Блог

Оленка Клочко: "Українізація" Польщі: хто і чому боїться українців (частина 1)

Польські монархісти вважають українців причиною, за якої Польща може втратити державність та самобутність

0

comments9671

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



 Пам'ятаєте, в одному з попередніх дописів я розповідала про деяких поляків, що доволі агресивно налаштовані до українців та України загалом. Так от, як тоді ще недосвідчена мігрантка, висновки я робила з того, з ким спілкувалася та того, що бачила на власні очі. Відкрию секрет - одним з моїх джерел був мій колега (однокурсник по-нашому), який мені нещодавно провів лікнеп про польську політичну опозицію та різні "закуліси".

Відтак його, м'яко кажучи, негативне ставлення до українців, аргументоване подіями на Волині та територіальною несправедливістю, здебільшого є частиною саме політичної ідеології, яку використовують як одну з основних тем польські опозиціонери. Градус шовінізму та лозунгів кожної окремої опозиційної політичної сили залежить, як і всюди, від ступеня радикалізму самої партії.

Одними з таких опозиціонерів є партія "Конфедерація польської корони". Простими словами - це монархісти. Звучить маргінально, але  вони, і не лише вони, дійсно прагнуть до впровадження режиму передачі абсолютної влади за принципом престолонаслідування. Втім, оскільки це не те, що надто хвилює усіх простих людей, своїми основними програмними постулатами вони декларують більш наближені до проблем поляків принципи.

В основному метою своєї діяльності вони називають "боротьбу за добробут Польщі, забезпечення її суверенітету, захист польської католицької віри, забезпечення процвітання польських сімей, а також формування суспільного життя на основі принципів латинської цивілізації" - це вже ближче до людей, аніж монархія, еге ж? Крім того, вони є не просто євроскептиками, а й виступають за ліквідацію ЄС як інтегрованої політичної системи.

Здавалося б, що у сучасному світі, у країнах, де давно вже немає монархії, місце її прихильників має бути серед косплеєрів та рольовиків. Ви здивуєтеся, але відсоток підтримки населенням ідей таких партій доволі великий.

Саме такі опозиціонери вбачають у великій кількості українців на території Польщі серйозну загрозу для її державності, економіки, добробуту поляків, культури та різних сфер життя. З цього приводу вони навіть розробили довідник "Stop ukrainizacji Polski", де перераховані основні загрози, що надходять від українців, та пропоновані ними принципи їх запобігання. Для розуміння їх позиції достатньо знати, що вони пропонують змінити статус та ставлення до українців за прикладом відносин Йорданії та біженців з Палестини, які протягом вже 70 років на мають там жодних прав.

Що буде з біженцями, завжди залежить лише від країни, яка їх приймає. Найкращий, хоча й сумний приклад - це мільйони палестинських біженців, які за 70 років вигнання з рідної землі отримали в Йорданії захист, але не право на інтеграцію (пол.)

Це дивна історія, але Конфедерація польської корони вважає, що українці незабаром почнуть претендувати на двонаціональність Польщі, а поляки стануть у своїй країні нацією другого сорту, на кшталт "рускіх" в Україні, польська культура та мова будуть занепадати, поступившись місцем українській. Дуже цікавий документ, особливо, враховуючи значний відсоток електорату та прихильників "Польської корони", тому незабаром зроблю окремий матеріал із розбором основних його тез та постулатів. Далі буде...



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!