Головна Статті Світ Близький Схід Афганістан vs США: афганське роздоріжжя Дональда Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

Афганістан vs США: афганське роздоріжжя Дональда Трампа

Минулої середи у столиці Катару відбувся черговий раунд переговорів спецпредставника Держдепартаменту США Залмая Халілзада з ідеологом екстремістського руху «Талібан» муллою Абдулом Гані Барадаром і його представником в Досі Шером Мохаммедом Аббасом Станікзаєм

2 вересня 2019, 19:07 comments3887
Поділіться публікацією:
Афганістан vs США: афганське роздоріжжя Дональда Трампа

Пройшло вже вісімнадцять років з тих пір, як США почали збройну інтервенцію в Афганістані, але за всі ці роки американські військові так і не змогли здолати ісламістів, які перетворили свою країну в притулок для терористичної організації "Аль-Каїда", відповідальної за теракти 11 вересня в США. На кадрового американського дипломата Халілзада, в жилах якого тече пуштунська кров, покладено відповідальне завдання – схилити своїх радикальних одноплемінників до миру з Америкою.

Афганістан vs США: важливі переговори

Варто відзначити, що переговори Вашингтона з талібами тягнутися з 2011 року на офіційному і неофіційному рівнях. Спроби домовитися про мир робив екс-президент Афганістану Хамід Карзай вісім років тому. Однак, тоді дана ідея не знайшла популярності. Американські спецслужби не знайшли взаєморозуміння з лідерами ісламістів. У 2009 році контингент американських військ був збільшений до 100 тис. осіб і проводилися наступальні операції проти талібів. Зазнали краху спроби переговорів з лідерами Талібану в 2016 році.

У 2018 році президент Афганістану Ашраф Гані запропонував талібам провести повноцінну мирну конференцію і почати мирний процес. Однак, мулла Барадара, який вийшов після декількох років ув'язнення з пакистанської в'язниці, відкинув пропозицію і наполіг на переговорах зі США. Таліби вважають уряд Афганістану американськими маріонетками, які нічого не вирішують.

Ідея переговорів сподобалася Дональду Трампу. Керуючись своїм чуттям бізнесмена, президент США побачив у Халілзаді професіонала своєї справи. В "нульових" Халілзад став обличчям Америки в мусульманському світі, так як обіймав посаду постійного представника США в ООН, очолював американські посольства в Афганістані та Іраку. Однак, переговори з незговірливими талібами, зацікавленими у догляді американської армії, але на власних умовах, можуть виявитися не по плечу навіть такому міцному горішку як Халілзад. З вересня минулого року пройшло вже дев'ять раундів переговорів, але мирного договору все немає, а квартали афганських міст стрясають систематичні теракти.

Афганістан vs США: тупиковий варіант

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає перешкодою до завершення військових дій в Афганістані відмінності в баченні США і Талібаном умов миру.

Минулого тижня таліби заявили, що незабаром домовляться з американцями про виведення їх підрозділів. За їх оцінками, висновок 14-тисячного військового контингенту США займе від 14 до 24 місяців. Проте, вони відмовляються виконати основні вимоги американців: припинити вогонь, приступити до мирних переговорів з урядом Гані і дати тверді гарантії, що Афганістан не буде використовуватися в цілях підготовки або укриття міжнародних терористів.

На території країни знаходяться угруповання "Аль-Каїда" і "Ісламська держава". Також там діє терористична організація "Мережа Хаккані".

Кухалейшвілі вважає, що йдучи з Афганістану американці хочуть створити фактори для формування коаліційного уряду Талібану і світських політичних сил, щоб Афганістан не спіткала доля Іраку. Після виведення американської армії з Іраку в 2011 році, піднісся вплив терористичної організації "Ісламська держава", яка з 2014 по 2018 роки тримала під своїм контролем велику частину близькосхідної країни.

Однак, таліби наполягають на своїх умовах. На думку аналітика Давуда Азами, таліби відмовляються припиняти вогонь для того, щоб підвищити ставки переговорів з американцями, вести їх з позиції сили. Експерт переконаний, що політичне керівництво Талібану залежить від позиції бойових командирів, які вимагають від американців спочатку вивести війська, а вже потім домовлятися про мир. Вони відмовляються припинити вогонь і влаштовують провокації для залякування мирного населення і тиску на уряд Гані, у якого слабкі позиції.

Афганська влада контролює лише половину території своєї країни. Станом на 2019 рік, понад 50 тис. учасників Талібан утримують 14% території Афганістану. Навіть більше, ніж у 2001 році, коли американці наносили масовані авіаудари по їх позиціях і загнали Талібан в підпілля. Інша територія або взагалі ніким не контролюється, або знаходиться в руках інших екстремістських угруповань.

Кухалейшвілі зовсім вважає, що таліби намагаються перехитрити Трампа, адже після виведення армійських підрозділів США їм ніщо не завадить розпочати наступ на позиції уряду і відновити владу в країні. Таліби вже приходили до влади в Афганістані силовим шляхом в 1996 році. Війна в Афганістані буде продовжуватися поки афганці самі не домовляться про мирі один з одним. Висновок американських підрозділів може ніяк не вплинути на готовність талібів почати переговори з президентом Гані. Азамі вважає, що якщо США і Талібан не зможуть ні про що домовитися, то бої триватимуть, таліби продовжать розгорнутий наступ на позиції американських і афганських підрозділів, в результаті чого збільшиться еміграція з Афганістану.

Афганістан vs США: ціна питання

Адміністрація Трампа педантично ставиться до переговорів з Талібаном з ряду причин. Білий Дім грає на випередження Кремля, який також спілкується з їх лідерами і намагається вплинути на врегулювання конфлікту в Афганістані. Зокрема, минулого року голова МЗС РФ Сергій Лавров прийняв у Москві делегацію Талібану. Однак, переговори були безуспішні, оскільки президент Гані відмовився від візиту до Москви. Російським дипломатам не вдалося переконати талібів зробити крок в бік мирного процесу.

Логіка Кремля зрозуміла – заповнити вакуум в Афганістані після припинення військової операції США. Халілзад намагається домовитися з талібами про мир і протидію "Ісламській державі" разом з урядом Гані, до того як це зробить Росія. "Ісламська держава" воює з талібами і прагне встановити владу не тільки над Афганістаном, але і над усією Центральною Азією, де є інтереси США, Росії та Китаю.

Свою роль грають настрої в американському суспільстві. Війна не популярна і більше половина громадян США виступають за виведення підрозділів з Афганістану. За вісімнадцять років війни в Афганістані загинули понад три тисячі американських солдатів і офіцерів. Витрати на військові дії обійшлися американському бюджету в більш ніж два трильйони доларів. Не дарма, Трамп критично висловлювався про війну в Афганістані, стверджував, що в ній немає сенсу і вона обходиться дорого для американської економіки під час президентської кампанії 2016 року.

За думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, Трамп намагається напрацювати рейтинги в процесі передвиборної гонки і тому він грає на настроях американців. За допомогою переговорів Халілзада з талібами він розраховує переконати виборців, що якщо вони оберуть на другий термін на президентських виборах наступного року, то він завершить війну. На темі завершення війни в Афганістані піаряться і кандидати в президенти від Демократичної партії, колишній віце-президент Джо Байден. Байден найпопулярніший кандидат в президенти серед електорату демократів і він на голову вище Трампа в плані політичного досвіду і розуміння геополітичних процесів та зовнішньої політики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!