Блог

Оленка Клочко: Крок до свободи

Наша революція багатьом відкрила очі на те, як слід боротися за свої права та свободу.

0

comments9898

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Минулого тижня світове суспільство на недовгий час відволіклося від війни в Україні. Причина – протести, що раптово спалахнули у Грузії. Що ж трапилося? Відверте лобіювання можновладцями законопроєктів, що пригноблюють благодійні некомерційні фонди, а також посилення тиску на соціальні групи, позбавлені захисту власною державою. Нічого не нагадує?

Події 2014 року показали до чого це може призвести. Наша революція багатьом відкрила очі на те, як слід боротися за свої права та свободу. Лише пригадайте, в якому єдиному пориві люди вийшли на вулиці, залишивши роботу, особисті справи, родину, та пішли відстоювати свої права.

Щойно з ранку 7 березня парламент підтримав закон «про іноагентів»,  а вже ввечері багатотисячні натовпи людей у Тбілісі штурмували будівлю, відбудовували барикади, скандували гасла. Варто відзначити й грузинський поліцейський спецназ, який відмінно застосував тактику своїх кремлівських  колег – водомети, автозаки,  сльозогінний газ – красиво, як по інструкції. Саме тут ми побачили ціну одного кроку – не відступивши, не злякавшись, люди поставили вимогу враховувати їхню думку, слухати їх і чути. І це спрацювало.  

Ввечері того ж дня весь світ засудив силові методи, що застосували проти демонстрантів, і взагалі закон, який багато хто вже назвав антидемократичним. Після цього закон взагалі відкликали. Але на це є ціна… Знову постраждалі, знову коктейлі Молотова, кров і сльози.

Для чого людям усі демократичні інститути? Навіщо законно обраний уряд?

Як би я не підтримувала нашого президента в його рішеннях, він все ж людина й здатен помилятися. Одна з помилок – це надмірно емоційна підтримка радикально налаштованих протестуючих у дружній до нас Грузії. Звісно, їм важливо, аби їх почули, але вони живуть у поки ще правовій державі й ще можуть вирішувати проблеми шляхом демократії. А будь-яка відкрита підтримка негативного настрою може лише підштовхнути до радикалізму будь-яку сторону. Згадайте, як кремль у свій час підтримав опозиційні настрої на Донбасі та в Криму, і чим це в підсумку повернулося?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!