Меган Маркл і вся королівська рать: що стоїть за цькуванням герцогині Сассекської

Ім'я дружини принца Гаррі Меган Маркл не вибуває із заголовків світових ЗМІ вже кілька років. Як правило, такі новини мають скандальний відтінок і стосуються напружених відносин колишньої зірки серіалу «Форс-Мажори» з її родичами і представниками британської преси

Видання "Коментарі" розбиралося, що спільного між Меган Маркл, рухом антироялістів і серіалом "Гра Престолів".

Меган Маркл і епопея з її цькуванням

Про цькування Маркл вперше заговорили ще в 2016 році, коли стосунки актриси і нащадка королівської сім'ї починали зароджуватися й інформація про це тільки просочилася у ЗМІ. Найближче оточення американки піддалося цій атаці репортерів, які намагалися довідатися про нову пасію принца як можна більше, не соромлячись при цьому включати фантазію "на всю котушку". Як, наприклад, журналісти Daily Mail, називали подругу принца "королевою гангстерів" через нібито кримінальний район в Лос-Анджелесі, де вона народилася і провела дитинство.

Кожен роман Гаррі завжди привертав до себе увагу папараці, чому значно сприяла репутація лиходія (хлопця не раз звинувачували у прихильності до "голих" вечірок, наркотиків та алкоголю) і героя військової кампанії в Афганістані. Стосунки з Меган Маркл не стали винятком із правил. Британські газети завзято взялися за смакування особистого життя особи королівської сім'ї, а в Мережі до них приєдналися численні інтернет-тролі, що змусило Гаррі виступити з офіційним закликом припинити хвилю образ і харасменту". Як було зазначено в секретаріаті Кенсінгтонського палацу, пару зачепив наклеп, а також расистські (Маркл – наполовину афроамериканка) і сексистські коментарі в соцмережах.

З тих пір час від часу королівське подружжя подає до суду на ЗМІ, проте до цих пір їм вдалося відсудити лише 100 тис. євро у французького журналу Closer, який опублікував у 2017 році фотографію Маркл топлес. Зараз на черзі кілька позовів про порушення права на таємницю приватного життя. За іронією долі, порівняно недавно у Великобританії в догоду свободі слова був внесено ряд змін в закон про дифамацію, який до цього дозволяв досить легко домогтися перемоги у справах про наклеп на користь позивача. Тепер захистити честь і гідність стало складніше. Втім, заступництво за герцогиню Сассекську вже стало традиційним заняттям багатьох політиків та артистів зі світовим ім'ям. На захист від нападків преси не раз висловлювався Джордж Клуні, Елтон Джон, Дональд Трамп, Хілларі Клінтон, а нещодавно до них "оптом" приєдналися ще 72 представниці британського парламенту.

Епопею з цькуванням ненадовго затьмарили внутрішньосімейні розбирання Маркл зі зведеною сестрою, рідними братом і батьком, які давали суперечливі коментарі з приводу майбутнього королівського весілля і свого відношенню до нього. Так, старша дочка Тома Маркла, Саманта, довгий час розповідала про лицемірство родички і навіть обіцяла видати книгу-викриття "Щоденники сестри принцеси Вискочки", але після запрошення на телебачення різко перетворилася в люблячу сестру, а батько, незважаючи на отримане запрошення на весілля, так і не з'явився на урочистості, зате встиг засвітитися в платній фотосесії.

Не враховуючи історію з тіарою в російському стилі, яку Єлизавета II заборонила брати нареченій через справу з отруєнням Скрипалів російськими спецслужбами і чутках про відкупні в розмірі 37 млн дол., які королева нібито пропонувала за відмову від руки і серця Гаррі, одруження пройшло більш-менш спокійно. Але після нього критика молодят відновилася. Якщо питання з благородним походженням Маркл було з легкістю вирішено американським генеалогом Бойд Робертсом, встановили, що батько нареченої є прямим нащадком середньовічного короля Англії Едуарда III, то про перше заміжжя Маркл ні-ні, та й згадують, адже досі членам королівської сім'ї для одруження на розлучених жінок доводилося відмовлятися від претензій на трон.

Напередодні народження дитини пара переїхала в котедж неподалік від Віндзорського замку, вклавши в ремонт свого нового сімейного "гніздечка" 2,4 млн фунтів бюджетних грошей. І це не враховуючи ще 32 млн фунтів, витрачених на весілля й історію про викинутий на смітник "розкішний" килим, який зіпсувала собака. Звичайно, преса не змогла обійти увагою таке марнотратство.

Не менше розмов викликала переробка обручки нареченої, виготовленої за дизайном Гаррі. Спочатку її прикрашали три діаманти – один з африканської Ботсвани, куди пара здійснила першу спільну подорож, та ще два камені, що раніше належали принцесі Діані. Через рік після весілля Маркл вирішила додати туди ще діамантів, що здалося критикам явно зайвим.

Меган Маркл і привид принцеси Діани

З кожним роком список претензій до дружини принца Гаррі росте. Це і манера одягатись; і поведінку на публіці; і розмови про захист екології нарівні з одночасними польотами на приватному літаку; і чутки про важкий характер Маркл серед прислуги, яка нібито присвоїла їй прізвиська Me-Gain (Собі) і Duchess Difficult (Складна герцогиня); і, нарешті, ігнорування головної норми поведінки сім'ї британських монархів, сформульованої ще матір'ю нинішньої королеви Єлизавети II, яка говорить: "Ніколи не скаржся, нічого не пояснюй".

Саме в умінні скаржитися Гаррі та його супутниці в королівській родині на сьогодні немає рівних. Сам принц, при спілкуванні зі ЗМІ крім закликів не обговорювати Маркл не упускає можливості поскаржитися на те, як сильно його обтяжує життя в палаці і як він мріє бути простою людиною. Подібні розмови вже не раз викликали хвилю невдоволення серед британців, які закликають скаржника перестати "корчити із себе зірку реаліті-шоу" та "припинити нити".

Ще один постійно повторюваний рефрен в одкровеннях Гаррі – скорбота про загиблу 22 роки тому матір, принцесу Діану. До слова, саме вона стала родоначальницею "жалібного тренду" і першою почала виносити сміття з палацу, порушуючи тим самим ореол таємничості, який до цього століттями оточував англійських монархів. Завдяки вродженій харизмі і численним благодійним кампаніям принцеса Уельська користувалася прихильністю ЗМІ, а історія з можливою зрадою її чоловіка принца Чарльза зробила з неї справжню мученицю і національну героїню. Подальше розлучення і подробиці бурхливого особистого життя тільки підживлювали інтерес суспільства до принцеси, поки її життя не обірвала автокатастрофа в Парижі.

Між "леді Ді" та Меган Маркл з перших днів її відносин з принцом прийнято ставити знак "дорівнює". Ще напередодні весілля актриси її називали "гранатою, яку кинули в архаїчну систему", явно проводячи паралелі з покійною свекрухою. Однак, як виявилося, порівнювати цих двох жінок так само безглуздо, як і порівнювати сьогоднішній світ і світ тридцятирічної давнини. Якщо у своїх відвертих інтерв'ю і витівках Діана дійсно була новатором, то через три десятиліття повторення її слів про те, що ніхто зі спадкоємців трону не бажає стає королем, викликає, в кращому випадку, позіхання. До того ж, обговорення нових витрат або джинсів Маркл на офіційному заході – це далеко не те ж саме, що обговорення нарядів принцеси Уельської,яка нещодавно закрутила роман з новим фаворитом. Втім, як не крути, але імідж жертви дає свої плоди і на сьогодні Маркл залишається найпопулярнішою персоною в Мережі.

Що стоїть за ситуацією навколо Меган Маркл

Цікаво, що якщо не рахувати випадків з бурхливою фантазією журналістів, то джерелом більшості скандальних новин, які потрапляють в таблоїди, є королівський палац в особі офіційних експертів щодо британських монархів (а при дворі є і така спеціальність), або неназваних джерел "найближчого оточення". Зрозуміло, що можна зробити знижку на випадкові витоки інформації, але логічніше припустити, що скандальна репутація підтримується цілком усвідомлено для привернення уваги до сім'ї британських монархів. По праву престолонаслідування принц Гаррі займає шосте місце і навряд чи колись стане королем, так що втрачати йому особливо нічого. Зате регулярні події з його дружиною вигідно відтіняють іншого кандидата на британський престол старшого брата Вільяма і його дружину Кейт Міддлтон з їх іміджем "відмінників", які стоять в черзі відразу ж за 70-річним принцом Чарльзом.

Експерти зазначають, що сьогодні популярність монархії у Великобританії в основному тримається на особистій популярності Єлизавети II, вік якої вже перевалив за дев'ятий десяток років. Ніхто не вічний, а рейтинг її спадкоємця Чарльза залишає бажати кращого, що дійсно може похитнути весь інститут королівської влади.

У країні сильні антироялістські настрої і прихильники британської республіки вже не раз пропонували провести референдум про скасування монархії. Серед їхніх аргументів – витрати на утримання королівського двору лежать на кожному жителеві Великобританії (насправді не такі вже й великі – всього 61 пенс на рік) і недавній скандал із розсекреченими документами, згідно з якими Єлизавета II серйозно впливала на політику держави в розріз з чітким поділом влади на декоративну королівську і реальну, яка представлена законодавчими та виконавчими органами. Не факт, що після смерті нинішньої королеви антироялісти не зможуть домогтися свого, тому королівський двір як ніколи повинен бути зацікавлений переконати людей у своїй необхідності.

Збіг чи ні, але за останні кілька років з'явилося чимало кінопродукції на будь-який смак, що висвітлює життя британських монархів. Не враховуючи напівдокументальних та ігрових фільмів про королеву Вікторію, Гаррі, Уїльяма і Діану сюди можна включити пародійний серіал "Віндзори", а також драматичні серіали "Корона" від Netflix і "Вікторія" від ITV.

Подейкують, що у популяризації королівської сім'ї взяла участь навіть американська телемережа HBO зі своїми знаменитими "Іграми Престолів", де у фіналі саги на трон "маленької, але гордої" північної держави Вінтерфелл сходить королева (що можна вважати відсиланням до королеві Єлизавети, чиє правління було названо "золотим століттям Англії"), яка попутно пояснює іншим членам казкової "Великої сімки", чому її володіння повинні бути самостійними і не входити в союз інших королівств континенту. Що на тлі безперервного "брекситау" виглядає досить недвозначно.