Головна Статті Світ Близький Схід Перемир'я між урядом Ємену і сепаратистами: інтриги нафтових монархій
commentss НОВИНИ Всі новини

Перемир'я між урядом Ємену і сепаратистами: інтриги нафтових монархій

Після дворічного протистояння президент Ємену Абд-Раббу Мансур Хаді і голова Південної перехідної ради Айдароса аль-Зубайди підписали мирну угоду

9 листопада 2019, 12:01 comments3061
Поділіться публікацією:
Перемир'я між урядом Ємену і сепаратистами: інтриги нафтових монархій

Триваюча з 2014 року військово-політична криза в Ємені між легітимним і визнаним міжнародним співтовариством урядом Хаді з екстремістською організацією "Ансар Аллах" Абдула аль-Хуси, яка здійснила спробу держперевороту і намагається керувати країною за законами Шаріату, ускладнюється військово-політичною кризою на півдні.

У квітні 2017 року стався конфлікт між Абд-Раббо Мансуром Хаді і на той момент губернатором провінції Аден аль Зубайди. Президент зняв чиновника з посади через підозри у зв'язках із сепаратистською організацією Південний рух, що виступає за відновлення республіки Південний Ємен. З кінця 60-х аж до 1990 року Південний Ємен розвивався як незалежна соціалістична держава, орієнтований на Радянський союз.

Конфлікт з президентом зіграв на руку аль-Зубайди. В Адені почалися акції протесту проти уряду Ємену. Скориставшись нестабільною ситуацією в країні, аль-Зубаиди оголосив про відновлення державності Південного Ємену, а місто Аден перейшло у руки повстанців.

Станом на серпень цього року армія Ємену і збройні формування вели бої за Аден. Збройний конфлікт у Ємені набув іншого виміру. З одного боку, і уряд Хаді, і Південна перехідна рада користується підтримкою антихуситської коаліції, сформованої в 2015 році Саудівською Аравією і Арабськими Еміратами, а їхні війська борються з бойовиками з "Ансар Аллах", які контролюють північно-східні провінції. З іншого боку, їх дії скоординовані через безперервні міжусобиці.

Такий розклад не вигідний владі Саудівської Аравії й Арабських Еміратів, які в 2015 році послали своїх військових в Ємен для боротьби зі спонсорованими Іраном шиїтами. Вони зацікавлені зберегти республіку у сфері свого впливу.

Перемир'я між урядом Ємену і сепаратистами: суть угоди

Єменські лідери підписали угоду в присутності коронного принца Саудівської Аравії Мухаммеда Салмана і його колеги з Арабських Еміратів – принца Мухаммеда бін Заїда. Суть операції зводиться до того, що аль-Зубайди і Хаді дають згоду на виведення своїх збройних формувань з Адена, за винятком президентської охорони. Безпека аль-Зубаіді гарантують сили антихуситської коаліції, які беруть на себе роль гаранта безпеки в Адені і миротворців. Після того як хусити захопили столицю Сану, єменські урядові установи перемістилися в Аден, а південь країни став опорним пунктом військових із Саудівської Аравії, Арабських Еміратів і Судану для проведення наступальних операцій проти хуситів.

Однією з умов мирної угоди є формування нового уряду, куди увійдуть 24 міністри із найвпливовіших політичних сил країни. Міністерські портфелі будуть надані представникам Перехідного південного ради. Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що дана угода дозволить сепаратистам легалізуватися і перетворитися з бунтівників Південного Ємену в системоутворюючий елемент державної машини і отримати свій шматок пирога в національному бюджеті.

Перемир'я між урядом Ємену і сепаратистами: інтереси нафтових монархій

Складається враження, що в угоді між Хаді і южнойєменськими сепаратистами більше зацікавлені Саудівська Аравія і Арабські Емірати, ніж самі сторони конфлікту. На думку принца Мухаммеда Салмана, важливою метою є підтримати єменський народ і дати відсіч зовнішньому втручанню в їх внутрішні справи. На думку Георгія Кухалейшвілі, аравійці посприяли тому, щоб уряд Хаді і Південний перехідний рада об'єднали зусилля для того, щоб підготуватися до мирних переговорів з хуситами і витіснити вплив Ірану з Ємену.

Нафтові монархії зацікавлені завершити тривалу війну, яка забрала життя тисяч військових, близько ста тисяч цивільних і вкрай популярна в Америці і Європі. У теж час Абу-Дабі і Ер-Ріяд хочуть зберегти світський політичний режим в Ємені. Спочатку хусити хотіли створити в Ємені теократичну державу під кальку з Ісламської Республіки Іран.

Старший аналітик Пітер Сейлсбері з неурядової організації "Міжнародна кризова група" вважає, що угода єменських лідерів дозволить вирішити дві проблеми в короткостроковій перспективі. З одного боку завершити міжусобну війну всередині збройного конфлікту в Ємені, а з іншого – підкріпити майбутній уряд країни в переговорах з хуситами. Виснажені тривалою війною хусити першими попросили провести мирні переговори з керівництвом Ємену у вересні цього року. Їх лідери пообіцяли дотримуватися нейтралітету і не влаштовувати провокації в інтересах Ірану, якщо озброєний конфлікт не буде врегульовано. Представник ООН з Ємену Мартін Гріффітс вважає, що мирна угода є важливим кроком колективних зусиль на шляху до мирного врегулювання.

На думку посла Саудівської Аравії в Ємені Аль-Джабера, угода є виразним сигналом хуситам. Королівська династія дає зрозуміти проіранським екстремістам, що грати на протиріччях уряду Ємену і південних сепаратистів безглуздо і якщо вони не будуть поступливими на майбутніх мирних переговорах, то армія Ємену, куди влилися збройні загони Південного перехідної ради, завдадуть потужного удару по їх позиціям за підтримки Саудівської Аравії. Авіація аравійців стирає з лиця землі цілі квартали на підконтрольних хуситам територіях. Зараз Саудівська Аравія перекидає в Ємен додаткову живу силу і військову техніку, немов готуючись до можливого наступу.

Перемир'я між урядом Ємену і сепаратистами: вигоди Америки

На думку політичного оглядача Епріл Лонглі Эллей, до миру з хуситами Саудівську Аравію і Арабські Емірати підштовхують США своїми діями. Американці розраховували на те, що під тиском санкцій Іран припинить спонсорувати хуситів та інші шиїтські угруповання на Близькому Сході. Тим не менш, іранці не припинили постачати хуситів зброєю. Імовірно, зброя з Ірану перевозиться контрабандою в сусідній Оман морським транспортом, а звідти потрапляє в Ємен.

Незважаючи на перемінні успіхи антихуситської коаліції на фронті, війна триває вже майже п'ять років, а на території Саудівської Аравії й Арабських Еміратів регулярно обстрілюється ракетами екстремістів "Ансар Аллах". Бойовики раніше контролюють північно-східну частину країни. Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що Абу-Дабі і Ер-Ріяд вирішили скористатися згодою хуситов почати мирні переговори і підштовхнули президента Хаді і сепаратистів Південного Ємену завчасно врегулювати свої протиріччя.

США не менше аравійців зацікавлені поставити крапку в конфлікті в Ємені. Адміністрація президента США Дональда Трампа не може в повній мірі надавати військову допомогу своїм близькосхідним союзникам, оскільки війна в Ємені є об'єктом дискусій в Конгресі США. Частина американських законодавців скептично ставляться до поставок зброї Саудівській Аравії за участі спецслужб королівства у вбивстві одного з критиків принца Салмана – журналіста Джамаля Хашоггі. Європейські партнери аравійців зовсім заморозили поставки. Для американців Ємен це осиний вулик, куди вони не хочуть заходити. Задовго до мирної угоди уряду Ємену і сепаратистів, американські дипломати почали переговори з хуситами і опрацьовували варіанти врегулювання конфлікту. Трампу потрібен успіх в Ємені, щоб відвернути американських громадян і міжнародне співтовариство від провалів у Сирії, Афганістані та Північної Кореї.

Однак мир між мешканцями півночі і жителями півдня може і не вкоренитися, оскільки після врегулювання збройного конфлікту з "Ансар Аллах" вони можуть почати боротьбу за контроль над ресурсами в розореному війною Ємені. Так вже було 25 років тому. У 1994 році, коли в Ємені спалахнула громадянська війна між півднем і північчю. Соціалісти захотіли відтворити Південний Ємен через чотири роки після об'єднання. Мешканці півночі і жителі півдня не змогли домовитися про розподіл ресурсів і інтегрувати політичну та економічну систему, збройні сили країн, що  об'єдналися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!