Блог

Борис Кушнірук: Чи притягнуть до відповідальності проросійські еліти України?

Війна, що триває, стала прикриттям для цих корупційних схем, дозволяючи проросійським чиновникам і бізнесменам безсоромно використовувати хаос для свого збагачення.

0

Борис Кушнірук

Економічна та політична аналітика

Політичні погляди - правоцентризм. Хочу, щоби Україна стала модерною, європейською державою. 

Майже щодня ми стикаємось зі корупційними скандалами. Причому корупція на рівні окремих регіонів набула вже просто гротескного вигляду. Про “прокурорів-інвалідів” Хмельниччини хто тільки вже не згадав. Але, на жаль, в інших регіонах ситуація зовсім не краща. 

Так у місті Дніпро мережа власників рекламних агентств і чиновників міськради витягла державні кошти на фіктивну роботу, що призвело до розслідування, яке триває. Правоохоронці затримали більшість підозрюваних, крім одного, який втік за кордон. Очікується, що критично важливі докази, включаючи телефони з викривальними розмовами та банківські картки, пов’язані зі схемою, зіграють важливу роль у судовому переслідуванні причетних.

Про це йдеться в матеріалі видання International Policy Digest

Зараз увага зосереджена на розкритті кінцевих бенефіціарів цього масштабного розкрадання, яке сталося напочатку повномасштабного російського військового вторгнення, коли особливо були потрібні ресурси, щоби відбити вторгнення Росії та допомогти його жертвам.

 

Повідомляється, що схема була впроваджена наприкінці 2021 року, і до неї були причетні кілька відомих фігур, у тому числі Геннадій Корбан, суперечливий український бізнесмен зі шлейфом звинувачень у зв'язках криміналітетом, які тягнуться ще з 90-х років минулого століття; міський голова міста Дніпро Борис Філатов та Михайло Кошляк, бізнесмен, якого ЗМІ теж пов’язують зі злочинним світом. До речі, він є депутатом облради від ОПЗЖ, яка заборонена рішенням Касаційного адміністративного Суду України від 15 вересня 2022 року. ОПЗЖ заборонена, а от депутати, обрані від цієї партії, цілком не погано себе почувають у радах всіх рівнів, впливаючи на рішення точно не в інтересах України. 

При цьому усі троє, згадані особи, мали близькі стосунки з сумно відомим олігархом Ігорем Коломойським, колись надзвичайно впливовим гравцем в українській політиці, і тим більше на Дніпропетровщині, який, як повідомляється, посварився з президентом Володимиром Зеленським після серії політичних суперечок і фінансових скандалів. 

Коломойський, який раніше контролював ПриватБанк, один із найбільших українських банків, любив повторювати і реалізовувати принцип: «По боргам платять лише боягузи».

Багато хто вважає, у тому числі і автор цих строк, що Коломойський, обурений зменшенням впливу, ще до 2022 року почав вести переговори з представниками колишнього президента Віктора Януковича, який зараз живе в еміграції в Росії. Дискусії нібито стосувалися quid pro quo: в обмін на підтримку зміни влади в Україні Коломойському гарантували б захист його активів в Україні і Росії і ключову роль у новому, проросійському уряді, якщо президент Росії Володимир Путін виявиться успішним у своєму вторгненні в Україну. А тоді пан Коломойський був впевнений у цьому, чого особливо не приховував. 

Перед вторгненням Росії в Україну в 2022 році Коломойський нібито закликав своїх соратників — Корбана, Філатова та Кошляка — відкинути минулі образи та об’єднатися. Він передбачив, що російські війська незабаром захоплять контроль над Україною, поставивши Януковича на посаду президента, який потім розпустить український парламент (Раду) і створить контрольований Москвою уряд. В обмін на свою лояльність Коломойський розраховував на відновлення своїх активів у Росії та можливість заволодіти майном своїх багатих конкурентів, зокрема Ріната Ахметова та Віктора Пінчука.

За даними ЗМІ, його пропозиція переконала соратників. Корбан навіть зняв український прапор зі свого кабінету, розраховуючи, що незабаром його захистять російські військові. 

Подібно до Павла Фукса — підсанкційного проросійського олігарха та ймовірного співробітника ФСБ — Корбан і Філатов, схоже, слідували рекомендаціям пана Коломойського. Особливо на це вказують заяви пана Філатова у перші дні після початку повномасштабного вторгнення. 

Ще один давній соратник Коломойського, Михайло Кіперман, втік з України після того, як щодо нього Спеціалізована антикорупційна прокуратура висунула звинувачення у пограбуванні “Укренерго”. Що він, звісно, заперечує. Пан Кіперман оголошений у розшуку в Україні, хоча в Ізраїлі, де він зараз проживає, проти нього не вжито жодних заходів. Бо, наскільки, розумію, українські правоохоронні органи “чомусь” не поспішають спрямувати відповідні запити в Інтерпол. 

Колись формально твердий захисник України, Коломойський зайняв помітно пасивну позицію навесні 2022 року, переїхавши до своєї резиденції в Нікольському в очікуванні приходу підтримуваного Росією режиму.

До речі, наприкінці квітня 2022 року в інтерв'ю журналістці одного з видань звертав увагу, що попри масовані ракетні обстріли України “Укртатнафту” (Кременчуцький НПЗ) не чіпають. Але буквально того ж вечора був нанесений ракетний удар по ньому. Я пояснив цю зміну тим, що Путіну стало очевидно, що сценарій швидкого захоплення України він не зможе реалізувати, а тому припинення діяльності головного виробника пального в Україні, у тому числі для потреб ЗСУ, для Росії було очевидно необхідним кроком. 

Тим часом Геннадій Боголюбов, ще один дуже близький партнер Коломойського, як стверджують правоохоронці нібито відмив 140 мільйонів доларів через мережу компаній, зокрема “Об’єднану єврейську громаду України” та ТОВ “Протон-21”. У 2024 році Боголюбов втік з України за підробленими документами. Подейкують, це сталося за сприяння російської юридичної фірми ТОВ “Маркс і Соколов” — організації, пов’язаної з найближчим оточенням Януковича. Як і Кіперман, Боголюбов перебуває в розшуку в Україні, але йому теж вдалося уникнути арешту. І мене це чомусь не дивує.

Ця корупційна схема, в результаті якої з державної скарбниці України були виведені величезні суми, поширилася і на міську владу міста Дніпро. У ЗМІ і соцмережах звинувачують міського голову Дніпра Борис Філатов, разом із Корбаном і Кошляком, у розкраданні мільйонів гривень з міського бюджету. Один кричущий приклад стався буквально у вересні цього року, коли міська рада виділила 58 000 доларів на зв’язки з громадськістю, незважаючи на те, що пан Філатов стверджував, що місту не вистачає коштів на такі необхідні для військового часу постачання, як безпілотники та обладнання для електронної боротьби. Такі витрати, особливо під час війни, викликають серйозні занепокоєння щодо доброчесності міської влади міста Дніпро.

Ще одна сумнівна фінансова операція — дніпровська компанія «Акам», яка виграла тендер на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища. Незважаючи на відсутність досвіду чи обладнання, консорціум запросив 42 мільйони доларів на проект, що викликало підозри, що він був прикриттям для викачування державних коштів — подібно до інших схем, пов’язаних з міською владою міста Дніпро.
 

Ще одна бізнесова структура, яка викликає обґрунтовані занепокоєння — компанія “Весна”, яка постійно вигравала міські тендери у Дніпрі. Її директор Артур Корбан має не лише ім’я, а й таку ж дату народження як син Геннадія Корбана, що посилює підозри в кумівстві та звинувачення у корупції.

Війна, що триває, стала прикриттям для цих корупційних схем, дозволяючи проросійським чиновникам і бізнесменам безсоромно використовувати хаос для свого збагачення. Такі фігури, як Корбан, Філатов і Кошляк, здається, передбачали поглинання Росією, припускаючи, що їхня співпраця з російськими окупантами захистить їх статус у Дніпрі. Багато ключових гравців, у тому числі соратники Коломойського, вже втекли за кордон, уникаючи правосуддя.

Українські військові все більше розчаровуються цією нестримною корупцією, яка, по суті, є державною зрадою, і яка ще більше виснажує обмежені фінансові ресурси України, у той час, коли вони вкрай потрібні для фінансування ЗСУ. Оскільки війна з Росією триває, а ресурсів стає все менше, об'єктивно зростає суспільне незадоволення і бажання, щоби осіб, яких обвинувачують в корупції і розкраданні державних коштів, не просто звільняли з посад і давали можливість безпечно виїхати за межі України, а почали притягувати до кримінальної відповідальності, перш ніж вони завдадуть подальшої шкоди крихкій фінансовій і політичній стабільності України.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!