Головна Статті Світ США Відставка Джона Болтона: причини і наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Джона Болтона: причини і наслідки

Президент США Дональд Трамп 10 вересня звільнив свого радника з національної безпеки Джона Болтона. Як повідомив американський президент, він особисто попросив Болтона піти у відставку, оскільки не згоден з його думкою та ініціативами. Болтон, навпаки, заявив, що пішов сам

16 вересня 2019, 11:11 comments5166
Поділіться публікацією:
Відставка Джона Болтона: причини і наслідки

Тимчасово обов'язки радника з національної безпеки виконує Чарльз Купперман – заступник Джона Болтона. Залишається відкритим питання: хто стане остаточною заміною Болтону.

Для України це дуже важливе питання. Зона відповідальності радника президента США з національної безпеки поширюється не тільки на внутрішню політику, але і на зовнішню. Він дає рекомендації керівнику держави як реагувати на міжнародні кризи, як, наприклад, російська агресія на сході України. Джон Болтон просував ідею посилення антиросійських санкцій, обіцяв збільшення військової допомоги США для України.

Болтон це приклад американського консерватора старої закалки, зовнішньополітичного "яструба" часів адміністрацій Рейгана і Буша-старшого, які зуміли покласти на лопатки Радянський союз і виграти "холодну війну". Відставка Джона Болтона може свідчити про прагнення Трампа змінити характер зовнішньої політики США, що загрожує неоднозначними наслідками для України.

Відставка Джона Болтона: спірні питання

Джон Болтон вже третій радник президента США з національної безпеки, який залишив свій пост. До цього цю посаду займали генерали Майкл Флінн і Герберт Макмастер.

Ще колишній держсекретар США Рекс Тіллерсон говорив про те, що працювати з Дональдом Трампом непросто. Президент часто довіряє своїй інтуїції, а не порадам експертів, не любить читати доповіді і його складно переконати навіть у питаннях, у яких він не дуже сильний. Колишній будівельний магнат далекий від зовнішньої політики і ставить на чільне місце економічну сторону питання, опускаючи значення військово-політичних чинників.

За думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, причиною відставки Джона Болтона є різне бачення підходів у зовнішній політиці президента США та колишнього радника. Болтон виступає за використання військової сили для зміни політичних режимів у недемократичних державах. Дональд Трамп навпаки побоюється втягнути США у затяжні збройні конфлікти.

Американські аналітики Ед Пілкінгтон і Джуліан Боргер вважають, що відставка Болтона означає можливий зовнішньополітичний розворот США у бік Ірану та перспективу пом'якшення тиску на ісламську республіку. Президент Ірану Хассан Рухані вже закликав Дональда Трампа видалити зі своєї команди прихильників війни заради врегулювання суперечностей.

Іран завжди був болючим питанням для Болтона. Ще будучи постійним представником США в ООН консервативний республіканець Джон Болтон пропонував екс-президенту США Джорджу Бушу-молодшому провести військову операцію в Ірані, повалити режим аятол і розбомбити ядерні об'єкти.

Він бачить у ядерній програмі Ірану основу для створення ядерної зброї і загрозу для міжнародної безпеки. Цього року Болтон пропонував завдати ракетно-бомбових ударів по території Ірану у відповідь на збитий американський безпілотник в небі над Ормузькою протокою у червні 2019 року. Прибравши Болтона, американський президент демонструє відкритість до переговорів з Іраном.

Трамп планує зустрітися з Рухані на полях 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка відкриється 17 вересня в Нью-Йорку. На думку редакції катарського телеканалу "Аль-Джазіра", відставка Болтона є сигналом для пом'якшення американських санкцій проти Ірану.

Також Джон Болтон безуспішно намагався переконати Дональда Трампа відправити американські війська до Венесуели, щоб надати допомогу самопроголошеній президентом Хуаном Гуайдо країні, легітимність якої вже визнали 55 країн світу. Російські військові фахівці надають допомогу президентові Венесуели Ніколасу Мадуро у придушенні протестів.

Дональд Трамп вирішив не проводити військову операцію, оскільки ця ідея не популярна серед його регіональних союзників президента Бразилії Жаїра Болсонару і президента Колумбії Івана Дуке, а Гуайдо не зміг переконати більшість венесуельських військових підтримати протестувальників. Трамп вирішив утриматися від односторонніх дій.

Не прийшли Болтон і Трамп до спільної думки і з приводу врегулювання Північнокорейської проблеми та збройних конфліктів в Афганістані та Сирії. Болтон вважає, що покласти край ракетно-ядерній програмі КНДР можуть тільки бомбардування випробувальних полігонів та дослідницьких центрів і зміна комуністичного режиму. Колишній радник вважає, що зараз не час для виведення американських військ з Афганістану та Сирії. Кухалейшвілі відзначає, що війна суперечить політичній програмі Трампа, який неодноразово обіцяв вивести американські війська з Афганістану.

Війна в Афганістані не популярна в американському суспільстві. Трамп активізував мирні переговори з екстремістською організацією Талібан. Також він прийняв рішення вивести більшу частину військовослужбовців США із Сирії, незважаючи на нестабільність і загрозу відновлення впливу ІДІЛ. Таким чином, Трамп намагається напрацювати собі реноме миротворця і підняти рейтинги перед президентськими виборами 2020 року.

Мета Трампа обійти свого основного конкурента — колишнього віце-президента Джо Байдена з Демократичної партії, який також грає на антивоєнних настроях американського суспільства й обіцяє вивести війська з Афганістану. Трамп ставить свої президентські амбіції вище питань міжнародної безпеки і тому вирішив прибрати Болтона, щоб він йому не заважав.

Відставка Джона Болтона: український чинник

Україна також виявилася предметом суперечок Дональда Трампа і Джона Болтона. Колишній радник виступає за збільшення військової допомоги для нашої країни у протистоянні з проросійськими сепаратистами. У кінці серпня він зустрічався з головою Ради національної безпеки і оборони України Олександром Данилюком і стверджував, що Україна може покластися на США.

Тим не менше, після того як Болтон повернувся з України Трамп заявив, що відкладає надання Україні фінансування на оборонні потреби і доручив своїй команді розібратися чи є в цьому необхідність. Прагнення Трампа скоротити витрати на міжнародні ініціативи, починаючи від НАТО, закінчуючи ООН, стало притчею во язицех. Українське питання не варто відносити до нераціональних витрат. Збройний конфлікт на сході України палає поблизу кордонів НАТО. Підтримка зусиль нашої армії щодо стримування російської агресії стосується не тільки національних інтересів України, але й країн-членів НАТО.

Георгій Кухалейшвілі вважає, якщо Трамп позбувся Болтона до того, як Росія вивела війська з Донбасу і повернула Крим, то це означає, що в його планах йти на зближення з Кремлем. На останньому саміті "Великої сімки" у Франції, Трамп запропонував відновити формат зустрічей "Великої вісімки" за участю Росії. Небезпека для України полягає в тому, що на зближення з Росією орієнтується президент Франції Еммануель Макрон, який запропонував російському колезі Володимиру Путіну активізувати співробітництво по лінії Росія-Європа. Цілком можливо, що Трамп готовий піти на поступки Путіну в Україні заради скасування антиросійських санкцій та відновлення роботи американських компаній у нафтогазовому секторі РФ.

Україна може виявитися втягнутою у передвиборний антагонізм Трама і Байдена. Існує версія, що Трамп спеціально відклав надання Україні фінансової допомоги для того, щоб натиснути на Банкову і допомогти з пошуком компромату на Байдена. Трамп підозрює свого основного опонента у корупційній діяльності на території нашої країни. Коли Байден обіймав посаду віце-президента, то він наполіг, щоб українська влада звільнила генпрокурора Віктора Шокіна, який займався розслідуванням можливого відмивання грошей нафтогазовою компанією "Буризма" Миколи Злочевського. На фірмі працював син колишнього віце-президента Хантер Байден на посаді директора юридичного відділу.

Поки невідомо, хто стане наступним радником з національної безпеки Дональда Трампа. Український політичний експерт Ілля Куса вважає, що Джона Болтона замінить його пряма протилежність – скептик у питаннях стосовно залучення Штатів в міжнародні конфлікти.

Трампу потрібна на цій відповідальній посаді більш поступлива людина, ніж Болтон, який буде погоджуватися з думкою американського президента. На думку експерта серед потенційних кандидатів Трампу найбільш підходить або держсекретар Майк Помпео, який може поєднати роботу на двох посадах, як це робив його колишній колега Генрі Кіссінджер у 70-х. Як варіант – спецпредставник США по Ірану Брайан Хукс, який з одного боку, оцінює Росію як загрозу для міжнародної безпеки, але з іншого боку, вважає, що співробітництво у сфері врегулювання конфлікту в Україні могло б посприяти зближенню Росії і США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!