Блог

Оленка Клочко: Чи чекає на Україну польський паркан?

Польський закон про охорону державного кордону передбачає паркан не лише на кордоні з Білоруссю, а на всьому кордоні ЄС. Чи будемо ми наступні?

0

comments10244

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Нещодавно польська Прикордонна служба похвалилася завершенням будівництва бар'єру (а по-простому - паркану) на кордоні з Білоруссю. Причина його появи цілком зрозуміла: Білорусь тероризує Польщу біженцями з країн Сходу, через брак спостережних механізмів нелегальні мігранти проникали на територію Польщі не через офіційні пункти пропуску, а через ділянки, що не охороняються, зокрема - дикі лісові місцевості.

Завдовжки 140 кілометрів п'ятиметровий залізний паркан з колючим дротом, камерами та датчиками, що здатні розпізнати диверсію та підривні механізми. Через те, що кордон проходить через природні об'єкти, на деяких ділянках обладнані спеціальні переходи для міграції диких тварин, що також перебувають під наглядом. Будівництво першого етапу проєкту розпочалося 25 січня. Його вартість 1 615 млн злотих (349,13 млн доларів).

Чому я згадала про це саме зараз? Польське та українське суспільство дуже позитивно сприйняло ці новини, та час від часу прості люди посилаються у розмовах до цієї успішної історії відмежування цивілізації від пережитків совєтів. Єдине, що у цих розмовах не враховується - це повний текст державного проєкту, з санкції якого будували паркан. Зазвичай ці тексти не читають.

Він має польську назву "Zabezpieczenie granicy państwowej" ("Про охорону державного кордону") та представляє собою великий документ, відповідно до якого повністю переглянуто функціонування польського кордону, зокрема тієї частини, яка одночасно є кордоном Європейського Союзу (і це дуже важливе формулювання). Так документ передбачає повну ревізію кордону із облаштуванням додаткового оснащення та споруд для його убезпечення.

Однією з таких споруд і є паркан, який було побудовано першочергово на найбільш актуальній ділянці кордону з огляду на фізичну та політичну необхідність. Сам польський кордон було поділено на окремі ділянки  (фронти робіт), роботи на яких виконуються почергово. Першою ділянкою стала частина польсько-білоруського кордону. Там роботи вже майже завершені.

У документі йдеться про те, що задля протидії нелегальній міграції паркан має бути побудований вздовж усього польського кордону, який є кордоном ЄС.

З географії ми трохи знаємо, що польський кордон, що одночасно є кордоном ЄС, проходить не лише з Білоруссю, але й з Україною. Судячи з проєкту, будівництво укріплення не виключає ділянки польсько-українського кордону. Ми наступні?

Цей закон було прийнято ще у листопаді, коли повномасштабної війни в Україні не було, тому з моральної точки зору анонсувати зараз будівництво паркану проти нелегальної міграції з України - якось не по-людськи, особливо, враховуючи ті теплі та братні відносини між Польщею та Україною, які посилилися під час війни. Втім, попри спрощений режим перетину кордону для українців на час війни, проблема нелегальної міграції лишилася. Звісно вона не така страшна, як араби на білоруському кордоні, але Польща, як країна ЄС, бачить у ній загрозу, судячи з того, що змін та поправок до закону "Про охорону державного кордону" не вносилося.

Бо не на часі. Спочатку добудують паркан на кордоні з Білоруссю. А от далі...

На фоні скасування частини допоміжних механізмів для українських біженців у Польщі, а також дещо втомленого від війни польського суспільства, цілком можливо, що незабаром схожий паркан з'явиться і на нашому кордоні, щоправда напишуть ЗМІ про нього вже інакше - не "відгородилися", а "побудували сучасний бар'єр". Паркан на кордоні - це не стільки фізичний захист, скільки ідеологічний крок.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!