Головна Статті Світ Європа Парламентські вибори в Польщі: наслідки тріумфу ультранаціоналістів
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламентські вибори в Польщі: наслідки тріумфу ультранаціоналістів

Минулого тижня у Польщі підбили підсумки парламентських виборів. Беззаперечну перемогу здобула ультраправа партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського. За неї віддали голоси 44% виборців. Політична сила отримає 435 з 460 місць у польському парламенті і зможе сформувати однопартійний уряд, точно так, як і за результатами попередніх парламентських виборів 2015 році

21 жовтня 2019, 12:19 comments3658
Поділіться публікацією:
Парламентські вибори в Польщі: наслідки тріумфу ультранаціоналістів

Збереження при владі у Польщі партії "Право і справедливість", з однієї сторони закономірне, оскільки поляки залишилися задоволені результатами внутрішньої політики ультранаціоналістів. З іншого боку, перебування при владі у Польщі ультраконсерваторів може спровокувати неоднозначні геополітичні наслідки для Києва і Брюсселя.

Парламентські вибори в Польщі: соціально-орієнтований націоналізм

Запорукою тріумфу польських ультранаціоналістів на недавніх виборах стала грамотно продумана соціальна політика протягом останніх чотирьох років знаходження при владі. "Право і справедливість" заробила репутацію партії, яка виконує свої обіцянки перед виборцями.

Візитною карткою партії "Право і справедливість" стала програма "Родина п'ятсот плюс". Її ціль — збільшити народжуваність в Польщі, поліпшити матеріальне становище малозабезпечених польських сімей, де є неповнолітні. Програма була впроваджена в 2016 році і приблизно за рік її учасниками стали чотири мільйони польських дітей. Держава виділила їм на посібники більше п'яти мільярдів доларів. Згідно з програмою, батьки здорової дитини з доходом нижче ста вісімдесяти доларів отримують щомісячну допомогу у розмірі ста двадцяти п'яти доларів, а якщо дитина з інвалідністю, то розмір допомоги збільшується до трьохсот доларів.

Питання соціального забезпечення малозабезпечених сімей з дітьми завжди стояло гостро у Польщі. Деякі вагітні польки намагалися виїхати до Великобританії, щоб народити там дитину і отримати допомогу від держави в розмірі двох тисяч фунтів стерлінгів. У 2012 році з британської скарбниці пішло понад 800 тис. фунтів стерлінгів на виплату допомоги для польських громадян. У Великобританії проживає 600 тис. поляків, які виїхали на заробітки протягом "нульових" та першої половині 2010-х. За допомогою програми "Сім'я п'ятсот плюс" польські ультранаціоналісти зуміли заручитися підтримкою поляків з доходом нижче середнього, жителів сільської місцевості.

Тим не менше, у програми є і зворотна сторона медалі. На думку економіста Лукаша Козловського, професійно активні люди заробляють більше, ніж малоактивні, які розраховують на допомогу. На думку експерта, найчастіше в польських сім'ях, де є кілька дітей, один з батьків припиняє працювати. Співробітник "Національного угоди профспілок" Петро Шумлевич вважає, що збільшення грошових допомог без збільшення заробітної плати призводить до професійної дезактивації частини суспільства, особливо жінок. За інформацією Шумлевича, програма "Родина п'ятсот плюс" призвела до зниження кількості працюючих молодих жінок з дітьми.

Польські ультранаціоналісти перетягнули на свій бік польських пенсіонерів, віднявши електорат у лівацьких партій "Громадянська позиція", об'єднання "Ліві". В 2017 році уряд знизив пенсійний вік з 67 до 65 років для чоловіків і до 60 років для жінок. Також прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький поставив мета побудувати суспільство соціального благополуччя, а Ярослав Качинський обіцяв знизити податки для поляків молодше двадцяти шести років, нові пільги для сімей з дітьми, збільшити витрати на соціальну сферу до 10 млрд дол. у рік. Цього сприяє сприятлива ситуація у польській економіці.

ВВП Польщі становить півтрильйона євро, рівень безробіття один з самих низьких в Євросоюзі (3,3%), мінімальна зарплата становить понад п'ятисот доларів. Активно розвивається будівельний сектор за рахунок коштів з європейських фондів. Пакет угод у сфері нерухомості становить до шестисот мільйонів євро.

Парламентські вибори в Польщі: політичні наслідки

Політолог-міжнародник Кухалейшвілі Георгій двояко оцінює наслідки перемоги партії "Право і справедливість" на виборах у Польщі. Він вважає, що у нас немає більш близьких партнерів у Європі у сфері стримування агресії Росії, ніж польські ультранаціоналісти. Польща продає Україні бронетехніку радянського виробництва. Уряд виступає за Моравецького посилення антиросійських санкцій ЄС, підтримує територіальну цілісність України і однозначно сприймає РФ як загрозу для євроатлантичної безпеки на відміну від президента Франції Еммануеля Макрона, який виступає за зміцнення співпраці з Кремлем у торговельно-економічній сфері, у сфері безпеки всупереч тривалої агресії на сході України.

Польща виступає категорично проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", на відміну від Німеччини, оскільки Росія буде використовувати його в якості інструменту енергетичного шантажу Європи. Україні "Північний потік-2" не вигідний, оскільки цей газопровід стане альтернативою нашій газотранспортній системі. Ми втратимо левову частку доходів від транзиту природного газу з Росії. Україна і Польща отримують взаємну економічну вигоду від співпраці у сфері бізнесу.

У 2018 році двосторонній товарообіг склав сім мільярдів євро. Польща є ринком праці для двох з половиною українських заробітчан. Польські роботодавці отримують вигоду, економлячи на витратах виробництва, оскільки українці готові працювати за менші гроші.

Кухалейшвілі вважає, що Польща могла б стати ефективним посередником для налагодження відносин України і США. У американського президента Дональда Трампа склалося враження про Україну як загрузнула в корупції країні, куди не варто вкладати гроші. Поки, що Україна цікава Трампу як місце для пошуку компромату на свого політичного опонента Джо Байдена. Зате відносин адміністрації Трампа з урядом Моравецького більш довірливі.

Під час торішнього візиту в Польщу, Трамп відкрито підтримав небажання Моравецького і Качиньського розміщувати біженців-мусульман на своїй території вимогу Єврокомісії. В цьому році Трамп прийняв рішення додатково розмістити у Польщі тисячу американських військових у відповідь на прохання польського керівництва відкрити американську базу.

Тим не менш, в останні роки ложкою дьогтю в бочці з медом українсько-польських відносин стали роздуті протиріччя часів Другої Світової війни. "Право і справедливість" орієнтується на підтримку широких мас, в тому числі вкрай правих шовіністів, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу між польським і українським народом, висловлюють територіальні претензії на Львів і інші міста Західної України, а також руйнують пам'ятники та могили воїнів УПА у прикордонних районах Польщі.

Польський парламент прийняв законодавство про кримінальне переслідування прихильників УПА, що є плювком в обличчя багатьох жителів західних українських областей, чиї родичі воювали в рядах цього збройного формування. Інститут національної пам'яті Польщі намагається звинуватити українців у геноциді поляків під час " Волинської різанини 1943 року, незважаючи на те, що в ході цього міжетнічного конфлікту загинули десятки тисяч представників обох народів.

Після приходу до влади в Україні партії "Слуга народу", виникли передумови для врегулювання непотрібних спорів. Україна дозволила провести ексгумацію останків польських громадян на своїй території. У відповідь Київ чекає від Варшави скасування поправок в законодавство щодо УПА. Однак, як будуть діяти польські власті поки залишається неясним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!