Блог

Оленка Клочко: Договора про безпеку: Україна і Польща провели фінальні переговори

21 червня Україна і Польща провели фінальний раунд переговорів...

0

comments2729

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



21 червня Україна і Польща провели фінальний раунд переговорів щодо підписання двосторонньої угоди з безпеки, про це повідомив Офіс президента.

Переговори про гарантії безпеки країни почали ще в травні, і нарешті дійшли консенсусу. Крім Польщі Україна уклала вже 17 угод про безпеку зі своїми союзниками: Великою Британією, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією і США.

Заступник керівника ОП Ігор Жовква розповів, що переговорні команди провели складну роботу і тепер "ми впритул наблизилися до укладення двосторонньої угоди про безпеку".

"Роль Польщі в наданні допомоги Україні та наближенні нашої перемоги важко переоцінити. Це буде по-справжньому амбітна угода, де відображено більшість наших досягнень і спільних планів на майбутнє", - зазначив він.

Усе це не може не тішити, Польща справді наш союзник. З огляду на складну історію взаємин між країнами, не може не тішити, що сьогодні держави перебувають у максимально союзницьких відносинах. І тим не менш, відносини не позбавлені деяких напружень, чи то ситуація із зерном, чи то зі швидкістю постачання озброєння...

Окремо викликають побоювання наміри польської влади підтримати мобілізацію українських біженців у Польщі, наприклад, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський озвучив ідею підготувати військовий підрозділ, який складатиметься з українців призовного віку, що мешкають у країні, а міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш заявляв, що польський уряд готовий допомогти Україні повернути чоловіків, які підлягають обов'язковій військовій службі, але мешкають у республіці.

Це звучить негуманно, оскільки якщо люди тікають від війни, вони не мотивовані воювати, а отже, бійці з них будуть невисокого рівня. Воювати мають люди, які хочуть цього. Тому замість примусового відправлення на фронт суспільству потрібна правильна агітація на військову службу... Але у влади на це немає часу, і в результаті ми маємо, що маємо. І в цьому плані вкрай прикро, що польські урядовці підтримують подібний насильницький спосіб відправки на фронт...



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!