Блог

Юлія Ярмаркіна: Як в Україні благодійники та бізнес борються з ампутаціями

Україна, переборюючи внутрішні та зовнішні виклики, вступає у реальність тривалої війни, під час якої не тільки військові, але і медичний сектор потребують серйозної підтримки з боку громадськості та бізнесу.

0

comments3249

Юлія Ярмаркіна

Журналіст

Журналістика - це хобі яке стало роботою, тому я не працюю, а насолоджуюсь.

Понад 70 % воєнних травм - це травми рук і ніг.

За оцінкою експертів, внаслідок активної фази війни в Україні приблизна кількість поранених вже сягає понад 200 000, серед яких - близько 20 тисяч людей з ампутаціями.

Фахівці стверджують, що відсоток ампутацій, по відношенню до поранених, в Україні, на жаль, в рази більший, ніж в інших війнах.

Ампутаціям сприяють: недостатнє фінансування галузі охорони здоров’я, медичні помилки, складні інфекції та антибіотикорезистентність у поранених.

Вартість лікування пацієнтів з бойовими травмами рук і ніг коливається від 40 000 до 500 000 грн, при цьому хірургічний пакет НСЗУ складає всього 8 635 грн.

Незамінним помічником держави у роботі з постраждалими під час повномасштабного вторгнення стала національна програма #ВрятуйКінцівку, ініційована міжнародним благодійним фондом “Здоров'я українського народу”, що має на меті запобігти ампутаціям і провести 15 000 операцій зі збереження кінцівок протягом наступних років.

Завдяки роботі програми #ВрятуйКінцівку, кількість поранених з ампутаціями в Україні буде меншою.

Одним із чинників успіху програми є раціональна складова: розуміння фактів вартості протезування. Адже протезування обходиться суспільству приблизно в 5 разів дорожче, ніж лікування зі збереження рук та ніг, що допомагає українцям щоденно робити правильний вибір на користь порятунку кінцівок, а також потреби раціонально застосовувати антибіотики.

Завдяки підтримці приватних осіб з понад 20 країн світу, в межах нацпрограми вдається закуповувати необхідні для операцій розхідні матеріали.

Наразі, за неповний календарний рік, вдалось врятувати від ампутації понад 800 кінцівок.

Попри те, що мінімальна вартість лише пластин і шурупів для остеосинтезу становить від 6 000 грн, а вартість якісного ендопротеза починається з 40 000 грн., за 11 місяців роботи програми понад 100 тисяч приватних благодійників долучились до підтримки поранених та їх сімей.

"Іноді на ранніх етапах лікування, травмованим призначають так звані "антибіотики резерву", що надалі має негативний вплив на перебіг лікування, веде до мультирезистентності до антибіотиків і негативних наслідків, а іноді призводить навіть до ампутацій",- зазначає Петро Нікітін, начальник відділення ортопедії та травматології, капітан медслужби, асистент кафедри НМУ ім.О.Богомольця, експерт нацпрограми #ВрятуйКінцівку.

Аби збільшити кількість врятованих від ампутацій рук та ніг, зокрема, завдяки раціональній антибіотикотерапії, напередодні Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків, компанія  “Артеріум” долучилась до нацпрограми #ВрятуйКінцівку й надала півмільйона гривень у вигляді благодійної допомоги.

68 співробітників підприємств, які об’єднані під ТМ «Артеріум», захищають від ворогів Україну у лавах ЗСУ.

Корпорація “Артеріум” активно підтримує військові частини, шпиталі, лікарні та благодійні фонди, надаючи їм допомогу як соціально - відповідальна компанія.

“Турбота про поранених - це питання національної безпеки й справа кожного бізнесу, кожної людини, яка з гідністю ставиться до України. Наразі в нацпрограму #ВрятуйКінцівку залучені 45 лікарень зі всієї України, понад 150 лікарів ортопедів-травматологів, які поруч з анестезіологами та з медичними сестрами кожного дня проводять важкі, але вкрай необхідні хірургічні операції з порятунку кінцівок наших захисників. Щоби зберегти руку чи ногу, у лікарнях є потреба в якісних ортопедичних девайсах, імплантах, ендопротезах, а також у кістковому цементі, біосклі, специфічних інструментах та інших витратних матеріалах, це дуже коштовно і майже неможливо оплатити звичайним людям.

Тому саме зараз - дуже важлива підтримка зі сторони бізнесу. Об'єднавши зусилля, ми врятуємо більше поранених та зменшимо кількість ампутацій. Важливо показати воїнам, що громадянське суспільство, спільно з бізнесом, не тільки шанує захисників, але і дбає про них та про їх здоров’я”, – зазначив президент МБФ “Здоров'я українського народу” Сергій Сошинський.

Такі ініціативи відзначають важливість партнерства між різними секторами суспільства для досягнення спільних цілей, включно зі збереження життів та кінцівок тих, хто стоїть на передніх лініях захисту України.

«Значна частина бойових поранень призводить до інфікування рани, тобто у місці ураження починають розмножуватись хвороботворні бактерії. Резистентність бактерій – це природній процес, оскільки бактерії мають здатність пристосовуватись до викликів навколишнього середовища з метою вижити. Такі умови диктують свої вимоги щодо відповідального застосування антибіотиків під час лікування бойових травм, зокрема підбору відповідного специфічного антибактеріального препарату, який буде ефективним саме проти патогенних бактерій у зоні ураження та цілому організмі постраждалого. Нераціональне застосування антибіотиків лише сприяє процесу антибіотикорезистентності, зменшуючи ефективність цих засобів при лікуванні бойових поранень та у разі наступної потреби у їх застосуванні.

Під час Другої світової війни масове виробництво антибіотиків на основі пеніциліну допомогло врятувати життя мільйонів поранених і хворих. Наше покоління повинне з відповідальністю ставитись до застосування цих засобів. Інакше існує ризик, що через масове бездумне застосування антибіотиків і, як наслідок, антибіотикорезистентність наступні покоління, які житимуть вже у мирні часи, не зможуть за допомогою сучасних антибіотиків вилікуватись від таких звичайних хвороб, як, наприклад, пневмонія», – каже Ірина Пальона, медичний радник «Артеріум».

Соціально-відповідальний бізнес і медицина разом з благодійниками вкотре демонструють, що об'єднання зусиль - призводять до значущих змін в тому числі - до зменшення кількості ампутантів та зменшення ризику отримання інвалідності серед українців.

Підтримати програму можна тут.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!