Головна Статті Світ Росія Поправки в конституцію Росії: наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Поправки в конституцію Росії: наслідки для України

Зміни в конституції РФ можуть спричинити збільшення авторитарних тенденцій в Росії негативні наслідки для України та інших пострадянських країн, оскільки створюють нормативно-правові підстави для втручання Кремля у внутрішні справи інших держав

17 березня 2020, 13:57 comments6229
Поділіться публікацією:
Поправки в конституцію Росії: наслідки для України

У понеділок, 16 березня, Конституційний суд РФ схвалив законопроект про поправки в основний закон, які раніше взяли депутати обох палат російського парламенту. Поправки набудуть чинності, якщо їх схвалить більшість російських громадян на референдумі 22 квітня.

Обґрунтування зовнішньої експансії

З точки зору політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, серед нововведень у Конституції РФ є досить небезпечних положень для міжнародної безпеки. Поправки передбачають закріплення пріоритету Конституції РФ над міждержавними договорами. Росія може не виконувати рішення міжнародних органів на підставі міжнародних договорів, які суперечать Конституції. Колишній депутат Держзборів Якутії Сулустаана Мираан, яка пішла у відставку на знак протесту проти змін до основного закону, вважає, що російська влада пішла на такий крок, щоб перестрахуватися на випадок, якщо буде доведена відповідальність російських військових за збитий малазійський Боїнг із зенітно-ракетного комплексу "Бук" над Донецькою областю в 2014 році. Ця трагедія забрала життя 298 пасажирів і членів екіпажу.

Мираан не може знайти інших пояснень чому поправки до конституції приймалися настільки поспішно, без детального вивчення. Конституційний суд РФ ухвалив рішення через тиждень, після того як окружний суд Гааги почав 9 березня розпочав процес у справі про збитий Боїнг, де серед загиблих було багато голландців. У залі засідання присутні 80 родичів загиблих, які мають намір домагатися компенсації. Росія хоче піти від відповідальності. Адже якщо буде доведено, що літак збили з російського зенітно-ракетного комплексу, тоді багаторічна аргументація Кремля про те, що російських військ на Донбасі нібито немає, розвалиться як картковий будиночок.

Те ж саме стосується і справи України та Росії в Морському арбітражному трибуналі ООН. Нещодавно цей орган погодився розглядати незаконну розробку українських газоконденсатних родовищ в Азово-Чорноморській акваторії, крадіжку українських бурових установок і нанесення шкоди екологічній системі акваторії після анексії Росією півострова Крим, але утримався розглядати питання про те, кому належать прилеглі води. Поправки до конституції РФ потрібні Кремлю, щоб ігнорувати всякі рішення, що стосуються питання повернення Україні під контроль Криму і його акваторії. Морський арбітражний трибунал ООН використовує у своїй діяльності Конвенцію ООН з морського права 1982 р., учасниками якої є Росія і Україна.

На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, поправки до Конституції завуальовано виправдовують анексію територій інших країн. Пропонується збільшити ценз осілості для кандидатів в президенти з 10 до 25 років безперервного проживання в Росії, за винятком держав або територій, прийнятих до її складу. Такими територіями російські власті вважають аннексированный український Крим, Південно-Курильські острови, которыедо 1945 року належали Японії. У поправках до Конституції в Кремлі натякають на можливе розширення РФ в майбутньому. Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що з допомогою поправок до Конституції російські влади намагаються легалізувати анексію Криму і створити умови для подальшого розширення "русского мира". Принаймні, зараз у Москві наполягають на більшій інтеграції Росії і Білорусії в податковій, економічній, політичній сфері на підставі Договору про Союзну державу 1999 року.

Суперечливим є нове положення про те, що Росія вживає заходів щодо підтримання і зміцнення міжнародного миру і безпеки, забезпечення мирного співіснування держав і народів, недопущення втручання у внутрішні справи держави. Таким чином, Росія намагається обґрунтувати своє втручання без дозволу Ради безпеки ООН у збройних конфліктах на території інших країн, включаючи Сирію, Лівію і спланований у Кремлі криза на сході України.

В основний закон пропонується ввести норму про те, що Росія є правонаступником по відношенню до активами і зобов'язаннями СРСР за її межами, що вона вшановує пам'ять захисників Вітчизни, захищає історичну правду, підтримує співвітчизників, що проживають за кордоном, і захищає їх інтереси заради збереження ідентичності. Клімкін вважає, що Росія закладає підвалини для того, щоб зберегти Донбас під своїм контролем і спробувати відірвати від України території на півдні і сході.

По суті, Росія збирається виправдовувати з допомогою основного закону втручання у внутрішні справи сусідніх держав, насамперед України, де проживає досить етнічних росіян, є об'єкти інфраструктури, побудовані в роки СРСР, а також альтернативне розуміння історії, яке відрізняється від точки зору російських і радянських вчених.

Фактично, Росія намагається обґрунтувати у своїй Конституції свої претензії на весь пострадянський простір буде спиратися на нові норми для застосування військової сили або заходів економічного тиску на сусідні держави в умовах пасивності Заходу, який не посилює антиросійські санкції. Публіцист Віталій Портніков вважає, що з допомогою поправок до Конституції російські влади запрограмували конфлікт між РФ і Україною на тривалий час, закріпили його в своєму правовому просторі.

Внутрішній аспект

Окремі поправки до Конституції РФ розраховані на зміцнення вертикалі влади в Росії і зміцнення політичної ваги Володимира Путіна. Президент зможе посилити контроль над силовими відомствами. Згідно з поправками, він буде не пропонувати парламенту кандидатури генпрокурора і глав силових відомств, а призначати їх за погодженням з законодавцями. Натомість парламент отримує більш широкі повноваження по затвердженню кандидатури прем'єр-міністра і міністрів, не пов'язаних з силовим блоком. Нова редакція конституції надає російським статус державотворчого народу, визнає особливу роль російської мови.

На думку колишнього депутата Госсобрания Якутії Сулустааны Мыраан з партії "Справедлива Росія", ці положення не обмежує права інших народів РФ, які також є государствообразующими, а в Росії будуть вводити тоталітарне правління, оскільки запропоновані поправки до Конституції усувають чіткий поділ влади. Допускається можливість створення нових адміністративних утворень – федеральних територій. Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що це дозволить Москві обмежити самостійність суб'єктів федерації. Москва зможе поставити над національними республіками ще один рівень керівництва крім повноважних представників президента у федеральних округах, куди вже включені суб'єкти федерації. Складається враження, що всі ці нововведення потрібні Путіну для того, щоб своєчасно і жорстко придушувати найменшу активність опозиції, відцентрові тенденції в регіонах.

Конституційний суд схвалив пропозицію 83-річного депутата і колишнього радянського космонавта Валентини Терешкової від партії "Єдина Росія" "обнулити" президентські терміни Володимира Путіна і дати йому можливість знову переобиратися. Згідно з поправками, президентський термін для однієї особи обмежується двома термінами. У нинішній редакції Основного закону президент може обиратися не більше двох термінів підряд, а значить, має право балотуватися через певний проміжок часу.

Так, власне, Путін і вступив у 2012 році, коли його знову обрали президентом після каденції Дмитра Медведєва. Путін зможе знову обиратися на пост президента два терміни поспіль і знаходиться при владі до 2036 року, коли йому буде 83 роки. Високопоставленим чиновникам заборонено мати подвійне громадянство. Георгій Кухалейшвілі вважає, що разом із збільшенням цензу осілості, дані положення виключають можливість участі в президентських виборах кандидатів від опозиції, політичних дисидентів, які можуть проживати закордоном.

У конституції РФ навіть планують закріпити норму про те, що мінімальна зарплата в Росії не повинна бути нижче прожиткового мінімуму. Це зроблено навмисно для того, щоб створити враження в російському суспільстві, що влада працює над подоланням кризових явищ в економіці. На думку голови Рахункової палати Олексія Кудріна, в 2020 році в Росії зупиниться економічне зростання, інфляція зросте до 6%, з'явиться дефіцит бюджету на рівні 3 млрд рублів. Глава люксембурзького відділення консалтингової фиомы KRK Group Микита Рябінін вважає, що Росії слід очікувати зростання цін на електроніку, машини, імпортне продовольство, одяг, взуття і, можливо, ліки.

Економіст-міжнародник Артем Панасюк вважає, що соціально-економічна ситуація в Росії погіршується із-за різкого зниження цін на нафту через пандемії коронавіруса. Через поширення вірусу зменшились потоки переміщення людей і відповідно витрата авіапалива, інших видів пального. Також Саудівська Аравія збільшила обсяги видобутку нафти з-за того, що не вдалося досягти домовленостей з Росією щодо обмеження видобутку заради стабілізації цін на світовому ринку чорного золота.

Позиція росіян

Реакція російського суспільства на фактичну узурпацію влади Путіним досить млява. У Москві, Санкт-Петербурзі, Елісті, Хабаровську, Іркутську та ряді інших населених пунктів відбулися пікети і мітинги проти внесення змін до Конституції. Зібралося від кількох десятків, до кількох сотень осіб. На мітинг в Хабаровську прийшли 400 чоловік, а на мітинг біля пам'ятника князю Володимиру в Москві – 50 осіб. Мітинг "Похорон Конституції" закінчився затриманням 25 осіб. Сто двадцять представників інтелігенції Росії висловили свій протест проти поправок Конституції в колективній заяві. Старійшини тейпа Гагиевых в Інгушетії відмовилися підтримати зміни в основний закон. Регіональні парламенти підтримали конституційну реформу.

Така реакція свідчить про те, що в Росії немає впливовою та дієвою опозиції режиму Путіна ні серед політичних сил, ні всередині держапарату. З членів Сенату проти поправок в Конституцію проголосував тільки В'ячеслав Мархаев від КПРФ з Іркутської області. Перспективи масових акцій протесту сумнівні навіть якщо результати референдуму будуть фальсифіковані. У російських силовиків є досить успішний досвід придушення масових акцій протесту.

Влітку-восени 2018 року в Росії проходили протести проти підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 63 років, а для чоловіків з 60 до 65 років. Путіну довелося запропонувати іншу вікову планку пенсійного віку жінкам до 60 років, а чоловікам з 65. Також в липні-серпні Москва була охоплена акціями протесту студентів з-за того, що виборча комісія не допустила незалежних кандидатів для участі у виборах в Московську міську думу. Правоохоронці затримали понад 2,5 тис. осіб.

Втім, не виключено, що Кремль може обійтися і без фальсифікацій. За даними аналітичного центру "Інститут соціального маркетингу", проголосувати за Путіна на президентських виборах в 2024 році готові 57% росіян. У Путіна є свій залізобетонний електорат серед силовиків, бюджетників, старшого покоління росіян, які ностальгують за радянськими часами, які шанують влада жорсткої руки і бачать в ньому політичну реінкарнацію генсека СРСР Йосипа Сталіна. Путін зумів згладити градус невдоволення владою шляхом заміни Дмитра Медведєва на Михайла Мішустіна на посаді голови уряду, зміни складу Кабміну. Російська влада створює видимість активної діяльності, ініціювала ряд реформ у соціальній сфері, продовжила програми допомоги багатодітним родинам, надання безкоштовного харчування школярів. Мабуть, російське суспільство задовольняється кісткою, яку йому кинули з Кремля і побоюється політичної кризи в Україні, Сирії чи Лівії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!