Блог

Оленка Клочко: І напружуватися не потрібно: як російська пропаганда отримує інфоприводи

Що не день, то "радісна" звістка. 8 вересня закрили найбільший центр допомоги українським біженцям у Польщі PTAK. За офіційними даними, рішення ухвалили через зниження потоку біженців з України. Але ця подія укупі з іншими новинами дає російській пропаганді оперативний простір для дій.

0

comments3600

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Що не день, то "радісна" звістка. 8 вересня закрили найбільший центр допомоги українським біженцям у Польщі PTAK . За офіційними даними, рішення ухвалили через зниження потоку біженців з України. Але ця подія укупі з іншими новинами дає російській пропаганді оперативний простір для дій.

Закриття центру в торговому комплексі "Птак Експо", розташованому в місті Наважин у Мазовецькому воєводстві, - просто недалекоглядний вчинок з боку польської влади. Як мінімум, тому що на момент закриття допомоги потребували ще близько 300 наших співгромадян. Можливо, на тлі загальної кількості біженців це число і незначне, але це, як і раніше, 300 людських життів і доль. Ці люди постраждали від вторгнення, були навіть змушені тікати в іншу країну, де за підсумком опинилися позбавлені елементарної підтримки. Варто зазначити, що центр надавав дійсно висококваліфіковану допомогу українцям, багато моїх знайомих скористалися його послугами і залишилися задоволені. За час роботи центру допомогу отримали понад 75000 громадян України. Дуже шкода, що ця епоха добігла кінця.

І, звісно ж, цим неодмінно скористається російська пропаганда, щоб розсварити Польщу та Україну. Адже це чудовий пропагандистський кейс: дивіться, поляки закривають центри допомоги українським біженцям, вони напевно від них втомилися і допомагати більше не збираються. Трохи маніпуляцій, і створюється образ України, від якої відвертається основний союзник... І, на жаль, цей випадок не єдиний. Сьогодні наші дії дали російській пропаганді карт-бланш, користуйся інфоприводами - не хочу. Їм навіть не потрібно брехати і вигадувати що-небудь.

На додачу до цієї новини - авторитетна польська газета Wyborcza заявила, що польська влада почала екстрадувати українців призовного віку. Жодних доказів газета, до речі, не надала. Ця новина стала просто інформаційною бомбою! Але ж насправді ситуація значно складніша і не така трагічна: екстрадувати планується осіб, пов'язаних зі злочинністю. Погодьтеся, новина заграла зовсім іншими фарбами? Але поки не було офіційних спростувань, наші вороги встигли завдати інформаційного удару. Це чудово вкладається в порядок денний із закриттям центру.

Йдемо далі, Міністерство Оборони України сильно скоротило список захворювань, що обмежують мобілізацію на військову службу. Це вишенька на торті тези про нібито брак особового складу ЗСУ! У нас на позиціях достатньо сміливих і хоробрих воїнів, які успішно захищають свою країну: навіть без адекватних поставок техніки від союзників, про що я нещодавно писала, армія України просувається вперед.

У підсумку всі ці три новини вкупі можуть дати катастрофічний інформаційний ефект, створюючи ілюзію, що воювати за нашу країну нікому, а наші союзники від нас відвертаються! У такий непростий час не можна діяти необдумано: ворог завжди напоготові і він обов'язково скористається будь-яким приводом, щоб придушити нас морально. Будь-який наш крок має бути прорахований і оцінений з усіх боків, помилок допускати не можна. А поки ми подаємо ворогові інфоприводи на блюдечку з блакитною облямівкою...



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!