Головна Статті Світ Європа Залізна завіса Макрона: Балканам вхід в ЄС заборонений
commentss НОВИНИ Всі новини

Залізна завіса Макрона: Балканам вхід в ЄС заборонений

За підсумками нещодавнього засідання Європейської ради, в Албанії та Північній Македонії розгорілася політична криза. Представники вищого керівництва європейських країн не змогли прийти до спільної згоди щодо початку переговорного процесу про вступ до ЄС цих двох балканських держав

28 жовтня 2019, 12:07 comments6337
Поділіться публікацією:
Залізна завіса Макрона: Балканам вхід в ЄС заборонений

Раніше, у Брюсселі звучали заяви, що в кращому випадку Північна Албанія і Македонія вступлять до ЄС ближче до 2025 року. Македонський прем'єр Зоран Заєв вирішив провести позачергові вибори в парламент, які відбудуться у квітні 2020 року, за вісім місяців до встановленого строку.

Правляча партія Соціал-демократичний союз Македонії не реалізувала ключову мету: вступ до ЄС і НАТО. З цим есдеки йшли на парламентські вибори 2016 року. В Албанії, керівник опозиційної Демократичної партії Люльзим Баша закликав прем'єр-міністра Еді Рама покинути свій пост. Албанські демократи вважають, що ЄС закрив двері перед їхньою країною через неефективність у сфері антикорупційної діяльності і проведення реформ. Однак, це не єдина причина, чому в найближчому майбутньому балканським державам не світить членство в ЄС.

Вступ Албанії та Північної Македонії в ЄС: роль Макрона

Безпосередню роль у зриві переговорів про розширення ЄС відіграв президент Франції Еммануель Макрон, який проголосував проти їх початку. Рішення в ЄС приймаються консенсусом і тому, якщо хоча б одна країна-член скаже "ні", то не вийде вирішити жодного питання. За інформацією оглядача Джакобо Баригацци, господар Єлисейського палацу вважає, що Албанії та Північної Македонії потрібно домогтися більшого прогресу в реформах. За словами експерта, Макрон розуміє, що зволікання зі вступом Албанії та Північної Македонії в ЄС може негативно позначитися на розвитку регіону, але наполягає на тому, що потрібно почекати з політикою розширення до тих пір, поки не вийде зробити її більш впорядкованою.

Французький президент вважає, що переговори про прийняття нових членів в ЄС бюрократизовані і рішення приймаються за шаблоном, не звертаючи уваги на індивідуальні особливості. Як повідомляють аналітики Рим Момтаз і Ендрю Грей, Еммануель Макрон виступає за те, щоб для початку провести лібералізацію візового режиму для балканських країн, а потім говорити про розширення блоку. Аналогічної позиції дотримується керівництво Нідерландів і Данії, але тільки щодо перспективи членства Албанії.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що Макрон спеціально стримує процес розширення Євросоюзу, щоб сконцентруватися на внутрішньому розвитку організації. У французького президента наполеонівські плани: створення армії ЄС, фінансового відомства для регулювання єврозони, подолання існуючих викликів: боргового навантаження Греції, Італії, міграційного кризи, подолати втрату великого донора в європейський бюджет після виходу Сполученого Королівства з Європи. Франція – найбільший інвестор в розвиток ЄС після Німеччини і не бажає розпорошувати гроші на підготовку до членства балканських країн. До того ж прийом нових країн до ЄС не підтримують дві третини французьких громадян, серед яких сильні антиурядові настрої. Макрон не хоче зайвий раз дратувати свій народ.

Кухалейшвілі вважає, що закриваючи вхід в ЄС залізною завісою, Макрон демонструє винятковість Франції в ЄС і змушує інших лідерів країн Європи рахуватися з його думкою. Макрон претендує на роль неформального лідера в ЄС на зміну лідера Німеччини. На засіданні Європейської ради німецька сторона підтримала початок переговорів зі Скоп'є.

Макрон знаходиться в розбіжностях з американським президентом Дональдом Трампом з питання ядерної угоди з Іраном, його протекціоністської політики. Албанія є членом НАТО з 2009 року і регіональним союзником США на Балканах.

Аналітик Дімітар Бешев вважає, що Макрон стримує вступ до ЄС країн, які можуть виступати проти зміцнення інтеграційних процесів усередині блоку, збільшення повноважень наднаціональних органів. Макрон побоюється повторення наслідків розширення ЄС 2004 року, коли до складу організації були прийняті Угорщина, Польща, де зараз при владі знаходяться консервативні політичні партії поміркованих євроскептиків, які відмовляються слідувати законодавства ЄС у судовій системі, а також дотримуватися єдиного курсу Брюсселя у сфері міграційної політики.

Вступ Албанії та Північної Македонії в ЄС: джерело нестабільності

Одним з вагомих аргументів противників розширення ЄС є несприятлива соціально-економічна ситуація в Албанії та Північної Македонії, незнающая кордонів корупція, проблеми з злочинністю. Обидві країни є одними з найбільш корумпованих в Європі. Представник ОБСЄ Бернард Борчардт критикував албанська влада за неефективність у сфері антикорупційної діяльності. Хабарництво процвітає у судах.

За рівнем безробіття, Північна Македонія перевершує навіть нестабільну Грецію. У Македонії не у справ знаходяться 17,5% населення, а в Греції – 17% населення. Албанія не на багато випереджає Україну за рівнем безробіття: 11,5% і 10% відповідно. Бідність серед населення в Північній Македонії становить 20%, в Албанії – третина населення. Після вступу в ЄС всі ці люди хлинуть на заробітки у розвинуті країни Західної Європи. Так було після вступу в ЄС країн Східного блоку в 2004 і 2007 роках.

Ситуацію ускладнює проблема незаконного виробництва наркотиків, наркотрафіку, незаконного обігу зброї в Албанії. Понад 500 автоматів, кулеметів, пістолетів, понад 800 штук боєприпасів зникли з армійських складів під час громадянської війни 1997 року. За найоптимістичнішими прогнозами албанських чиновників все це зброя вийде вилучити через п'ять років.

Однак, в Тирані і Скоп'є сприймають відстрочення переговорів про вступ до ЄС як помилку. Албанці, македонці були впевнені, що участь їх країн врегулювання міграційного кризи ЄС, розміщення на своїй території біженців стане бонусом для вступу в ЄС. Найбільше розчаровані македонці. Заради своїх європейських та євроатлантичних прагнень їм довелося піти на поступки в історичному спорі з Грецією і погодитися на зміну назви (раніше називалася Колишня Югославська Республіка Македонія), відмовитися від використання символіки, яка асоціюється з імперією Олександра Македонського, яке греки вважають частиною своєї історії.

Вступ Албанії та Північної Македонії до ЄС: геополітичні наслідки

Кухалейшвілі вважає, що президент Франції може стримувати розширення ЄС на Балканах не без впливу Росії. З недавніх пір, Макрон йде на зближення з президентом РФ Володимиром Путіним. Під час зустрічі з російським президентом Брегансоне серпні цього року, Макрон висловив намір зміцнювати співпраця з Росією в торговельно-економічній сфері та сфері безпеки, незважаючи на політику санкцій. Кремль традиційно виступає проти розширення ЄС і НАТО на Балканах і в Східній Європі, оскільки претендує на посилення свого впливу в цих регіонах.

На сьогоднішній день Північна Македонія не є ні членом ЄС, ні НАТО. Поза ЄС і НАТО знаходяться Боснія і Герцеговина, Сербія та Косово. Питання європейської інтеграції даних країн також повис у повітрі. Цим можуть скористатися Туреччина та Китай для посилення свого впливу в політичному і економічному розвитку цих країн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!