Головна Статті Світ Близький Схід Тріумф консерваторів: геополітичні наслідки виборів в Ірані
commentss НОВИНИ Всі новини

Тріумф консерваторів: геополітичні наслідки виборів в Ірані

На початку тижня в Ірані підвели підсумки парламентських виборів, які відбулися 21 лютого

26 лютого 2020, 12:32 comments3198
Поділіться публікацією:
Тріумф консерваторів: геополітичні наслідки виборів в Ірані

В умовах рекордно низької явки (42,5%) перемогли консервативні кандидати у депутати, наближені верховного керівника Ірану Алі Хаменеї. Вони займуть 219 з 290 місць в Меджлісі. Присутність у парламенті втратили 90 реформістів. Рада вартових конституції (виконує функції конституційного суду) не допустила до участі у виборах від 7 до 16 тис. кандидатів, які виступають за реформування і модернізацію Ірану при збереженні теократичного режиму, прагматичні і конструктивні відносини із Заходом і світськими монархіями Перської затоки. Підсумки парламентських виборів в Ірані обіцяють закінчитися неоднозначними геополітичними наслідками.

Нові розклади

На думку старшого наукового співробітника Центру стратегічних досліджень Близького Сходу Абаса Аслани, іранські консерватори вже контролюють судову гілку влади і як за підсумками останніх парламентських виборів візьмуть під контроль законодавчу гілку влади. Враховуючи те, що останнє слово при прийнятті державних рішень за верховним керівником Ірану аятолою Алі Хаменеї, одного з лідерів ісламської революції 1979 р. і користується репутацією зовнішньополітичного "яструба", антиамериканіста, антисиониста, консерватори повністю замкнутий на собі процес прийняття рішень в Ірані з будь-якого питання, в тому числі у сфері зовнішньої політики.

Іранські консерватори, як колишній президент Махмуд Ахмадінежад або ж колишній командувач військово-повітряних сил елітного підрозділу "Корпус стражів ісламської революції" і мер Тегерана Мохаммед Багер Калібаф, виступають за зміцнення обороноздатності ісламської республіки, розробку і випробування балістичних ракет, збагачення урану, поширення політичного і економічного впливу Ірану на Близькому Сході. Вони сприймають США, Ізраїль і Саудівську Аравію в якості загрози. Підсумки парламентських виборів в Ірані говорять про те, що помірний президент Хасан Роухани і його прихильники, чиєю заслугою була ядерна угода 2015 р. США і низкою інших країн, опиняться на узбіччі іранської політики.

Парламент нового скликання збільшить витрати на діяльність Корпусу вартових ісламської революції, який вважається елітою іранського суспільства, має власні бізнес-структури, проводить військові і розвідувальні операції за межами Ірану, навчає, постачає зброєю шиїтські збройні угруповання в Палестині, Лівані, Ємені, Сирії, Іраку. Адже тепер серед депутатів парламенту у них є впливовий лобіст – Калібаф, який претендує на посаду нового спікера. Існує думка, що посилення консерваторів у парламенті створює передумови для приходу до влади бажаної їм президента на виборах у 2021 р.

Випробування для Близького Сходу

Складаються цілком сприятливі передумови для проведення Іраном більш наступальною, агресивної зовнішньої політики на Близькому Сході. Абас Аслани вважає, що парламент нового скликання буде підтримувати поточну діяльність Ірану на Близькому Сході. Іран не стане виводити свої війська з Сирії та припиняти надавати підтримку президенту Башару Асаду, який зараз намагається відвоювати провінцію Ідліб у спонсорованих Туреччиною збройних формувань опозиційно налаштованих ісламістів.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що іранці продовжать дестабілізувати безпека на південних і північних кордонах Ізраїлю у відповідь на визнання з боку США Єрусалима столицею єврейської держави, претензії ізраїльського уряду на окуповані сирійські Голанські висоти і єврейські поселення на палестинській території Західний берег річки Йордан. Корпус вартових ісламської революції продовжить передавати ліванської терористичної організації "Хезболла" ракети та іншу зброю через територію Сирії. Тегеран продовжить фінансувати палестинської терористичної організації "Ісламський джихад", яка піддає систематичним обстрілу територію Ізраїлю. Днями, після чергового обстрілу, прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху пригрозив проведенням військової операції на території Сектора Газа, якщо атаки продовжаться.

Кухалейшвілі допускає, що аналогічні можливі провокації щодо Саудівської Аравії з території Ємену, де з 2014 р. йде громадянська війна і спонсоровані Іраном повстанці хуситы намагалися захопити владу в країні. Зараз ініціатива у збройному конфлікті в руках Саудівської Аравії і її союзників, які надають військову допомогу легітимним владі. Ведуться переговори з хуситами обмін полоненими. Тим не менш, в минулому з території Ємену велися ракетні обстріли населених пунктів Саудівської Аравії, передмість столиці Ер-Ріяда. З допомогою безпілотників були нанесені удари по нафтопереробним заводам і нафтопроводу на території королівства. Іран сприймає Саудівську Аравію як провідника інтересів США і супротивника номер 2 після Ізраїлю.

Американо-іранське протистояння

Абас Аслани вважає, що парламент, в якому домінують консерватори, буде проти прямих переговорів з США з проблемних питань. У 2018 р. президент США Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди з Іраном і відновив санкції відносно нафтової, банківського сектора країни, в 2019 р. поширив обмежувальні заходи на металургійний сектор і визнав Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією. Вашингтон розраховував таким чином змусити Тегеран відмовитися від розробки балістичних ракет і припинити спонсорувати терористичні організації і втручатися у внутрішні справи інших країн, незважаючи на те, що режим аятолл не порушував умови ядерної угоди, не збагачував уран в обмін на скасування санкцій Радбезу ООН після 2015 р.

США запропонували Ірану домовитися про нову угоду. Георгій Кухалейшвілі вважає, що Хаменеї і консерваторів інша тактика. На думку аналітика, Іран продовжить домагатися від США скасування санкцій шляхом шантажу і залякування. Протягом минулого року Іран захоплював і покалічив іноземні танкери в Перській затоці, викликаючи перебої з поставками нафти. Проіранські шиїтські угруповання здійснювали обстріли американських військових об'єктів на території Іраку і Сирії, обстрілювали зелену зону в Багдаді – укріплений і добре охороняється квартал, де знаходяться урядові установи і американське посольство.

США не готові перейти від санкцій до військових дій проти Ірану. Трамп проти військових дій з цією країною. Такої ж думки дотримується його основний суперник на президентських виборах у цьому році демократ Берні Сандерс. Сандерс зовсім готовий піти на примирення з Іраном, визнати його інтереси на Близькому Схід і не втручатися в його протистояння з Саудівською Аравією. Провокаційні дії Ірану і його підвищена боєготовність становлять загрозу для міжнародної безпеки та вже коштували життя екіпажу і пасажирів українського авіалайнера, що іранські військові збили помилково.

Криза в Ірані

Незважаючи на те, що консерватори перемогли на парламентських виборах, низька явка свідчить про серйозний розкол у взаємовідносинах суспільства і влади в Ірані, повне нерозуміння та ігнорування режимом аятол цивільних запитів. Аналітик Мохаммед Аятоллахи Табаар вважає, що іранці масово проігнорували вибори в знак протесту, у відповідь на жорстоке придушення акцій протесту в листопаді 2019 р. Значна частина іранського суспільства підтримує теократичний режим, що не бажає повернення до монархії або розвитку Ірану за неоліберальної моделі. Тим не менш, іранці незадоволені марнотратством режиму аятол на закордонні операції Корпусу вартових ісламської революції, їм набридло годувати режим Асада і терористичні організації в умовах економічної кризи в країні під впливом санкцій США.

З 2018 р. експорт нафти з Ірану знизився з 2,7 млн до 600 тис. барелів на добу. Ісламська республіка втрачає основне джерело доходу. Ціни на продукти збільшилися на 60%. Досить іранців не можуть собі дозволити повноцінне харчування. Спостерігається високий рівень безробіття серед молоді. Чверть населення країни сидять не у справ. Спостерігаються перебої з постачанням води. Процвітає корупція. Значна кількість іранців не пішли на вибори не з-за загрози епідемії короновируса, як кажуть влади (від хвороби померли 17 іранців). Вони проігнорували їх тому, що там не було за кого голосувати. Поки консерватори будуть домінувати на політичній арені Ірану, економічна криза буде посилюватися, а невдоволення владою в суспільстві буде зростати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!