Головна Новини Світ Європа Як Польща рятує свою економіку від коронакризи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Польща рятує свою економіку від коронакризи

Член правління Національного банку Польщі Павел Шаламаха розповів, які заходи запроваджені у Польщі задля подолання коронаризи, зокрема йдеться про звільнення населення від внесків на соцстрахування

28 травня 2020, 18:06 comments3826
Поділіться публікацією:
Як Польща рятує свою економіку від коронакризи

У Польщі уряд корегує кризові умови через коронавірус за допомогою низки заходів, у тому числі, позик для підприємств, заявив у рамках щорічної дослідницької конференції "Ринок праці та монетарна політика" член Правління Національного банку Польщі (НБП) Павел Шаламаха. Про це повідомляють "Коментарі".

"Моя країна вступила в кризу як добре збалансована економіка, з надійною фіскальною позицією, що відбилася на зменшенні державного боргу та історично низькому дефіциті бюджету. Зростання ВВП наближалося до свого потенціалу, а економіка прямувала до так званої м’якої посадки на тлі погіршення зовнішніх умов, — розповів представник НБП. — Міцні макроекономічні основи польської економіки дозволяють їй плавно поглинати макроекономічні шоки, пов’язані зі спалахом епідемії, і водночас створюють необхідний простір для фіскального послаблення".

Шаламаха зазначив, що уряд не вагаючись взяв на себе великий тягар витрат для коригування кризових умов, запровадивши великий пакет заходів. Йдеться, по-перше, про позики для мікро-, малих та середніх підприємств за умови, що у майбутньому 70% таких позик будуть списані.

"Другий крок – це звільнення самозайнятих осіб, мікро-, малих та середніх підприємств від внесків на соціальне страхування. Далі – одноразові грошові виплати самозайнятим, людям, зайнятим за цивільно-правовими договорами. Наступний крок – це субсидії на заробітну плату, які були надані за умовами економічного спаду чи скорочення робочого часу працівникам. А також позики мікропідприємствам, які надаються на 12 місяців, які будуть виплачуватися за певних умов", — перелічив представник польського Нацбанку.

Зазначається, що запланова величина цих заходів перевищує 5% ВВП. У той же час центробанк Польщі, діючи на перспективу, антициклічно послабив монетарну політику, знизивши ставку на 100 базових пунктів. Крім того, були послаблені вимоги до резервів, запроваджені спеціальні операції для забезпечення додаткової ліквідності банківського сектору.

"Також ми пропонуємо дисконтний кредит з метою рефінансування позик, розпочали державну закупівлю цінних паперів та боргових цінних паперів, гарантованих урядом", — додав Шаламаха.

Як повідомлялося, Польща збирається повністю відмовитись від російського газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!