Блог

Оленка Клочко: В чому справа польських аграріїв?

З осені 2022 року в Польщі тривають протести аграріїв. Про це вже писали й казали, але ситуація не покращується. До того ж 5 квітня польський міністр сільського господарства та розвитку сільських територій Генрик Ковальчик подав у відставку. За деякими даними через те що «не впорався з кризою, пов’язану з українським зерном». Що ж не так з українським зерном? Невже все так погано?

0

comments7079

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



В чому справа польських аграріїв?

З осені 2022 року в Польщі тривають протести аграріїв. Про це вже писали й казали, але ситуація не покращується. До того ж 5 квітня польський міністр сільського господарства та розвитку сільських територій Генрик Ковальчик подав у відставку. За деякими даними через те що «не впорався з кризою, пов’язану з українським зерном». Що ж не так з українським зерном? Невже все так погано?

Подивімося на стан зовнішньої торгівлі продуктами АПК (Агропромислового комплексу) за період війни:

За рік з повномасштабного вторгнення станом на 31 березня з України було вивезено понад 58 млн тонн продукції, зокрема 25 млн тонн кукурудзи та 13 млн тонн пшениці. Для порівняння за 2021 -2022 роки було експортовано взагалі понад 42 млн тонн продуктів АПК.

Через початок бойових дій, безпечне використання чорноморських маршрутів експорту стало неможливе й світу погрожувала продуктова криза та голод. Вся тяжкість експорту лягла на сухопутні коридори, що проходили переважно через Польщу та Румунію. Але потім завдяки успіхам на фронті, ми погнали ворога з острова Зміїний. І, як кажуть в росії, через жест доброї волі, була ухвалена зернова угода, яка дозволила використовувати морські шляхи, але нові. Було визначено два фарватери руху, місця формування караванів та перевірки суден. Безпеку суден гарантувала турецька сторона. Але, через дрейфуючи міни та роботу російського флоту в акваторії Чорного моря  використовувати цей шлях на повну все ще залишається небезпечно. Згідно з даними АПК-Інформ обсяг експорту агропродукції зерновим коридором склав лише 27 млн тонн, а решта продовжила йти сухопутними коридорами.

Блокування зернового коридору росією збільшило агроекспорт у країни ЄС. Це викликало обурення місцевих фермерів, зокрема польських. Через те, що Україна експортувала 10-15 відсотків свого зерна через Польщу, ціни на внутрішньому ринку впали майже наполовину, вважають польські фермери. Вони вимагають пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю, та фінансових компенсацій. А поки вони не отримають свого, так і будуть надалі виводити техніку на вулиці.  

Через це міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що до 1 липня 2023 року Польща припинить закупівлю українського зерна.

До того ж 30 березня прем’єр Матеуш Моравецький повідомив про збільшення компенсації польським фермерам у розмірі майже 60 млн євро. Але це також не переконало аграріїв  і вони продовжили.

І тепер на тлі масових протестів, польська сторона ухвалила рішення про те, що українське зерно везтимуть через Польщу до третіх країн транзитом. Як заявив речник польського уряду Петро Мюллер, розвантаження українського зерна в Польщі не буде. Проте 13 квітня розпочалося масштабне розслідування через шахрайство з імпортом українського зерна, яким торгували за зниженими цінами. Що й стало приводом до незадоволеності фермерів.

Хочеться вірити в те, що і в нас почнеться розслідування як можна скоріше. Інакше, ця ситуація може погано вплинути не лише на заробіток виробників сировин, а понести за собою більш серйозні наслідки. А поки нам залишається сподіватися що всі ці заходи допоможуть позбутися незадоволеності у шару польського суспільства .



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!