Блог

Оленка Клочко: Що дозволено "Укренерго", не дозволено простолюдинам або як суспільний резонанс зупинив лицемірство чиновників

Ситуація з електропостачанням у країні стає дедалі гіршою, але навіть у таких умовах знаходяться люди, які вважають, що їм потрібніше.

0

comments2094

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



В результаті цілеспрямованого і планомірного знищення Росією енергетичної інфраструктури України, Країна очікувано зіткнулася з проблемами з електрикою. На третій рік війни ці проблеми стали особливо серйозні: наприклад, зараз в деяких районах Києва світло з'являється буквально на 4 години.

При цьому" Укренерго " закликає не використовувати кондиціонери, незважаючи на спеку, так як вони споживають занадто багато електрики. В офіційному телеграм-каналі компанії є пост: "сильна спека також негативно впливає на роботу сонячних панелей і при надвисоких температурах вироблення сонячної енергії буде нижче, ніж зараз. А споживання буде вище, адже люди будуть включати кондиціонери і вентилятори. Тому в спекотні місяці графіки відключень можуть бути жорсткішими". Тим самим, відповідальність перекладається на рядових користувачів електроенергією.

На цьому тлі розгорівся неабиякий скандал: виявилося, що одночасно із закликом не "Укренерго" оголосило тендер на закупівлю кондиціонерів "для потреб апарату управління" на суму 629 тисяч гривень. Люди були шоковані подібним нахабством і лицемірством, і хвиля народного гніву розлилася по соцмережах.

В результаті "Укренерго" відмовилося від своїх намірів: "Сьогодні тендер на закупівлю систем кондиціонування буде скасовано. Процедуру скасування згідно законодавства вже розпочав наш закупівельний підрозділ. З моменту, коли компанія закликала всіх не вмикати кондиціонери, спліт-системи в наших будівлях та офісах не працюють".

Тим самим українці довели, що незважаючи на всі негаразди війни, суспільство ще здатне реагувати на проблеми. А чиновники в черговий раз довели, що вони не вважають себе рівними звичайним українцям, і тільки за допомогою скандалів їх можна спустити з небес на землю.

Шкода, що не всі проблеми можна так вирішити навіть з тим же електрикою. Прикладом будуть нові "посильні" тарифи на електроенергію для населення, коли за світло українцям доводиться тепер платити на 64% більше, ніж раніше. І звичайними гнівними постами в соцмережах змінити ситуацію не вдалося...

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!