Блог

Оленка Клочко: Чи має право Польща на скасування безкоштовного проїзду для українців?

Скасування пільги для українських біженців - це звичайна польська дріб'язковість чи захист національних інтересів?

0

comments10095

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Одразу спойлер - звісно ж, має. Адже безкоштовний проїзд, який протягом чотирьох місяців надавала нам Польща - це люб'язність, акт доброї волі на знак підтримки нашої держави та громадян - #StandWithUkraine.

Люб'язність, яку, на жаль, наші громадяни сприймають як обов'язок, на яку заявляють свої права та вимоги. 

(прим.: тут і далі - я узагальнюватиму до сумних тенденцій, хоча є багато свідомих українців, які цінують та дякують за допомогу)

Новини про скасування безкоштовного проїзду у Польщі для українців у громадському та залізничному транспорті вже більше місяця тривожать інфопростір, а також розуми не лише українців, яких це скасування стосується, але й самих поляків. Перше скасування відбулося ще 1 червня, тоді у великих містах скасували безкоштовний проїзд у міському транспорті та на деяких залізничних напрямках. А з 1 липня буде повністю скасовано безоплатний проїзд по всій Польщі.

Українці, звісно, незадоволені тим, що доведеться платити за проїзд у Польщі, без жодних пільг. Це дорого. Польські ціни - європейські, вони у рази більші за наші, українські. Це удар по бюджету біженців, а для багатьох - ще й обмеження на безкоштовні екскурсії, подорожі, поїздки в інші країни ЄС. Українці обурені - це виглядає так, ніби поляки нас кинули.

У самих поляків позиція інакша: ми вам дали прихисток, гуманітарну допомогу, фінансову підтримку та можливості оговтатися та пристосуватися до нової реальності, життя та встати на ноги. А от утримувати вас постійно за власний бюджет на рівні своїх власних громадян, а іноді й краще, платити за ваші подорожі - вибачте, ми не згодні.

Польща, звісно, трохи хитрує, адже здебільшого на потреби українських біженців вони отримують допомогу з європейських фондів, бюджет країни поповнюється у десятки рази більшими, ніж раніше, обсягами різноманітних зборів, комісій та платежів (транспортних, податкових, логістичних тощо) від надання гуманітарної та військової допомоги для України, найбільші обсяги якої проходять саме через Польщу, а ринок праці сильно посилився вливанням української робочої сили. Очевидно, що економіка Польщі досить непогано тримає удар і має свої дивіденди, про це красномовно свідчить рівень ВВП, який повільніше, ніж до цього, але продовжує зростати.

Втім, це лишається поза повсякденною увагою, адже офіційним, так сказати, спонсором фінансування польських потреб на біженців є REACT-EU - фонд, задекларована мета якого - допомога країнам ЄС для подолання наслідків Covid-19.

Що ж до звичайних польських громадян, які від щирого серця підтримують українців, їхнє життя теж перевернулося, і вони бачать таку картину: поряд з українцями, які потерпають від війни, які втекли з розбомбленого будинку в самих капцях без документів та грошей, є українці, які приїхали зі спокійних регіонів, просто безкоштовно пожити в Європі та отримали всі доступні пільги, є українці, які приїхали робити бізнес на пільгових засадах, є українці на Bentley та Lamborghini, які відвідують дорогі ресторани та SPA, є українці - чоловіки з 18 до 60, які придбали собі липові довідки про дозвіл на виїзд, і втекли не від війни, а від свого громадянського обов'язку, є контрабандисти, які користуючись безкоштовним залізничним транспортом та автошляхами незаконно продають товари, а іноді - й людей.

Усе це, на жаль, є, від цього не відсахнешся та не приховаєш від громадськості.

Відтак, скасування плати за проїзд у Польщі означає не так вже економічну потребу, а швидше - спробу заспокоїти незадоволення власних громадян, які вимушені миритися не лише з інфляцією, але й з часом надлишковою і несправедливою допомогою деяким категоріям біженців.

На жаль, розділити український народ на поганих та хороших біженців не можна, адже йде війна, та й ресурсу у поляків на це не вистачить, тому люб'язність у вигляді безкоштовного проїзду скасовують для всіх, і для тих, хто дійсно потерпає від війни, і для тих, хто користується нею.

Коли на одній чаші терезів опиняється потенційно вибухонебезпечний незадоволений власний народ і національні інтереси, а на іншій - українські біженці, доводиться обирати.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!