Дільничний у Дніпрі тероризує родичів померлих

Журналісти повідомляють, що поліцейський організував бізнес ритуальних послуг, за допомогою якого вимагає гроші з родичів померлих громадян

У Дніпрі дільничний поставив на потік бізнес на горі людей. Шантаж, вимагання, психологічний пресинг - всі ці аморальні методи впливу він застосовує до родичів померлих містян, щоб змусити їх ховати близьких через його особисту фірму.

Втридорога, без права вибору. Поліцейське керівництво закриває на це очі, а люди з різних районів міста марно намагаються захистити свої права. Про це повідомляє видання "Економічні новини".

Ні для кого не секрет, що поховати померлого в Дніпрі не просто дорого, а дуже дорого. Мало того, що чиновники займаються відвертим вимаганням, вимагаючи часом космічні суми в десятки тисяч гривень за місце на кладовищі або інші ритуальні послуги. Але історія майора Романа Степаненка просто вражає своїм цинізмом і відсутністю участі і співчуття до людей. Триває ця історія вже досить давно. Сьогодні він працює старшим дільничним інспектором в Шевченківському районі, але організував свою злочинну схему з вимагання набагато раніше, коли працював рядовим дільничним в АНД районі.

Степаненко вступив в змову з кількома місцевими ритуальними службами Дніпра і почав поставляти їм клієнтів, використовуючи своє службове становище. Натомість отримував пристойну грошову винагороду. Згідно із затвердженою процедурою, як тільки у людей в родині хтось помирав, родичі повинні були викликати поліцію. Степаненко приїжджав і починав тиснути на людей, які втратили близьку людину. Маніпулюючи нормами закону і буквально пресуючи убитих горем людей, він не залишав їм вибору - вони змушені були звертатися саме в ту ритуальну фірму, яку лобіював дільничний. Більш того, він особисто відвозив їх туди на службовому автомобілі, щоб клієнти не "зіскочили з гачка".

Звістка про заповзятливого дільничного поширилася по всьому району. Відійшовши від шоку, люди почали писати скарги в райвідділ поліції. І коли кількість скарг досягла критичної позначки, Степаненка "посварили", і від гріха подалі перевели в інший район - Шевченківський. Однак це не стало для нього уроком. Жага наживи виявилася для служителя правопорядку сильніше, ніж борг або співчуття людям. Тим більше, що горе-поліцейський вже відчув підтримку з боку безпосереднього начальства. Мабуть, прибутком він охоче ділився, а ті закривали очі на його аморальний промисел.

Як відомо, апетит зростає під час їжі. У якийсь момент він вирішив розвернутися на широку ногу і відкрити власну ритуальну службу. Схема налагоджена, убиті горем люди в безвихідній ситуації змушені йому підкорятися. Спочатку його ритуальна служба, оформлена звичайно ж на підставних людей, розташовувалася на проспекті Богдана Хмельницького, 29, а тепер змінила місце прописки. Але суть не в цьому, а в тому, що поліцейський, як відомо, за законом не має права займатися підприємницькою діяльності. А інформації про дії Степаненка вже цілком достатньо в тих же соцмережах (люди активно скаржаться), щоб як мінімум служба внутрішньої безпеки зайнялася майором.

А схема продовжує діяти, тільки тепер вона набула ще більш потворних форм. Як тільки в районі трапляється смерть, з'являється Степаненко. Він особисто зв'язується з сімейним лікарем, який без команди дільничного відмовляється видавати родичам довідку про смерть. Далі вже відпрацьованим в АНД районі способом, користуючись тим що люди розгублені і знаходяться в горі, дільничний залякує родичів покійного транспортуванням тіла в морг і процедурою розтину, яка нібито коштує дорого і часу займає багато.

Але, за словами поліцейського, можна "вирішити", якщо звернутися в його ритуальну службу, і ніяких турбот. Людям нічого не залишається, як іти в "потрібну" фірму, де з них деруть три шкури за так звану допомогу в організації похорону.

При цьому дільничний не просто обдирає людей до нитки, а часом відверто знущається над ними. Наприклад, знаючи, що смерть вже настала, і його чекають, він принципово не виїжджає ночами. А вранці починає розповідати, що дуже зайнятий. Тому зможе приїхати тільки через 2-3 години. Але як би між іншим уточнює, що якщо йому підкинуть 1 тис. Грн на бензин, то він приїде оперативно.

При цьому він їздить на Lexus-350 чорного кольору, але в декларації поліцейського ви його не знайдете. Як і багато чого іншого, що нажито на горі людей.

У соцмережах жителі 12-го кварталу і "Тополя" не раз порушували питання про тиск з боку старшого дільничного Степаненка. Тим більше, що в законі чітко прописані їхні права, і людям гарантований набір мінімальних послуг, які вони можуть отримати на безкоштовній основі у разі смерті близьких людей. І вже точно ніде не сказано, що вони зобов'язані кланятися в ноги дільничному і платити йому данину за виконання ним службових обов'язків. Люди обурені, але це крик в порожнечу. Як стало відомо, сьогодні підприємливий дільничний розширив свій бізнес на все місто.

Ні для кого не секрет, що ринок ритуальних послуг дуже специфічний. Просто так в нього не зайдеш, а щоб влаштовувати такий терор і свавілля, як робить це Степаненко, потрібна "санкція як мінімум керівництва поліції. У тісному колі ритуальників все все знають, а народний поголос про "подвиги" Степаненка вже гуде по всьому місту. І виникає питання - керівництво міської поліції в частці або просто закриває очі на дії свого підлеглого? Хоча і в тому, і в іншому випадку це - злочин, пишуть журналісти видання.