Блог

Борис Кушнірук: Позиція Пенні Пріцкер викликала нову хвилю інформаційної кампанії українських “тіньовиків”

Інформаційна кампанія саме щодо “Філіп Морріс Україна” є наочним прикладом, як тютюнові “тіньовики” намагаються відволікти увагу від їхньої діяльності.

1

comments4569

Борис Кушнірук

Економічна та політична аналітика

Політичні погляди - правоцентризм. Хочу, щоби Україна стала модерною, європейською державою. 

Як й очікувалося, після заяви спеціальної представниці США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер на брифінгу в Києві, заворушився український “тіньовий” сектор економіки.


 

Нагадаю, пані Пріцкер зауважила, що вона з послом США Бріджит Брінк пропонують українському уряду зосередитися не на підвищенні податків, а на реформі митниці та боротьбі зі сірими ринками. “На “сірих” ринках сигарет, алкоголю або електроніки є величезне джерело прихованого прибутку”, – наголосила пані Пріцкер.


 

Першими не витримали нерви у “тіньових” виробників сигарет. Це не дивно, адже там крутяться величезні кошти. За оцінками маркетингової компанії Kantar (глобальна компанія, яка є однією з найбільших у світі агенцій у сфері маркетингових даних та аналітики) 23 млрд грн не потрапило до бюджету лише у минулому році і чверть обороту тютюнових виробів знаходиться у “тіні”. 


 

Показово, об'єктом їхньої інформаційної кампанії зараз є один з найбільших легальних виробників тютюнових виробів в Україні — “Філіп Морріс Україна”. Символічно, що у відповідь на зауваження американських чиновниць вони на українських інформаційних сайтах та телеграм-каналах почали цькувати саме американську глобальну компанію.

Приводом для цього є продовження діяльності цієї тютюнової компанії у Росії. 

З цього приводу в українців до “Philip Morris International (PMI)” справді є претензії. От тільки слід з сумом зазначити, що у тій чи іншій мірі це стосується усіх міжнародних тютюнових компаній, які працюють в Україні. Крім того, слід пам'ятати, що такі претензії можна висловлювати також відносно “ОТП Банк” та “Райффайзен банк” і багатьох інших компаній. 

Продовження діяльності міжнародних корпорацій в Росії і їхня присутність на українському ринку і відповідно позиція українців та української влади до цього — це не просте питання. Спроби вичавити їх з України вдарять по нам самими. 

Вже неодноразово зазначав, що його доведеться вирішувати у повоєнний час, у тому числі, можливо, спонуканням таких компаній до добровільних внесків у міжнародний фонд відбудови освітніх та лікувальних закладів в Україні. 


 

Але ось ця інформаційна кампанія саме щодо “Філіп Морріс Україна” є наочним прикладом, як тютюнові “тіньовики” намагаються відволікти увагу від їхньої діяльності. 


 

Хоча у першу чергу питання до влади мають бути щодо саме з цього приводу.

Інша справа, вже безліч разів, починаючи з 2018 року, звертав увагу, що бездумне щорічне підвищення податкового навантаження на тютюнові вироби під гаслом “податок на них має бути таким як в ЄС” викликатиме лише зростання їхнього “тіньового” обороту. Бо в умовах “тютюнової” залежності та зростання навіть номінальних доходів у значно менших розмірах ніж цін на тютюнові вироби спонукатиме споживачів не до зменшення тютюнопаління, а до придбання продукції нелегальних виробництв.

 


 


 


 


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!