Блог

Оленка Клочко: Жінки-шахтарі: як вторгнення вплинуло на боротьбу з гендерною нерівністю в Україні

Праця шахтаря вкрай важка і небезпечна. Існує думка, що це робота для справжніх хлопців. Однак сувора реальність доводить нам зворотне.

0

comments3111

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



22 листопада інформаційне агентство Reuters випустило статтю під об'ємною назвою "Українські вугільні шахти звернулися до жіночої праці, щоб вирішити проблему нестачі робочих рук під час війни".

У статті висвітлено ситуацію, що склалася у вуглевидобувній сфері: понад тисячу працівників шахт вирушили захищати країну від російського вторгнення, у зв'язку з чим з'явився гострий дефіцит кадрів. Як вирішення проблеми, вперше в історії України жінкам дозволили працювати під землею.

Героїня статті, 22-річна Христина, ділиться своїми враженнями від роботи: "робота складна, але цікава". Вона пішла працювати в шахту, бо "почалася війна й іншої роботи не було". Також Христина додала, що зараз більше нікому працювати в шахті, бо наших чоловіків забрали на фронт.

Її колега Наталя, жінка 43 років, додала, що вони працюють на тому ж рівні, що й чоловіки, за винятком підйому дуже важких вантажів.

До війни в Україні подібне було важко уявити, сьогодні ж неймовірне стало реальністю: жінки-шахтарі працюють під землею. Уже давно українські жінки з честю виконували сувору роботу: за словами заступника міністра оборони України Наталії Калмикової, у ЗСУ зараз служить 62 062 жінки, зокрема на командних посадах. Це 7.3% від загальної чисельності ЗСУ. Туди, де чоловіків уже не вистачає, приходять на допомогу жінки. Уже ніхто не зможе назвати їх лише куховарками та домогосподарками.

Жінки щодня здійснюють подвиги в тилу і на передовій. Жінка шахтар, парамедик, командир танка робить рівноцінний внесок у перемогу. І жінки, так само як і чоловіки, віддають за неї свої життя або опиняються в полоні. Від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року загинуло або було поранено 107 жінок, у полоні перебувають ще 46 жінок. Наше спільне завдання - подбати про сім'ї загиблих і зробити все можливе для повернення захисниць із полону, нарівні із захисниками.

Війна оголила багато соціальних проблем і водночас зробила багато для ліквідації гендерної нерівності в Україні. Сьогодні кожен може надати посильну допомогу в боротьбі з ворогом незалежно від своєї статі та віку. Ми вже в невеликому кроці від вступу в епоху повноцінної гендерної рівноправності!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!