Блог

Юлія Ярмаркіна: Благодійники та бізнес підсилюють державу та допомагають рятувати важкопоранених українців

Волонтери та бізнес - надійний тил для армії та держави. Уже 22 місяці українці страждають від повномасштабного вторгнення Росії.

0

comments4406

Юлія Ярмаркіна

Журналіст

Журналістика - це хобі яке стало роботою, тому я не працюю, а насолоджуюсь.

Особливо важко на прифронтових та звільнених територіях, адже агресор, відступаючи, лишає по собі руйнування та нещадно атакує деокуповані міста й села. В результаті, як військові, так і мирні мешканці дістають надважкі поранення та потребують серйозної медичної допомоги.

Так, з початку повномасштабного вторгнення загинуло понад 9,6 тисячі мирних жителів, і ще понад 17,5 тисяч людей було поранено. 

Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Дані представлені з 24 лютого 2022 року по 10 вересня 2023 року.

Недофінансованість збереження кінцівок

Національна служба охорони здоров'я України (НСЗУ -ред.) не могла передбачити таку кількість воєнних травм. Відповідно, не були виділені бюджети, які б використовувалися для закупки ортопедичного металу, коштовних пластин, імплантів, шурупів, ендопротезів, які рятують руки й ноги українців від ампутацій.

Наразі лише 4-25% потреб на лікування травм війни покриває держава. Через відсутність в Україні протоколу лікування бойової травми, в НСЗУ існує лише «хірургічний» пакет, який передбачає усього 8 635 грн. 

У той час, як мінімальна вартість пластин і шурупів для остеосинтезу, необхідних для збереження руки чи ноги, становить від 6 тис. грн. до 60 тис. грн, а ендопротеза – до 200 тис. грн.

Допомога державі

Національна програма «Врятуй Кінцівку» фонду «Здоров'я українського народу» є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу пораненим у понад 20 містах України.

Програма стала проривом у лікуванні важких випадків травм рук і ніг, адже зосереджена на допомозі тим, хто не має можливості сплатити складні та вартісні операції, це - військові та цивільні особи з вогнепальними пораненнями.

«Ми боремось за зменшення ампутацій, за зменшення кількості людей з протезами, щоб поранені мали можливість повернутись до повноцінного життя. Здебільшого, щоб врятувати руку чи ногу після мінно-вибухової травми, треба здійснити серію операцій. У 98 % випадків ми зберігаємо кінцівку»,- зазначає президент фонду Сергій Сошинський.

За його словами, з досвіду інших країн, зокрема США та Британії, протезування обходиться державі у 5-6 разів дорожче.

Бізнес рятує поранених 

Українські бізнеси допомагають рятувати життя та здоров'я поранених. 

До сім'ї соціально-відповідального бізнесу, що опікується пораненими в Україні долучилися три фармацевтичні компанії: «Лекхім», «Омніфарма» та «Біомедінвест»

Компанії надали кошти у вигляді благодійної допомоги для лікування захисників та цивільних в межах нацпрограми “Врятуй Кінцівку”.

«Порятунок кінцівок від ампутацій сприятиме зменшенню інвалідизації населення України, забезпечить збереження працездатності людських ресурсів як рушійної сили для відновлення післявоєнної економіки нашої держави. Обʼєднавши зусилля ми стаємо міцнішими. Дякуємо компаніям, котрі підтримують лікування поранених»,- каже Сошинський. 

За рік роботи нацпрограми, понад 1000 кінцівок було врятовано саме завдяки підтримці небайдужих благодійників, бізнесу та іноземних донорів. 

Як постраждалим отримати допомогу?

Якщо ви, ваші родичі, друзі та знайомі, потребують фінансування порятунку травмованих кінцівок найкращими ортопедами-травматологами України, ви можете долучитись до національної програми «Врятуй Кінцівку».

Для цього треба заповнити анкету на сайті фонду. І чекати на телефонний дзвінок.

Підтримати програму можна тут



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!