Головна Статті Світ Близький Схід Арабо-ізраїльський конфлікт: причини і наслідки рішення США
commentss НОВИНИ Всі новини

Арабо-ізраїльський конфлікт: причини і наслідки рішення США

Минулого тижня США кардинально змінили свою позицію щодо арабо-ізраїльського конфлікту на користь Єрусалима

25 листопада 2019, 12:04 comments15153
Поділіться публікацією:
Арабо-ізраїльський конфлікт: причини і наслідки рішення США

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що надалі американська влада не буде вважати незаконними єврейські поселення на палестинській території Західний берег, яка за планом ООН 1947 разом з Сектором Газу повинна була стати частиною майбутнього держави Палестина.

Палестинці обурюються, а євреї на Західному березі святкують перемогу. Західний берег знаходиться під окупацією Ізраїлю більше півстоліття і на сьогоднішній день там проживає 420 тис. євреїв. Ізраїльські військові зайняли дану територію в результаті превентивного удару по арміям Єгипту, Сирії, Йорданії, Іраку, які готували наступальну операцію на Ізраїль у червні 1967 року.

Ці події увійшли в історію під назвою Шестиденна війна. За шість днів ізраїльські військові зайняли не тільки Західний берег, але і Сектор Газу, Синайський півострів, Голанські висоти, Східний Єрусалим. Якщо Ізраїль повернув Єгипту Синайський півострів у 80-х, вивів війська і поселення із Сектора Газу в 2005 році, то проблема приналежності інших територій не врегульована донині.

Команда Дональда Трампа в односторонньому порядку підтримує Ізраїль. Американський президент вже визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, переніс туди американське посольство в 2018 році, незважаючи на те, що на східну частину міста претендують палестинці. Цього року американці визнали ізраїльською територією Голанські висоти, які до червня 1967 року перебували у складі Сирії.

Підтримка Ізраїлю відповідає інтересам адміністрації Трампа, але зміна позиції щодо єврейських поселень на Західному березі загрожує непередбачуваними наслідками.

Арабо-ізраїльський конфлікт: переосмислення

До приходу до влади у США президента Дональда Трампа, Вашингтон, як і велика частина міжнародного співтовариства, виступав за те, щоб арабо-ізраїльський конфлікт був врегульований на основі принципу "двох держав для двох націй" (мирне співіснування ізраїльської та палестинської держави), а єврейські поселення виведені з території Західного берега. Адміністрації Джиммі Картера і Барака Обами підкреслювали, що будівництво єврейських поселень на території Західного берега не законне та суперечить міжнародному праву.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що США переосмислили арабо-ізраїльський конфлікт, керуючись ситуативними інтересами. Із усіх політичних режимів Близького Сходу найбільш активно США підтримує прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху. На відміну від ЄС, Росії і Китаю він підтримує вихід США з ядерної угоди з Іраном, відновлення політики санкцій відносно режиму аятол.

Беньямін Нетаньяху – це єдиний близькосхідний політик, який готовий використовувати план зятя американського президента Джареда Кушнера в якості моделі для врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту замість плану ООН на основі принципу "двох держав для двох націй". Кушнер пропонує переосмислити конфлікт, не зациклюватися на ідеї палестинської держави, а навпаки зміцнювати її автономію, провести територіальні обміни між Палестиною, Йорданією, Саудівською Аравією і Єгиптом, інвестувати 50 млрд дол. приватних інвестицій і позик у створення нових робочих місць на території Сектора Газа, Західного берега, Лівану, Йорданії та Єгипту.

Кожен п'ятий на Західному березі безробітний. Американці готові розкрити всі карти свого мирного плану для Близького Сходу після того як в Ізраїлі буде сформований новий уряд за підсумками вже других за цей рік дострокових парламентських виборів.

Обставини склалися таким чином, що Нетаньяху ризикує втратити владу. Консервативна партія "Лікуд" програла останні парламентські вибори і їй не вистачає мандатів для формування уряду. Спроби домовитися минулого тижня про коаліцію з переможцем виборів центристським блоком "Синьо-білий" Бені Ганц і правоцентристською партією "Наш Дім Ізраїль" Авігдора Лібермана закінчилися повним провалом. Нетаньяху розглядає можливість формування міноритарного уряду, не маючи більшості в парламенті.

В умовах політичної кризи гепрокуратура висунула Нетаньяху звинувачення в корупційній діяльності. Його звинувачують у тому, що він брав подарунки від іноземних бізнесменів за різні послуги, а його дружину Сару в марнотратстві державних коштів. Прем'єр підозрюється в порушенні свободи преси, у спробі використовувати ізраїльські ЗМІ для висвітлення своєї діяльності в позитивному ключі.

На думку Кухалейшвілі, американці визнали законними єврейські поселення в підходящий момент, щоб відвернути увагу значної частини ізраїльського суспільства від розслідування прокуратури і підкріпити позиції Нетаньяху в боротьбі за збереження прем'єрського крісла.

Професор по близькосхідній політиці Лондонської школи економіки Фаваз Гергес сприймає зміну позиції Держдепартаменту США як підготовку грунту для анексії єврейських поселень на Західному березі.

Член консультативної групи Трампа по зв'язкам з громадою протестанотів-євангелістів Майк Еванс вважає, що наступним кроком визнання поселень територією Ізраїлю. Ще у вересні, напередодні виборів, Нетаньяху обіцяв своїм виборцям анексувати єврейські поселення на Західному березі, і незабаром після риторики Помпео схвалив розгляд відповідного законопроекту. США створили підмогу для Нетаньяху включити частину території Західного берега до складу Ізраїлю. Понад 40% ізраїльтян підтримують такий варіант. У випадку вже третіх за рахунком за останній рік дострокових парламентських виборів, лідер "Лікуд" зробить анексію єврейських поселень на Західному березі основою своєї політичної кампанії.

Арабо-ізраїльський конфлікт: вигода Трампа

На думку Георгія Кухалейшвілі, президент США Дональд Трамп переслідує особисту вигоду, надаючи підтримку ізраїльським консерваторам типу Нетаньяху. Основою електоральної бази Трампа є протестанти-євангелісти (25-30% населення США), які в основному проживають в південних штатах і підтримують Ізраїль в конфлікті з палестинцями. Понад 70% євангелістів голосували за Трапма на виборах 2016 року. На президентських виборах 2020 року Трамп мітить на другий термін, але, як і ізраїльський прем'єр, по вуха загруз у скандалах.

Після розмов з президентом України Володимиром Зеленським щодо розслідування діяльності Джо і Хантера Байденів в Україні, Палата представників Конгресу США почала процедуру імпічменту щодо Трампа. Підтримка Трампа серед прихильників Республіканської партії знизилася з 85% до 77%. Негативно оцінюють діяльність президента 55% виборців. Відкрито підтримуючи Ізраїль, Трамп розраховує вирівняти свої рейтинги.

Арабо-ізраїльський конфлікт: аргументи і наслідки

Як повідомив Помпео, США змінили свою позицію під впливом історичних фактів і обставин у даному регіоні. Територія Західного берега річки Йордан входила до складу державних утворень євреїв з 13 століття до н. е. до 2 століття н. е.., а потім неодноразово ставала об'єктом експансії інших держав. Крім арабських держав, на зразок Арабського халіфату, Єгипту під владою мамлюків, Йорданії, Західним берегом річки Йордан володіли Стародавній Рим, Оттоманська імперія, Візантія, він перебував під монгольським ярмом і владою британської корони після Першої Світової війни.

Держави Палестина ніколи не існувало, бо не зовсім коректно вважати єврейські поселення на Західному березі незаконними. Четверта Женевська Конвенція забороняє країнам-окупантам переселяти своє населення на окуповані території інших держав. На момент окупації Західного берега в 1967 році держави Палестина не існувало. Араби самі упустили свій шанс побудувати державу на відведених ООН землях британського мандата Палестина, після того як не прийняли принцип "двох держав для двох націй" в 1948 році, відмовилися визнати існування Ізраїлю і стали провідниками агресії Єгипту, Сирії, Йорданії, Іраку аж до 1949 року.

Ізраїльтяни не тільки відстояли свої землі, але і використовували агресивну поведінку своїх арабських сусідів для територіальних збільшень і експансії. Палестинці проголосили незалежність у 1988 році, через 20 років після анексії території Західного берега. У тому ж році Йорданія відмовилася від претензій на ці землі. США фактично визнали існуючу розстановку сил в регіоні.

Після визнання законними єврейські поселення на Західному березі, Ізраїль вже ніколи не відмовиться від цієї території, як і від Голанських висот, Східного Єрусалиму. Тим більше, виведення єврейських поселень і військових з Сектора Газу в 2005 році ніяк не вплинув на зміцнення миру в регіоні. Швидше навпаки – до влади в анклаві прийшли ісламські екстремісти, які піддають територію Ізраїлю систематичним ракетним обстрілам.

Однак, збереження Західного берега під контролем Ізраїлю, анексія регіону не посприяють миру і стабільності. Швидше за все, Іран і його союзники – терористичні організації Хамас у Секторі Газа і Хізбалла в Південному Лівані – продовжать свої збройні провокації проти ізраїльтян. Відносини Ізраїлю і США з арабським світом погіршуватимуться. Це вигідно Росії, Ірану та Туреччині, які виступають за витіснення американського впливу на Близькому Сході.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!