Головна Статті Світ Італія Наслідки політичної кризи в Італії: хто опинився у найбільш виграшній позиції
commentss НОВИНИ Всі новини

Наслідки політичної кризи в Італії: хто опинився у найбільш виграшній позиції

Минулого тижня розпалася правляча в парламенті Італії коаліція лівацької партії «Рух 5-ти зірок» Луїджі Ді Майо і ультраконсервативної політичної сили «Ліга» Маттео Сальвіні. Прем'єр-міністр Джузеппе Конте пішов у відставку, а популістський уряд розпався, проіснувавши трохи більше року.

26 серпня 2019, 15:31 comments3539
Поділіться публікацією:
Наслідки політичної кризи в Італії: хто опинився у найбільш виграшній позиції

Сонячна Італія відома своїми політичними потрясіннями. За всю історію там змінилося 66 урядів, багато з яких проіснували максимум півтора року. Причини політичної нестабільності в близькій для півмільйона українських трудових мігрантів країні полягають у нездатності політичних сил різного ідеологічного поля досягти компромісу з проблемних питань, починаючи від внутрішнього розвитку, закінчуючи відносинами з ЄС і РФ. Італія опинилася перед двома сценаріями розвитку: проведенням дострокових виборів або формуванням нової коаліції з числа присутніх у парламенті партій. Кожен зі сценаріїв відповідає інтересам зовнішніх гравців і загрожує неоднозначними наслідками для України.

Політична криза в Італії: суть розбіжностей Конте і Сальвіні

Політична нестабільність в Італії вибухнула на тлі розбіжностей прем'єра Джузеппе Конте і Маттео Сальвіні, який у червні минулого року отримав кабінет міністра внутрішніх справ у його уряді. На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, Конте і Сальвіні відрізняються у своїх підходах як небо і земля. Перемогли на парламентських виборах в минулому році "Рух 5-ти зірок" і "Ліга" бачили в технократі і юриста Конте компромісну фігуру, розраховували, що в якості голови уряду, він не буде викликати роздратування в ЄС і зможе врівноважувати розбіжності Ді Майо і Сальвіні. Однак, не Конте перетворився в слухняну ляльку, а навпаки намагався опустити на землю своїх партнерів-євроскептиків. Він не йшов на відкриту конфронтацію з ЄС в умовах соціально-економічної кризи, яку переживає Італія.

Економіка зростає повільно і в минулому році ВВП збільшився лише на 0,1%. Безробіття в Італії становить понад 10% і є поширеним явищем серед молоді. В абсолютній убогості живуть 5 млн італійців (понад 8% населення), 15% живуть в умовах бідності.

Спочатку у планах нового уряду було збільшити витрати на соціальні потреби, але в наприкінці минулого року Єврокомісія не схвалила проект бюджету Італії на 2019 рік через побоювання зростання дефіциту бюджету і збільшення заборгованості.

Зовнішній борг Італії становить два трильйони доларів. Євросоюз вимагає від італійського уряду вжити непопулярних заходів серед населення: підняти пенсійний вік, ставку ПДВ. Брюссель вимагає від Риму проводити ліберальну міграційну політику і не відмовляти в прийомі судів переповнених біженцями з африканських країн.

Кухалейшвілі вважає, що Конте довелося поступитися, щоб не повторити помилки колишнього голови уряду Греції Алексіса Ціпраса. Після приходу до влади його ультралівої партії "Сіріза" в 2015 році, він відмовився дотримуватися заходів жорсткої економії. Це спричинило конфлікт з Єврокомісією та скасування макроекономічної допомоги Греції.

Проте, абсолютно іншої думки дотримується Сальвіні. Він звинувачував уряд в Конте бездіяльності, виступає проти заходів жорсткої економії, яких вимагає Євросоюз. Сальвіні вважає, що потрібно збільшити держвидатки, щоб подбає про благополуччя населення.

У своїй програмі партія "Ліга" пропонувала скасувати існуючу систему оподаткування та ввести єдиний податок. Злі язики говорять про те, що бюджет Італії буде недоотримувати 40 млрд євро. Сальвіні виступає категорично проти прийому біженців і за рік зумів домогтися скорочення припливу нелегальних мігрантів з 40 тис. до 10 тис.

Політичний оглядач Кіара Албанезе допускає ймовірність змови між Сальвіні і Ді Майо заради того, щоб усунути Конте від влади. На її думку, "Рух 5-ти зірок" може погодитися зберегти коаліцію з "Лігою" та збереження Сальвіні на своїй посаді за умови, що наступним прем'єр-міністром стане нинішній віце-прем'єр Ді Майо.

Георгій Кухалейшвілі дотримується альтернативної точки зору. Він вважає, що Сальвіні торпедував коаліцію в надії домогтися дострокових парламентських виборів. У серпні Сальвіні заявив про вихід "Ліги" з правлячої коаліції, закликав депутатів парламенту висунути вотум недовіри Конте, намагався переконати президента Серджо Матарелла в доцільності проведення дострокових парламентських виборів.

Навряд чи Сальвіні горить бажанням зберегти коаліцію з "Рухом 5-ти зірок", оскільки з його ж слів дана партія ухиляється від роботи з будь-якого питання. Мабуть, Сальвіні впевнений в тому, що в його партії є всі шанси перемогти на дострокових парламентських виборах. За даними опитувань, "Ліга" є найпопулярнішою партією в Італії і її підтримують понад 30% громадян. Сальвіні мітить в крісло прем'єр-міністра, в чиїх руках сконцентровані основні повноваження. Потенційними партнерами "Ліги" по коаліції могли б стати партії правого спрямування "Вперед, Італія" і "Брати італійці". Після відставки Конте, Сальвіні закликав італійський народ дати йому всю повноту влади.

Політична криза в Італії: контрудар демократів

Однак, Сальвиіні вирішили переграти його опоненти з Демократичної партії. Політичний оглядач Сільвія Шоріллі Бормана вважає, що президент-демократ Маттарелла не хоче оголошувати дострокові парламентські вибори до того як буде узгоджений з ЄС бюджет на наступний рік і тому закликав партії представлені у парламенті нинішнього скликання домовитися про нову коаліцію. Конте свідомо пішов у відставку, щоб передати ініціативу в руки супротивникам Сальвіні. Колишній прем'єр вважає політику Сальвини небезпечною для держави. Єдиним реалістичним варіантом уникнути дострокових парламентських виборів та відправити на Сальвини узбіччя політичної арени Італії це сформувати коаліцію Демократичної партії та "Руху 5-ти зірок". Лідер демократів Нікола Зингаретти обговорював дане питання з Ді Майо 23 серпня.

З іншого боку, між демократами і лівими існує маса протиріч. Недарма, вони були затятими противниками на торішніх парламентських виборах. У них різне уявлення про те, хто повинен стати на чолі уряду. Ді Майо підтримує збереження Конте на посаді прем'єр-міністра. Демократи схиляються до кандидатури віце-голови Конституційного суду Марти Картабия. У них різне бачення реформ. Зингаретти збирається проводити грунтовну конституційну реформу, скоротити бюрократичний апарат і скоротити повноваження окремих органів влади, в той час як Ді Майо хотів обмежитися скороченням кількості депутатів парламенту. Крім того, "Рух 5-ти зірок" виступає проти заходів жорсткої економії і підтримує посилення міграційного режиму в Італії, що розходиться з пріоритетами Демократичної партії. Навіть якщо Зингаретти і Ді Майо домовляться про коаліцію, не факт, що надалі вони зможуть уникнути розбіжностей.

Політична криза в Італії: інтереси зовнішніх гравців

Росія є головним интересантом в проведенні дострокових виборів в Італії і перемоги партії "Ліга". Під час свого візиту до Італії у липні 2019 року президент РФ Володимир Путін підкреслив, що Сальвини виступає за скасування санкцій і антиросійських зміцнення двосторонніх відносин. Італійський ультраконсерватор запрацював репутацію чи не самого радикального фаната російського президента в ЄС. Він неодноразово піднімав питання про скасування санкцій з ЄС.

Сальвини властиво виправдовувати анексію Криму, який він двічі відвідував. Незважаючи на те, що ідея скасування санкцій досить популярна в політичних та бізнес-колах Італії, прем'єр-міністр Джузеппе Конте голосував за їх продовження в Європейському раді. На думку Георгія Кухалейшвілі, Росія зацікавлена, щоб уряд Італії на чолі з Сальвини в односторонньому порядку скасував обмежувальні заходи і подала приклад для колег з Угорщини, Чехії, Словаччини, Австрії та Іспанії, де до санкцій також ставляться досить скептично.

Євросоюз навпаки зацікавлений в тому, щоб дострокові парламентські вибори не відбулися Італії, а Демократична партія повернулася до влади хоча б в якості молодшого партнера по коаліції "Руху 5-ти зірок". Брюссель бачить в Сальвини загрозу для європейської інтеграції.

Зростання боргового навантаження Італії погіршить фінансово-економічну ситуацію в єврозоні, яка з насилу подолала кризу через боргових проблем Греції. Також серед функціонерів "Ліги" популярна ідея відмовитися від валюти євро і повернутися до використання ліри. Це внесе розкол у лавах країн-членів ЄС. Адже приклад Італії можуть послідувати інші країни-члени, в яких висока заборгованість, особливо Греція та Іспанія.

У розумінні європейських чиновників, Сальвини реакционер, який хоче розвалити ЄС. Італійський політик пропонує скоротити повноваження Єврокомісії, обмежити європейську інтеграцію вільною торгівлею і побудувати Європу регіонів, де роль першої скрипки в прийнятті рішень гратимуть національні уряди.

Україні краще коаліція Демократичної партії та "Руху 5-ти зірок", ніж ультраконсервативне уряд Сальвіні. Хоча, члени партії "Рух 5-ти зірок" також підтримують скасування антиросійських санкцій. Так вже склалося, що Росія є одним з основних торговельно-економічних партнерів Італії і одним з важливих зовнішньополітичних пріоритетів крім відносин з ЄС і США. Тому, питання скасування обмежувальних заходів буде постійно підніматися, незалежно від того, хто буде перебувати при владі в Італії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!