Блог

Оленка Клочко: Втома-не привід, підтримка - до кінця

Для багатьох сотень тисяч українців, які втекли від війни, Польща встигла стати домом. Будинком, в якому їх радо прийняли, дали дах і їжу.

0

comments3431

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Українським біженцям виділили суттєві пільги та виплати, на це було витрачено десятки мільярдів злотих. Звичайно, не всім полякам подібне гостинність з боку польської влади сподобалося, але гуманістичний початок взяв верх. І українці за це безмірно вдячні, проте комусь подібної подяки здається мало.

Тим часом повномасштабне вторгнення триває вже більше півтора років, і всі починають втомлюватися. Хтось втомився від самої війни, хтось від тяжкості емігрантського побуту, хтось від необхідності допомагати нужденним (як цілі країни, так і окремо взяті особистості). Особисті причини у всіх різні, і всіх, за деякими винятками, можна зрозуміти. Однак моральний обов'язок всіх і кожного — незважаючи на втому продовжувати допомагати, адже від цього залежать долі людей. І це не популістська думка, а реальність, написана кров'ю.

Скорочення допомоги Україні та українським біженцям за кордоном ставить під сумніви дії наших партнерів. Частина соціальної допомоги в Польщі для біженців з України вже була скасована і деякі залишилися пільги і виплати незабаром теж будуть припинені. Наприклад, польський уряд вирішив не продовжувати виплату «500+» для українських сімей з дітьми, і це рішення не може викликати нічого крім подиву і стурбованості.

І ми вже бачимо наслідки такого ставлення: українці залишають Польщу в пошуках кращого життя. Число працюючих в Польщі громадян України систематично і непохитно зменшується. Як показує практика, ці люди не проти працювати і жити в Польщі, проте зовнішні обставини, в першу чергу соціальні та фінансові, змушують думати про переїзд в країни з більш привабливими ринками праці. Найімовірніше, після виборів ситуація стане тільки гірше, тому тенденція до переселення буде тільки посилюватися.

З іншого боку, 19 жовтня ЄС продовжив тимчасовий захист для «вимушених переселенців з України» до 4 березня 2025 року (Твіттер EU COUNCIL), в рамках якої біженці по всій території ЄС можуть претендувати на право проживання, доступу до ринку праці, медичної допомоги та освіти для дітей.

Однак все це лише заяви, дійсність же зовсім інша. Наприклад, 23 жовтня агентство УНІАН з посиланням на газету The Irish Examiner повідомляє, що уряд Ірландії планує розглянути питання про скорочення соціальних виплат українцям і скасування деяких пільг. А Ірландія, між іншим, член ЄС.

Прикро і гірко спостерігати за подібним, адже якщо так і продовжиться, ми залишимося зовсім одні, розрізнені і роз'єднані. Наша влада іноді самі підливають масла у вогонь, видаючи громадськості часом абсолютно необдумані і необачні заяви. Все це в цілому може призвести до плачевних наслідків, які стануть ще більш чорною смугою в історії України.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!