Блог

Оленка Клочко: Опитування-експеримент Мар'яни Безуглої - громовідвід пресконференції Володимира Зеленського?

Народна депутатка від партії "Слуга народу" Мар'яна Безугла провела на своїй страничці у Facebook цікаві та неочікувані соціологічні опитування й отримала вельми невтішні результати.

0

comments4359

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Народна депутатка від партії "Слуга народу" Мар'яна Безугла провела на своїй страничці у Facebook цікаві та неочікувані соціологічні опитування й отримала вельми невтішні результати.

 

64% жінок готові відмовитися від громадянства України, щоб не бути мобілізованими "на тилові посади та на оборонні підприємства (бойові посади тільки за бажанням будуть у любому випадку)".

85% жінок не готові стати на військовий облік "з можливістю мобілізації на тилові посади та на оборонні підприємства (бойові посади тільки за бажанням будуть у любому випадку), якщо це відкриє кордони для чоловіків".

78% українок не готові стати на військовий облік "з можливістю мобілізації на тилові посади та на оборонні підприємства (бойові посади тільки за бажанням будуть у любому випадку), якщо це призведе до демобілізації тих, хто служить 24 місяці.

І найважливіше: 73% українських чоловіків готові відмовитися від українського громадянства, щоб не бути мобілізованими.

Очевидно, що подібні соціологічні запитання були пов'язані з планами зміни призову на військову службу у воєнний час. Зокрема, буде знижено призовний вік із 27 до 25 років, також жінки були б зобов'язані стати на облік нарівні з чоловіками, пройти військовий вишкіл і залучатися до служби під час воєнного стану (на бойові посади тільки добровільно). Також пропонується регламентувати ротацію особового складу, розширити правила відстрочки або звільнення з військової служби.

Результати опитування красномовно показують настрої суспільства. Українці та українки мають право самостійно ухвалювати подібні життєво важливі та серйозні рішення. Депутатка пояснила свою пропозицію тим, що права чоловіків і жінок, а також цінність їхніх життів мають бути рівними. З цим складно не погодитися, до того ж я вже писала про важливість питання гендерної нерівності під час війни.  Ми й так бачимо, що й без примусу та мобілізації жінки добровільно йдуть на захист батьківщини, тож навіщо створювати нові приводи для невдоволення в суспільстві? Навпаки, першочергове завдання влади - знизити суспільне невдоволення, спробувати переконати людей залишитися в країні і залишити українське громадянство. Переконати, а не змусити. Це і має відрізняти демократичні країни, до яких ми останнім часом належимо менше і менше.

Особливо викликає інтерес останнє опитування, проведене серед чоловіків. Переважна більшість українців готова відмовитися від громадянства, щоб не йти воювати. Якщо це не підробка і голоси в опитуванні не належать ботам, перед нами відкривається жахливий результат недалекоглядної політики влади щодо мобілізації. Численні порушення прав людини, вилов чоловіків на вулицях - усе це вже потрапило навіть до західної преси, яка і так рясніє песимістичними заголовками. Чоловіки бояться виходити на вулиці, пересуватися громадським транспортом - невідомо, чи зумієш ти дістатися пункту призначення, чи опинишся в ТЦК. Тому реакція чоловічого населення розчаровує, але загалом зрозуміла.

Опитування очікувано викликали хвилю обурення, що було чітко видно в коментарях. Вони доводять, що народ не підтримує ці ідеї, і більше того, користувачі відкрито звинувачують народну депутатку в розхитуванні і без того важкої ситуації в суспільстві. Однак залишалася загадкою причина, через яку Безугла підняла і розганяла таку болючу для суспільства тему. Сама вона заявляла, що це виключно її ініціатива, але того самого дня відбулася підсумкова пресконференція Володимира Зеленського, на якій він заявив, що не підтримує ідею про мобілізацію жінок. Тим самим Мар'яна Безугла відтягнула частину хейту щодо мобілізації на себе, а пресконференція мала загалом позитивний характер, а найважливіших і найгостріших запитань так і не було поставлено.

Нагадаємо, це не перша скандальна пропозиція від народної депутатки Мар'яни Безуглої: на самому початку війни вона прославилася завдяки скандальному законопроєкту №7351, який наділяв воєначальників правом самостійно вбивати військовослужбовців за невиконання наказу без будь-яких доказів. А 27 листопада вона закликала головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного піти у відставку у зв'язку з невдачами на фронті та відсутністю плану дій на 2024 рік, чим надала особливої публічності конфлікту, що розгорівся між головкомом і президентом Володимиром Зеленським.

Сьогодні стає зрозуміло, що перед нами не просто скандальна депутатка, яка діє самостійно, її завдання - транслювати ідеї влади, відтягувати на себе частину суспільного обурення, а також участь у політтехнологічних заходах для підтримки рейтингу президента Володимира Зеленського.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!