, яку він викликає, померло 213 громадян Китаю. Втім, незважаючи на ці цифри, експерти говорять про те, що щоденний приріст кількості хворих зменшився до 25%. Відомий в Україні вакцинатори, імунолог, завідувач лабораторією иммунореабилитологии Інституту мікробіології та імунології ім. Мечникова НАМН України Андрій Волянський позначив сценарії, як може змінитися кількість хворих при щоденному зростанні в 25% і 10% до 10 лютого.

"Це абсолютно спрощений підхід, так як приріст не може бути рівномірним в реальних умовах. Епідпроцес розвивається по-різному в світі, Китаї та місті Ухань. Але дивлячись на ці умовні орієнтири, стає зрозуміло: у найближчі 10 днів буде визначено потенціал спалаху — чи це пандемія, чи "костюмоване святкування" приходу року Щура в провінції Хубей", — говорить експерт.

Автори фото — Любов Юркова Наталія Щербатюк




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!