Головна Статті Світ Росія Нові санкції: чи зможуть США посилити тиск на Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові санкції: чи зможуть США посилити тиск на Росію

З минулого тижня американські законодавці активізували роботу з посилення тиску на Росію

21 грудня 2019, 12:07 comments2100
Поділіться публікацією:
Нові санкції: чи зможуть США посилити тиск на Росію

Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив 12 грудня законопроект, який зобов'язує держсекретаря Майка Помпео визнати Росію державою-спонсором тероризму.

Також Сенат США 17 грудня більшістю голосів прийняв проект оборонного бюджету на 738 млрд дол. на 2020 рік, що передбачає витрати на санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві російського газопроводу "Північний потік-2". Раніше, відповідний законопроект підтримали більшість членів Палати представників Конгресу США. Потім, 18 грудня, комітет з міжнародних відносин Сенату прийнятий законопроект "Акт про захист безпеки Америки від агресії Кремля" (DASKA), над яким працювали сенатори Ліндсі Грем і Боб Менендез у лютому 2019 року.

Американські журналісти охрестили цей законопроект як "санкції з пекла", що передбачає санкції щодо суверенного боргу РФ, агентів ФСБ, причетних до атаки на українські катери в Керченській протоці в листопаді 2018 року, інвесторів в російські проекти у сфері виробництва скрапленого газу, підприємств суднобудівної галузі, банків і фінансових установ, які беруть участь у реалізації енергетичних проектів, а також інформаційного і технологічного бізнесу, задіяного у провокаціях Росії за втручання в політичні процеси інших країн. Дану новину розтиражували в українських ЗМІ. Однак, поки що рано говорити про посилення антиросійських санкцій. Щоб всі три законопроекти здобули вищу юридичну силу, їх мають підтримати більшість членів Сенату і Палати представників Конгресу США, президент США Дональд Трамп. Наскільки швидким цей процес судити складно, в силу ряду обставин.

Нові санкції США проти Росії: мир через силу

Запропоновані американськими законодавцями санкції розраховані на ослаблення економіки Росії з метою примусу до миру на сході України, припинити розхитувати євроатлантичну безпеку і втручатися в політичні процеси країн Заходу, у відповідь на підтримку режиму президента Башара Асада в Сирії. Свого роду мир через силу.

Нові обмежувальні заходи є логічним продовженням закону про протидію супротивникам Америки допомогою санкцій 2017 року. Санкції ускладнять будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" вартістю 10,5 млрд дол., який разом з існуючим газопроводом "Північний потік" дозволить постачати в Німеччину по дну Балтійського моря 110 млрд куб. м природного газу на рік в обхід газотранспортної системи України. Станом на жовтень, "Північний потік-2" був готовий на 83% і в будівельних роботах беруть участь 627 фірм, включаючи голландсько-швейцарського підрядника Allseas.

Якщо санкції наберуть силу, то власникам фірм, що беруть участь у проекті, буде заборонена видача віз для поїздки в США, а майно їхнє майно заблоковано на території США. Законодавці відвели їм місяць на те, щоб згорнути діяльність у проекті "Північний потік-2". Партнер російського консалтингового агентства RusEnergy Михайло Крутіхін вважає, що без участі самого великого судна-трубоукладача в світі Pioneering Spirit, яке належить фірмі Allseas, російська компанія "Газпром" не зможе добудувати газопровід, оскільки у неї немає для цього необхідного обладнання. У самому "Газпромі" впевнені, що впораються навіть без участі західних фірм, але визнають, що збільшаться терміни і витрати на реалізацію проекту. Раніше, будівництво "Північного потоку-2" затримувала Данія, яка до кінця жовтня 2019 року не давала дозвіл на прокладання труб у своїх територіальних водах.

Обмежувальні заходи законопроекту DASKA передбачають обмеження операцій для американських резидентів з новими суверенними облігаціями Росії. На думку керівника напрямки управління активами з фіксованою прибутковістю компанії "ТКБ Інвестмент партнерс" Ігоря Козака, дані обмежувальні заходи призведуть до короткостроковій навантаженні для російського фінансового ринку. Один з розробників законопроекту конгресмен Бред Шерман вважає, що після вступу в силу, ні один громадянин США не зможе брати участь в угодах купівлі-продажу російського держборгу. Економіст-міжнародник Артем Панасюк вважає, що внаслідок даних санкцій російський уряд втратить можливість позичати кошти у американських інвесторів для погашення боргу.

За даними аналітичного кредитного рейтингового агентства, наслідком санкцій стане відтік до 10% інвесторів з ринку цінних боргових паперів Росії. Інвесторів та власників підприємств, які задіяні в енергетичному секторі, суднобудуванні Росії будуть позбавлені можливості відвідувати США, а їх активи будуть заморожені на американській території. Постраждають російські бізнесмени і члени їх сімей.

Нові санкції США проти Росії: російська ІДІЛ

Окреме значення має законопроект про визнання Росії державою-спонсором тероризму. В Держдепартаменті США з 1979 року існує "чорний список" країн, уряди яких фінансують терористичні організації або надають притулок їх учасникам, куди на сьогоднішній день входять Іран, Сирія, КНДР, Судан. Визнаючи країну спонсором тероризму, американці залишають за собою право вводити санкції, включаючи заборону на поставки озброєнь, економічну допомогу, введення контролю за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження. Законопроект створює підмога для посилення антиросійських санкцій у перспективі.

На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, законопроект про визнання Росії державою-спонсором тероризму, варто сприймати як політичний крок, який зміцнить позиції України у протистоянні з Росією. В такому випадку проросійські сепаратистські утворення ДНР і ЛНР, а також анексований Росією Крим можна поставити в один ряд з терористичними організаціями ІДІЛ, який контролював частину території Сирії та Іраку в 2014-2017 рр.. Визнання Росії державою-спонсором тероризму підкріплює позиції України на міжнародній арені з питання повернення Криму і виведення російських військових і найманців з Донбасу.

Нові санкції США проти Росії: проблемні моменти

Поки незрозуміло наскільки швидко законопроекти про нові санкції проти Росії набудуть чинності закону. На думку Кухалейшвілі, позитивним моментом для України є той факт, що незважаючи на внутрішньополітичну конкуренцію, більшість демократів і республіканців в обох палатах Конгресу США підтримують посилення санкцій проти Росії і виступають за більш жорстку позицію Трампа в діалозі з президентом РФ Володимиром Путіним. Зокрема, у комітеті з міжнародних відносин Сенату лише 5 з 17 сенаторів проголосували проти законопроекту. Приводом для занепокоєння є не дилема про те, чи приймуть законопроекти у Конгресі США, а терміни, в які необхідно вирішити це питання.

У найближчі тижні основна увага Сенату буде прикута до питання голосування про імпічмент Трампа, а не до законопроектів про антиросійські санкції. Більшість членів Палати представників проголосували за дострокове припинення повноважень президента. Голосування в Сенаті очікується на початку січня 2020 року.

Кухалейшвілі вважає, що сенатори спеціально висунули дані законопроекти напередодні голосування про імпічмент для тиску на Трампа, який займає більш стриману позицію по відношенню до Росії. Більшість сенаторів підтримають президента в тому випадку, якщо він буде прислухатися до їхньої думки у сфері зовнішньої політики. У цьому випадку, в інтересах Трампа підписати законопроекти і заручитися підтримкою більшості сенаторів.

З іншого боку, навіть серед республіканців є відкриті супротивники політики санкцій проти Росії як сенатор Ренд Пол. Існує думка, що посилення антиросійських санкцій не схвалює лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл. Частина американських законодавців побоюються, що санкції завдадуть шкоди американським компаніям, у яких є інтереси в російському енергетичному секторі, як у нафтової компанії ExxonMobil. Економіст-міжнародник Артем Панасюк не відкидає, що заборона на купівлю російських цінних паперів, що мають відношення до суверенного боргу Росії, не вигідний американцям, які заробляють гроші, беручи участь у подібних угодах.

Не факт, що нові санкції США проти Росії будуть ефективні без підтримки європейських союзників. Канцлер Німеччини виступила категорично проти американських ініціатив сенаторів. Німецько-російській торговій палаті навіть запропонували ввести відповідні заходи щодо США.

Нові антиросійські санкції розходяться з позицією президента Франції Еммануеля Макрона, який з серпня 2019 року закликає ЄС переосмислити стосунки з Росією і зміцнювати співробітництво в сфері торгівлі та безпеки. Скептично до антиросійських санкцій відносяться влада Угорщини, Словаччини, Чехії, Австрії. Антиросійські санкції не вигідні європейському бізнесу, який зацікавлений працювати з російськими компаніями. У кращому випадку, США обмежаться односторонніми обмежувальними заходами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!