Головна Статті Світ Близький Схід Атаки на НПЗ у Саудівській Аравії: головоломка в Перській затоці
commentss НОВИНИ Всі новини

Атаки на НПЗ у Саудівській Аравії: головоломка в Перській затоці

Ситуація в районі Перської затоки залишається напруженою

23 вересня 2019, 11:51 comments4622
Поділіться публікацією:
Атаки на НПЗ у Саудівській Аравії: головоломка в Перській затоці

Минуло вже більше тижня після атаки безпілотників на два нафтопереробні заводи (НПЗ) компанії "Арамко" в Саудівській Аравії. Відповідальність за теракт взяла на себе екстремістська організація "Ансар Аллах" (хусити), яка бере участь у громадянській війні в Ємені.

За іншою версією за атаками може стояти Іран. Тегеран постачає зброю єменським хуситам. За інформацією американських спецслужб, обстріл могли здійснюватися з території Ірану. Фахівці виявили ракети розірвалися, які, судячи по траєкторії польоту, летіли з Ірану.

Минулого тижня в американське видання The Wall Street Jornal просочилася суперечлива інформація про те, що нібито хусити попередили владу США і Саудівської Аравії про нові можливі атаки з боку Ірану з використанням ракет і безпілотників, а самі вони знаходяться під тиском Тегерана і не хочуть брати участь у провокаціях. Представник "Ансар Аллах" Мухаммед Абдель спростував дану інформацію. Тим не менш, Іран не припиняє грати м'язами. Іран представив на параді балістичну ракету "Хорремшехр" дальністю польоту 2 тис. км.

Теракти вплинули на зниження видобутку нафти в Саудівській Аравії в два рази. Світові ціни на нафту виросли із 60 до 64 дол. за барель. Теракт в Саудівській Аравії розрахований на підрив регіональної безпеки, що вигідно Ірану в силу певних обставин.

Атаки на НПЗ у Саудівській Аравії: цілі Ірану

Хоч влада Ірану наполегливо заперечує свою причетність до атак на НПЗ компанії "Арамко", даний теракт повністю вписується в провокації ісламської республіки, які тривають в районі Перської затоки. Збитий американський безпілотник над Ормузькою протокою, пошкодження за допомогою магнітних мін танкерів ОАЕ і Норвегії в Оманській затоці, захоплення двох британських танкерів в Ормузькій протоці, систематичні обстріли населених пунктів Саудівської Аравії і ОАЕ хуситами з території Ємену... Це не перший обстріл об'єктів нафтової промисловості Саудівської Аравії. У травні "Ансар Аллах" розбомбила нафтопровід "Схід-Захід" за допомогою безпілотників.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що метою терактів і провокацій Ірану є змусити США скасувати санкції і повернутися до виконання умов Спільного всеосяжного плану дій 2015 року (ядерна угода), який передбачав замороження Іраном ядерної програми. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди, а з листопада того ж року вводить нові санкції проти Ірану. Трамп вимагає від президента Ірану Хасана Роухани піти на нову операцію і, крім взятих зобов'язань в 2015 році, вивести війська з Сирії, припинити спонсорувати шиїтські екстремістські організації на кшталт "Ансар Аллах". Трамп планував зустрітися з Роухани на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку вересні.

Такий варіант виходу з кризи не влаштовує Іран. Удари за НПЗ компанії "Арамко", у якій американці купують нафту – це чіткий послыл Трампу, що режим аятолл плювати хотів на інтереси США в Перській затоці і не має наміру йти на поступки ні по одному з проблемних питань.

На думку Кухалейшвілі, логіка дій іранського керівництва полягає в тому, щоб настільки дестабілізувати ситуацію в регіоні, щоб американські колеги самі зробили крок назад і відмовилися від обмежувальних заходів проти Ірану. Цього року всі провокації спрямовані Іраном на те, щоб ускладнити видобуток нафти в сусідніх близькосхідних країнах і спровокувати перебої в постачаннях чорного золота на зовнішні ринки. Не дивно, чому Роухані відмовився від переговорів з Трампом.

Іран спеціально своїми діями проектує регіональну нестабільність, щоб потім списати відповідальність на США. Стратегічна мета Ірану – витіснити США з Близького Сходу. Роухані пообіцяв запропонувати план забезпечення безпечного судноплавства Перській і Оманській затоках, в Ормузькій протоці за участю країн регіону. Тегеран стверджує, що військова присутність США в регіоні підвищує ймовірність збройного конфлікту. На поточний момент води Перської затоки патрулюють військові кораблі США, Великобританії, а після нещодавньої атаки на НПЗ "Арамко" до місії вирішила приєднатися Саудівська Аравія. За допомогою теракту, хусити розраховували змусити Ер-Ріяд вивести війська з Ємену і припинити надавати військову допомогу світського уряду протистоянні з "Ансар Аллах".

Атаки на НПЗ у Саудівській Аравії: нерішучість Трампа

Теракт ісламських екстремістів у Саудівській Аравії активізував дискусії щодо доцільності військової відповіді Ірану з боку США. Зокрема, американський сенатор Ліндсі Грем запропонував розбомбити НПЗ на території Ірану. З одного боку, застосування сили у відповідь на теракт цілком логічне. Іран і хусити завдали удар по енергетичній безпеці США та інших країн світу. Постраждав один з найближчих військово-політичних союзників Америки на Близькому Сході. У всякому разі, після агресії Іраку в Кувейті у серпні 1990 року, США провели військові операції по звільненню союзника.

Зараз американці діють нерішуче. Трамп обмежився введенням санкцій проти Національного банку Ірану та відправленням додаткової кількості військових до Саудівської Аравії і ОАЕ. Американський президент робить обтічні заяви щодо того, що у США є багато варіантів військового відповіді на теракт Ірану, але вони віддають перевагу дипломатії. Також американська влада проводила консультації із Саудівською Аравією з приводу відповіді на недавні провокації хуситів.

Судячи з усього, Трамп побоюється опинитися втягнутим у повномасштабний збройний конфлікт з Іраном.

Експерт-міжнародник Ілля Куса вважає, що в результаті збройного конфлікту постраждає не тільки Іран, але і сусідні близькосхідні країни, у тому числі Саудівська Аравія. Через різні військові потенціали, Іран не зможе пропорційно відповісти США, а буде діяти асиметрично, буде атакувати Саудівську Аравію, американських солдатів на Близькому Сході. Американські військові бази знаходяться в Іраку, Сирії, Катарі, Туреччині і ряді інших країн Близького Сходу. Іранська влада загрожує завдати ракетних ударів по американських військових базах на Близькому Сході в радіусі 2 тис. км, у разі авіаударів США по території Ірану. Командування елітного іранського підрозділу Корпус вартових ісламської революції заявив про готовність Ірану до повномасштабної війни.

Трамп побоюється падіння власних рейтингів через війну з Іраном напередодні президентських виборів 2020 року. Політичний оглядач Алекс Вард вважає, що американо-іранська війна може стати одним з найбільш руйнівних конфліктів за всю історію. Рельєф місцевості в Ірані незручний для вторгнення. З усіх боків Іран оточують гори чи пустеля. Територія країни занадто велика і для окупації знадобиться велика кількість особового складу. Іранці вдадуться до тактики партизанської війни і для цього у них є ресурси: тільки напіввійськове народне ополчення "Басидж" налічує до 10 млн. осіб, не враховуючи півмільйонну армію. Може загинути велика кількість американських військових, не менше, ніж під час війни в Іраку в 2003-2011 рр. (близько 4,4 тис. осіб).

Однак, нерішучість Трампа тільки додає впевненості владі Ірану діяти більш непередбачувано і агресивно. Криза у Перській затоці нагадує замкнуте коло, з якого немає виходу. Політика односторонніх санкцій США проти Ірану виявилася неефективною як засіб примусу, але вдатися до військових дій Трамп не ризикує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!