Блог

Volodymyr Manko: Бюджет епохи бідності

Замість економіки в турборежимі працює верстат для друку ОВДП, а коли ці папери ніхто не купуватиме, запустять інший верстат, який друкуватиме гроші.

0

comments4339

Volodymyr Manko

Politics

Number one :)

Влада готує до прийняття бюджет 2021. До другого читання внесено ряд поправок. Зокрема незначно зменшено прогноз зростання ВВП, видаткову частину та дефіцит. А ось дохідну частину збільшили на 20 млрд. Основною вадою бюджету залишається його незбалансованість і нереалістичність. Це означає, що він не може бути виконаний і потребуватиме перегляду на протязі року.

 

Наприклад зростання ВВП передбачається в розмірі 4,6%. Це дуже непоганий показник, який останній раз економіка демонструвала в другому кварталі 2019 року, якраз на момент передачі влади від Порошенка до Зеленського. Чи зможе економіка, яка в другому кварталі 2020 демонструвала падіння в розмірі 11%, так швидко почати відновлюватись? Можливо лише теоретично, але для цього потрібно бути китайцями, або потрібно … повернути Порошенка.

 

Давайте детальніше зазирнемо у цю фінансову конституцію на наступний рік. Документ немає нічого спільного з справедливістю. Грошей вдосталь буде передусім для вузького кола владних структур, таких як Генпрокуратура, МВС, СБУ, ДБР, Офіс президента. Це там, де на чолі всі свої. Також не забули й про Верховну Раду та Секретаріат Кабміну – їм теж грошей дадуть.

 

Але головне подивування викликає різке збільшення асигнувань на прокуратуру. Це відносне невелике відомство отримає додатково 2 млрд. Усього прокурори наступного року отримають 9,5 млрд. Хоча ніяких подивувань – прикормлені правоохоронці точно не будуть цікавитись фактами розбазарювання ковідного фонду.

 

Натомість зменшено фінансування оборонного бюджету на 1,9%. Так наче віну з Росією ми вже завершили. Хоча хтось при владі для себе може й завершив, тому таке відношення до армії. Фінансування медицини заплановано лише на половину від потреби. На закупівлю вакцини виділено лише 2 млрд. Але виходячи з вартості вакцини для всеохопної вакцинації потрібно 30-40 млрд. Збільшення мінімальної зарплати до обіцяних 6500 грн. відтерміновують аж на кінець 2021 року. Надходжень до пенсійного фонду стане більше, а трансфертів з бюджету до ПФ заплановано менше на 8,5 млрд. Дірка в пенсійному фонді досягне астрономічних розмірів.

 

Знову під ударом опинились регіони. Розмір Державного фонду регіонального розвитку зменшено аж на 4,5 млрд. Це означає, що деякі регіональні програми й проекти, які ще жевріли цього року в наступному році заморозять. Заощаджуватимуть гроші також і на освіті й науці – цілих 4,2 млрд. Про регулярні збільшення зарплат вчителям, які заплановані були ще попередньою владою, можна забути, не кажучи вже про гучно обіцяні 4 тис. євро. Мінкультури недорахується аж 1,2 млрд.

 

Щоб збільшити дохідну частину бюджету анонсовано покращення адміністрування податків. Також буде збільшено відсоток дивідендів державних підприємств, які відраховуватимуть до бюджету – з 30% до цілих 90%. Це ж забиратиме усі кошти на розвиток Укрзаліниці наприклад. Про оновлення вагонів і локомотивів можна забути.

 

І на останок – родзинка. В 2019 році на момент передачі влади зеленій команді державний борг був на рівні 59% від ВВП. На 2021 рік в бюджеті заплановано рівень боргу – 69%. За півтора року діюча влада збільшила борг на 10%. Рівень держзапозичень на сьогодні надзвичайно високий. Визнані світові кредитори грошей не дають, оскільки для цього є причини, зокрема руйнування антикорупційної інфраструктури, тож в турборежимі працює верстат, який друкує ОВДП. Ці папери продають з високим дисконтом, а коли вже не купуватимуть і їх, включать інший верстат, який друкуватиме гроші. От заживемо!  



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!