Блог

Оленка Клочко: Команда Зеленського успішно псує відносини з країнами ЄС

15 вересня сплив термін ембарго на українську сільгосппродукцію. Зняття заборони передбачало накладення певних квот для українського експорту, як це було і до ембарго. Але керівництво України не поспішило виконувати ці заходи. У зв'язку з невиконанням зазначених умов Києвом і з метою підтримки власних аграріїв деякі країни ЄС ввели односторонні обмеження на ввезення.

0

comments4614

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



15 вересня сплив термін ембарго на українську сільгосппродукцію. Зняття заборони передбачало накладення певних квот для українського експорту, як це було і до ембарго. Але керівництво України не поспішило виконувати ці заходи. У зв'язку з невиконанням зазначених умов Києвом і з метою підтримки власних аграріїв деякі країни ЄС ввели односторонні обмеження на ввезення.

Угорщина заборонила Україні ввозити 24 види агропродукції. Румунія пішла за прикладом Угорщини й обмежила ввезення українського зерна на 30 днів, а також, після попереднього обговорення з румунськими фермерами, запланувала запровадження додаткових обмежень на ввезення певної продукції. Навіть Хорватія, яка максимально підтримує Україну, призупинила експорт українського зерна. Болгарія збирається заборонити імпорт насіння соняшнику та запровадити квоти на певні категорії української сільгосппродукції.

Політика Зеленського та його команди призвела до загострення обстановки. Україна подала позови до трьох країн через заборону на ввезення зерна. Після чого Польща, Угорщина і Словаччина вирішили припинити участь у Координаційній платформі Єврокомісії з питань імпорту українського зерна, щоб Україна в рамках розгляду в СОТ не використовувала проти них інформацію. З цього приводу польський лідер Анджей Дуда, давши коментарі журналістам у Нью-йорку на Радбезі ООН, порівняв Україну з потопаючою людиною, яка, тримаючись за соломинки, може потягнути за собою на дно і Польщу. Тож щодо агросектору Варшава має намір діяти виключно у своїх інтересах.

До чого може призвести така політика з боку Києва? Незабаром у країнах східної Європи ставлення до нових військових поставок Україні може стати індиферентним. Про це вже свідчать висловлювання колишнього прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, партія якого є лідером на майбутніх виборах. Він заявив, що планує скасувати військову і політичну підтримку Україні. Втративши постачання боєприпасів, вироблених у Словаччині, українські захисники миттєво відчують снарядну гіпоксію на фронті.

Крім військової підтримки, Україна може втратити й інші види допомоги. У 24 році Польща планує скоротити фінансову підтримку українським біженцям, які втекли в країни ЄС від російської агресії. Йдеться про вимоги до проживання, видачу дозволів на роботу, безкоштовний доступ до шкіл, медичне обслуговування та сімейні пільги. Скорочення підтримки Варшавою йде всупереч планам Єврокомісії, яка її продовжила до 3 березня 25 року і заявила, що продовжуватиме стільки разів, скільки буде потрібно.

Останньою переповненою краплею терпіння країн Східної Європи стали обвинувальні натяки Зеленського на виступі в ООН. Він заявив, що деякі європейські країни підіграють Кремлю, "допомагаючи готувати сцену для московського актора". Якщо й надалі керівництво України штучно загострюватиме ситуацію і проводитиме агресивну риторику щодо країн ЄС, то воно ризикує не тільки залишитися без допомоги найближчих сусідів, а й без повної західної підтримки.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!