Блог

Оленка Клочко: Чи зможе Польща забути Волинь та історичні образи?

Вшанування дружиною польського президента Дуди пам'яті воїнів ОУН-УПА дає надію на те, що Польща робить крок до визнання наших героїв

0

comments11714

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Минулого тижня Львів відвідала перша леді Польщі Агата  Корнгаузер-Дуда. Окрім своєї соціально-гуманітарної місії з візитів до лікарні та школи, польська пані відвідала й Личаківський цвинтар, де поховані українські герої - історичні й сучасні, а також воїни польського війська.

Експерти з українсько-польських відносин спостерігали за цим елементом візиту із затамуванням подиху, адже як відомо, серед українських героїв давнини є ті, кого поляки звинувачують у темних сторінках своєї історії - воїни ОУН-УПА та Української Галицької Армії. Саме на їх представників польські історики покладають відповідальність за "Волинську трагедію", смерті поляків у Поліссі, в Галичині та у Львові під час польсько-української війни та протистояння. Саме через їх героїзацію в Україні час від часу погіршуються українсько-польські стосунки та трапляються конфлікти між радикально налаштованими українцями та такими самими поляками.

Тож затамувавши подих під час відвідин Агати Корнгаузер-Дуди Личаківського цвинтаря, усі видихнули із задоволенням та надією, адже пані не лише вшанувала пам'ять польських воїнів та загиблих героїв АТО-ООС, ЗСУ, але й поклала квіти до меморіалу загиблим ОУН-УПА, вклонилася меморіалу воїнам Української Галицької Армії. Такий крок з боку першої леді Польщі дає надію на те, що моральні історичні негаразди між нашими країнами можуть бути нарешті пробачені та  вирішені, або просто забуті, та перестануть впливати на сучасній стан відносин. Герої з обох сторін будуть визнані та вшановані, а конфлікти - спочивати з миром разом із загиблими на цвинтарях.

Єдине, що ставить під сумнів здатність поляків забути, або перестати зважати на тодішні конфлікти та трагедії - це їхнє нещодавнє звернення до Німеччини щодо репарацій від Другої Світової війни, від яких свого часу Польща відмовилася. Доволі непослідовний крок в контексті вшанування Агатою Дудою пам'яті героїв ОУН-УПА. Разом вони свідчать, що поляки мають довгу пам'ять та власні уявлення про історичну справедливість. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!