Головна Статті Світ Великобританія Brexit на фініші: що чекає на Великобританію після 31 січня
commentss НОВИНИ Всі новини

Brexit на фініші: що чекає на Великобританію після 31 січня

У четвер, 9 січня, більшість депутатів Палати Громад парламенту Великобританії проголосували в третьому читанні за законопроект, який стверджує угоду про вихід з Євросоюзу до 31 січня, заснованого на плані Brexit прем'єр-міністра Бориса Джонсона

13 січня 2020, 15:12 comments3517
Поділіться публікацією:
Brexit на фініші: що чекає на Великобританію після 31 січня

За підсумками дострокових парламентських виборів у грудні 2019 року, більшість місць у британському парламенті отримали члени Консервативної партії. Тепер ніхто не завадить Джонсону завершити почате і вивести Сполучене Королівство у вільне плавання.

Найближчим часом законопроект повинні розглянути члени Палати Лордів. Очікується, що він стане частиною британського законодавства до 22 січня. Ось тільки британці можуть зіткнутися з різними підводними каменями після 31 січня, що може негативно відбитися на суспільно-політичній ситуації всередині Туманного Альбіону і у відносинах із зарубіжними партнерами.

Суть впорядкованого Brexit

Після того як Великобританія юридично перестане бути членом ЄС і брати участь в діяльності наднаціональних органів після 31 січня, її уряд все-таки буде слідувати певним європейським правилам гри до кінця цього року. Згідно угоди про Brexit, яку цього разу підтримали британські парламентарії, протягом зазначеного перехідного періоду Лондон збереже доступ до Спільного ринку, буде брати участь у митному союзі ЄС, підтримувати рівні умови праці та соцзабезпечення для британських підданих і європейських громадян, продовжить робити відрахування в європейський бюджет. Торговельні організації Великобританії не зіткнуться з високими митами для третіх країн.

Ключовою відмінністю угоди Джонсона від того, про що домовилася з європейцями екс-прем'єр-міністр Тереза Мей, є те, що угоди виключили непопулярну серед британських законодавців умову бэкстоп. Спочатку Євросоюз наполягав на тому, що якщо за час перехідного періоду британський уряд і Єврокомісія не визначаться зі способом збереження відкритого кордону британського автономного регіону Північна Ірландія з державою Ірландія (бере участь в ЄС), тоді він назавжди залишиться в митному союзі. Так потрібно на виконання мирних домовленостей північноірландських сепаратистів з британським урядом кінця 90-х.

Джонсон переконав європейців змінити позицію. В угоду були внесені зміни про те, що Північна Ірландія покине митний союз ЄС разом з іншими територіями Великобританії. Королівство не буде проводити перевірки на ділянці кордону Північної Ірландії та Ірландією і стягувати мита з товарів місцевого виробництва. Мита будуть стягуватися тільки на ввезену в Північну Ірландію продукцію, виготовлену в Англії, Шотландії та Уельсі, яка в подальшому може піти на експорт в Євросоюз з території автономії.

Brexit на фініші: відцентрові тенденції

Після того, як стало очевидним, що Brexit неминучий, північноірландські і шотландські сепаратисти активізували свою діяльність. Здебільшого населення Північної Ірландії і Шотландії голосувало за збереження членства Великобританії у складі Євросоюзу на референдумі про Brexit в 2016 році. Тепер місцеві націонал-популісти розгойдують відцентрові тенденції.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що північноірландські сепаратисти будуть використовувати сам факт того, що Brexit відбувся як привід для того, щоб домагатися реалізації своєї давньої мрії – об'єднання з великою батьківщиною, незалежно від поступок, які передбачає угода про вихід з ЄС для Північної Ірландії.

Згідно з опитуванням ім. Лорда Ешкрофта, 46% північноірландців виступають за об'єднання з Ірландією, в той час як 45% – ні. Північноірландське суспільство розколоте на два табори, а у північноірландців є солідний ресурс підтримки для організації різних провокацій. На думку американського аналітика Дена Хаверті, північноірландцям не вигідний вихід з ЄС з фінансових міркувань. Дотаційне сільське господарство Північної Ірландії отримувало 780 млн дол. з фондів ЄС на рік. Обсяг експорту Північної Ірландії в Ірландію становить 4,4 млрд дол. на рік в умовах доступу до Спільного ринку.

Ще до голосування в британському парламенті з приводу угоди про Brexit, лідер ультранаціоналістичної партії "Шинн Фейн" ("Ми самі") Мері Макдональд Лю вважає, що зараз зростає попит у суспільстві на проведення референдуму про об'єднання з Ірландією і дану обставину не можна ігнорувати. У своїй передвиборній програмі сепаратисти вказали прагнення протидіяти Brexit, провести референдум в якості пріоритетів. За підсумками дострокових парламентських виборів у Великобританії, політичні сили сепаратистів "Шинн Фейн", Соціал-демократична трудова партія Північної Ірландії, а також противники Brexit з партії "Альянс" отримали більшість місць з тих, що закріплені за північноірландськими партіями в Палаті Громад.

Сепаратисти будуть просувати ідею об'єднання Північної Ірландії з Ірландією в британському парламенті. Фактором стримування амбіцій північноірландських сепаратистів є домінування в парламенті Північної Ірландії коаліції прихильників збереження регіону у складі Великобританії на чолі з Юніоністської демократичною партією.

На думку Кухалейшвілі, події в Шотландії можуть розвиватися за схожим сценарієм, як в іспанському регіоні відцентровому Каталонія. Сепаратистська "Шотландська національна партія" домінує в місцевих органах влади Шотландії і займає найбільшу кількість місць в Палаті Громад, виділене для шотландських партій. В кінці 2019 року перший міністр Шотландії Нікола Стерджен зажадала від прем'єр-міністра Бориса Джонсона наділити шотландський парламент повноваженнями провести новий референдум про незалежність регіону. Перший референдум сепаратисти провели в 2014 році і він закінчився для них повним провалом. Тоді 55% шотландців проголосували за збереження членства в ЄС.

Сьогодні, в умовах Brexit, тільки 44% жителів Шотландії підтримують ідею незалежності. Кухалейшвілі вважає, що влада Шотландії зацікавлена домогтися незалежності під приводом Brexit, щоб взяти під контроль всі фінансові потоки, контролювати нафтогазову галузь Шотландії. Згідно законодавством Великобританії, заборонено проводити референдуми без дозволу уряду.

Навіть якщо Джонсон не дасть згоду на проведення другого референдуму, то прихильники "Шотландської національної партії" можуть влаштувати акції як в Каталонії і навіть провести власний плебісцит. Вони навряд чи зможуть таким чином домогтися незалежності. Однак, сепаратисти можуть спровокувати соціальну напруженість і зіткнення з представниками правоохоронних органів.

Brexit на фініші: торгові переговори

Після 31 січня перед британським урядом постане завдання домовитися з ЄС, США і низкою інших країн про взаємовигідні угоди про зону вільної торгівлі. Борис Джонсон має намір перетворити Великобританію в глобальну торгову державу після виходу з ЄС.

За інформацією британського оглядача Тома Едінгтона, в минулому році Великобританія підписала угоди про зону вільної торгівлі з 50 країнами та інтеграційними утвореннями по всьому світу. Однак, в 2018 році на країни-члени ЄС довелося 49% британської торгівлі. Угода про зону вільної торгівлі має стати альтернативою Спільного ринку для британського бізнесу, який орієнтований на європейський ринок.

Джонсон пообіцяв укласти торговельну угоду з ЄС до 31 грудня цього року без продовження перехідного періоду Brexit. Голова Європейської ради Шарль Мішель впевнений в тому, що якщо Сполучене Королівство забезпечить прозорі умови конкуренції для європейських фірм на своєму ринку, тоді ЄС готовий укласти угоду про зону вільної торгівлі без мита та квот. Британський оглядач Альсдэйр Сендфорд сумнівається в тому, що до кінця року Великобританія і Євросоюз встигнуть погодити умови торгового угоди.

Торговельні переговори Канади та ЄС тривали сім років, перш ніж було підписано угоду про зону вільної торгівлі. У разі Великобританії, найменше зволікання загрожує збитками для британського бізнесу, який зустріне високі мита ЄС, якщо не вийде укласти угоду про зону вільної торгівлі до кінця року. Економічні збитки від Brexit можуть досягти 261 млрд дол. до кінця 2020 року.

У ході торговельних переговорів з ЄС можуть спливти проблемні питання. Влада Іспанії, Ірландії, Франції, Нідерландів може вимагати внести в текст угоди про зону вільної торгівлі про доступ до британських вод для своїх риболовецьких суден, що невигідно Великобританії. Однією з причин Brexit якраз і було невдоволення британських рибалок зайвою конкуренцією, яку їм складали європейці.

Бар'єром на шляху торговельних переговорів Великобританії і ЄС може стати позиція влади британської заморської території Гібралтар. Гібралтарці виступають проти Brexit, але за збереження у складі Великобританії без зміни статусу території.

До 1713 року Гібралтар перебував у складі Іспанії. Мадрид пропонує Лондону зробити Гібралтар, де розвинені судноремонт і банківська справа, спільним володінням. У 2018 році були досягнуті домовленості про те, що Великобританія буде погоджувати з Іспанією рішення, які стосуються Гібралтару. Це стосується і торговельних переговорів з ЄС. Гібралтар виступає проти того, щоб зона вільної торгівлі з ЄС поширювалася на його територію з побоювань, що Іспанія буде вимагати змінити статус і шантажувати Великобританію відмовою укласти угоду.

Паралельно, влада Великобританії веде торговельні переговори про зону вільної торгівлі зі США, опрацьовується можливість укладення таких угод з Індією, Новою Зеландією, Австралією. Може виникнути конфлікт інтересів США і ЄС у Великобританії, оскільки дані країни експортують сільськогосподарську продукцію і є конкурентами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!