Блог

Volodymyr Manko: Конфлікт на Кавказі: міжнародна спільнота має втрутитись

Не слід залишати ситуацію на поталу двом потенційним агресорам - Росії й Туреччині

0

comments2265

Volodymyr Manko

Politics

Number one :)

Пожежа на південному Кавказі далі розгорається. Медіа дають інформацію про численні жертви військових сутичок з обох боків. Азербайдждан прагнув повернути Карабах вже давно і ось, як бачимо його час настав. Вірмени запевняють, що це їх земля і битимуться за неї до кінця.

 

Крім цих двох країн на театрі бойових дій знаходяться також Туреччина і Росія. Перша поводиться агресивно, друга поки проявляє стриманість. Анкара відкрито підтримала Баку, а Москва закликає до столу переговорів, але всі розуміють, що Вірменія під протекторатом Росії і має на своїй території російську військову базу в Гюмрі. До речі ця база знаходиться далеко від Азербайджану, але поруч з вірмено-турецьким кордоном.

 

Якщо з воюючими сторонами все зрозуміло, вони вбивають один одного за землю і відповідно до “інституту” кревної помсти (до речі чим більше жертв з обох боків тим значнішою стає саме ця мотивація воювати), то Росія й Туреччина мають свої геополітичні амбіції в цьому регіоні.

 

Туреччина може виношувати ідею возз'єднання з Азербайджаном. Риторика Ердогана про одну націю - дві країни свідчить про це. До речі в Баку не відреагували на те, що їх фактично назвали турками. Для реалізації цієї ідеї Туреччина може піти не лише на повернення Карабаху в склад Азербайджану, а й на анексію частини Вірменії, яка знаходиться між Нахічеванем і власне Азербайджаном. Там вузький перешийок, який буде відігравати стратегічну роль в реалізації ідеї возз'єднання. Тобто спочатку повернуть Карабах, потім возз'єднають Нахічевань з Азербайджаном, а потім усе це з возз'єднають Туреччиною.

 

Росія ж прагне залишити мілітаризовану нею Вірменію під своїм крилом зокрема щоб не допустити подальшого оточення себе альянсом НАТО. Бо в перспективі навколо Росії постають: країни Балтії, які вже є членами, Україна з Грузією, які просуваються до членства та Азербайджан з Туреччиною - членом НАТО.

 

З огляду на зазначені локальні та глобальні обставини війна скоріше триватиме. Росія з Туреччиною попри свою вагу в регіоні все ж зупинити її не зможуть. Обидві сторони в цьому конфлікті є агресорами. Можлива також і війна між ними. Потрібне втручання більш ваговитих західних сил і передусім США. Наразі в Америці йде передвиборча кампанія і від того, хто стане наступним президентом США залежить і доля південного Кавказу.

 

Трамп показав себе як лідер, якого мало цікавить цей регіон. В подіях в Сирії він активну участь не брав. А якщо переможе Байден то все може змінитись.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!