Хто потрапив до списку 100 найвпливовіших людей Одеської області 2021 року: Національний рейтинг

Опубліковано рейтинг найбільш впливових осіб в Одеській області

1 грудня в Україні завершилося масштабне дослідження – Другий Національний рейтинг впливу "Еліта України" . Його підсумком стали 24 рейтинги найвпливовіших осіб з кожного регіону та загальнонаціональна сотня ключових фігур держави, пише Elit Expert.

Рейтинг найвпливовіших людей на Одещині 2021 року вийшов збалансованим та прагматичним. Двадцять осіб у списку репрезентують місцеве самоврядування, третину — бізнесмени, дев'ять — представники судової влади та вісім народних депутатів. Місце в рейтингу знайшлося не всім - а лише найбільшим підприємцям, які роблять чималий внесок в економіку країни, прославленим спортсменам; політикам топ-рівня та духовним лідерам регіону; захисникам країни та талановитим діячам культури.

Умовно учасників Одеського рейтингу можна поділити на три частини. Перша двадцятка – це "важковаговики", відомі всім і всі, що активно впливають на ситуацію в регіоні в цілому. Місця з 20 по 50-і зайняли самостійні постаті, здатні впливати на ситуацію в Одесі та області. У нижню половину списку потрапили особи, що впливають у сферах своєї професійної діяльності, сильні топ-менеджери.

Перше місце експерти Національного рейтингу впливовості віддали бізнесмену та меценату, голові корпорації KADORR Group та найбільшому інвестору на півдні України Аднану Ківану. Його позиції в Одесі непорушні та міцні, незважаючи на багаторічну війну з одеським міським головою Геннадієм Трухановим. З року в рік Ківан входить до рейтингу найбагатших українців, а останнім часом розпочав ударний наступ на будівельний ринок столиці. Ні кризові рухи в економіці, ні світова коронавірусна пандемія, ні політичні війни не заважають Ківану стабільно будувати та здавати усі об'єкти вчасно. Його компанії надають десятки тисяч робочих місць для українців, а ще більше людей проживають у будинках, збудованих бізнесменом.

Другий рядок рейтингу найвпливовіших одеситів ділять одразу дві особи, бізнес-партнери Борис Кауфман та Олександр Грановський. За очі їх називають "бенефіціарами одеської мерії", це має на увазі, що реальна влада у місті належить зовсім не до міського голови. Окрім політичних важелів, партнерам належить безліч найрізноманітніших активів в Одесі та по всій країні — починаючи від дистриб'ютора товарів широкого вжитку (FMCG) "Тедіс" до Міжнародного одеського аеропорту, завдяки чому імперія бізнесменів є одним з найбільших українських платників податків.

На третьому місці – міський голова Одеси Геннадій Труханов. Чутки про його швидку відставку у поєднанні з купою кримінальних справ переслідують одеського градоначальника мало не з перших днів його мерства. Проте з року в рік, коли здавалося б, ось-ось станеться неминуче, Труханову вдається повставати з попелу, як пташка Фенікс, і продовжувати керувати твердою рукою.

Щойно відбившись минулого року від звинувачень в афері з купівлею будівлі заводу "Краян", мер недовго насолоджувався спокійним життям — нинішнього року Генпрокуратура та НАБУ звинуватили його у створенні ОЗУ, яке розкрадає одеські землі, а ключові гравці його команди стали кандидатами на посадку в СІЗО . Проте сам Труханов зумів в останній момент уникнути ґрат, заручившись раптовою "дружбою" бізнес-партнера Ріната Ахметова, олігарха Вадима Новинського, який вніс за підозрюваного заставу, що перевищує мільйон доларів.

Четверте місце у патріарха одеської політики Сергія Гриневецького, який наприкінці 2020 року знову повернувся на знайому йому посаду керівника Одеської області. Втім, за 15 років, що минули з його минулої каденції, ситуація в країні докорінно змінилася. Якщо тоді, по суті, він був повноправним господарем регіону, місцевим феодалом, то є звичайним гвинтиком у президентській вертикалі. Тому в цьому випадку таке високе місце — результат не так прізвища, як посади.

П'яте місце у дуже впливової і при цьому вкрай непублічної людини — начальника одеського управління СБУ Віктора Доровського. Він є сином великого харківського бізнесмена, і за чутками, насамперед, саме підтримка, надана його батьком майбутньому главі держави під час передвиборчої кампанії, дозволила обійняти таку високу посаду, на якій Доровський з кожним днем дедалі впевненіше зміцнюється. Додамо, що молодий голова регіональної СБУ має в своєму розпорядженні значний автопарк — у його декларації зафіксовано три дорогі іномарки: BMW Х6, 2015 р. в. , BMW X5, 2008 р. в., а його дружина - власниця Mercedes-Benz G, 2017 р. в.

Шосте місце посів представник "Слуги народу" Георгій Діденко. До свого призначення на посаду керівника Одеської обласної ради він займався підприємницькою діяльністю в агросекторі, володів декількома компаніями та практично не був відомий. Проте наприкінці минулого року, внаслідок гарячої підкилимної боротьби, з бійками у сесійній залі, поламаними стільцями та вибитими дверима, депутати все ж таки прийшли до консенсусу та обрали Діденка керівником місцевого парламенту. Говорять. що не останню роль у яскравому зльоті його кар'єри відіграла дружина чиновника, депутат Верховної Ради від правлячої партії "Слуга народу" Юлія Діденко. Як би там не було, але за минулі 11 місяців Діденко обріс політичним "жирком" та впливом у регіоні, при цьому поки що не відзначившись у жодному великому скандалі.

Сьоме місце ділять два брати — Єгор Гребенніков та Андрій Ставніцер, власники компанії "Трансінвестсервіс" ("ТІС"), по суті, найбільшого приватного порту в Україні з повною відповідною інфраструктурою, включаючи власну залізничну станцію.
Інтереси братів різнобічні, у чому їхня головна відмінність від багатьох великих бізнесменів: вони активно включилися в суспільне життя Одеси та регіону, є відомими меценатами, керують соціальними проектами і при цьому принципово не йдуть у політику.

Андрій Ставніцер під час пандемії коронавірусу займається допомогою медзакладів регіону та спеціалізованих благодійних фондів, купує медобладнання, і найважчий час був керівником Штабу антиковидної боротьби в регіоні. Його брат Єгор Гребенніков цього року викупив права оренди на Зелений театр в Одесі: популярний творчий майданчик та одне з найулюбленіших місць відпочинку одеської молоді. Наразі "золота територія" в центрі міста щонайменше на тридцять років захищена від забудови багатоповерховими комплексами, як неодноразово планувалося раніше.

Брати мають авторитет як серед великого бізнесу, так і серед молодих одеситів, які бачать у них бізнесменів "нової генерації", близької до сподівань звичайних людей.

Восьме місце у рейтингу найвпливовіших у Агафангела (Савіна), Митрополита Одеського та Ізмаїльського Української Православної Церкви. На відміну від центральної та західної України, масового переходу віруючих та парафій з УПЦ (МП) до новоствореної Православної церкви України в Одеській області так і не сталося, тому й зараз, через три роки, можна констатувати, що саме Митрополит Агафангел, як і раніше , визначає духовне життя регіону.

На дев'ятому рядку рейтингу – Наталія Богацька, голова Південно-західного апеляційного господарського суду. Господарський суд розглядає безліч резонансних справ, які зачіпають інтереси багатьох впливових осіб, тому рівень авторитету Богацької з року в рік тільки зростає. Крім того, вона очолює Асоціацію суддів господарських судів, яка об'єднує сотні суддів із усіх куточків країни.

Десяте місце зайняв Почесний громадянин Одеської області, "газовий король" Ігор Учитель. Розподіл газу в країні є монополією, і в кожному конкретному регіоні керувати мережами може лише одна компанія. В Одеському регіоні таку компанію-монополіста "Одесагаз" очолює Ігор Учитель. Такий актив — дуже вагома інвестиція, бо якою б не була влада в країні, газ людям буде потрібен завжди.

На 11 місці – Вадим Мороховський, голова правління банку "Схід", голова фракції "Слуга народу" в Одеській міській раді. Вагомий у політиці та бізнесі, банкір також заснував у місті Музей сучасного мистецтва та підтримує молодих шахістів, будучи президентом Одеської обласної шахової федерації.

Дванадцяте місце має великий одеський бізнесмен Володимир Галантерник. За останній рік позиції людини, яку ще нещодавно називали "тіньовим" господарем Одеси, серйозно похитнулися. По-перше, від нього дистанціювалося керівництво міста, знайшовши себе нових покровителів, а по-друге, Галантерником серйозно взялися українські правоохоронні органи. Він оголошений у розшук на території України, але навіть проживаючи в Лондоні і не маючи офіційної можливості ступити на одеську землю, бізнесмен залишається найвпливовішим у вирішенні ключових економічних і політичних питань регіону.

Тринадцятий рядок рейтингу зайняв Головний рабин Одеси та Півдня України, голова Одеської іудейської релігійної громади "ШомрейШабос" та Одеського товариства єврейської культури Авраам Вольф — не остання людина у місті, де історично проживало багато євреїв. Сьогодні більшість серйозних суперечок вагомих людей Одеси вирішуються, як по-чарівному, саме в його кабінеті.

14 та 15 місця займають прокурор Одеської області Сергій Костенко та генерал поліції, начальник одеського управління Микола Семенишин. Обидва вони призначені нещодавно, і їхні високі місця в ТОП-20 поки також пов'язані не з заслугами та якостями, які вони просто не встигли проявити за такий короткий термін, а з ключовими посадами, які вони обіймають.

Шістнадцяте місце у директора одеської філії "Інфоксводоканалу" Ігоря Лисенка, компанії-монополіста, яка забезпечує водопостачанням як місто-мільйонник, так і його передмістя. Гостро потребують води не лише звичайні жителі, а й численні бізнеси та виробництва. Цим і пояснюється таке високе місце у рейтингу глави водозабезпечуючої структури. Як співається у старому радянському фільмі: "Бо без води: і не туди, і не сюди".

На сімнадцятому рядку рейтингу — старожил одеської (та київської) політики, перший віце-мер Михайло Кучук. У торішньому рейтингу він був відсутній, оскільки він був відсутній і на політичному небосхилі Одеси. Проте, ставши в листопаді 2020 року першим заступником Геннадія Труханова, Михайло Ілліч, який контролює процеси будівництва в місті, дуже швидко повернув свою колишню славу та владу.

Вісімнадцяте місце у Костянтина Ткача, впливового бізнесмена, який забезпечує харчуванням одеські (і не лише одеські) школи та дитсадки. Крім того, в активі Ткача найпотужніша структура — знайома будь-якому одеситу компанія "Герц".

На 19 рядку рейтингу – Руслан Ківан. Генеральний директор компанії "Kadorr Group". Ківан-молодший – права рука свого батька Аднана Ківана та повноправний партнер в експансії сімейного бізнесу в інші регіони України. Руслан Ківан відповідальний сьогодні за розвиток та розширення сімейних медіа-активів – "УСІ", "7 канал", "Kyiv Post" — це вже не просто окремі проекти, а фундамент для будівництва нової сучасної медіа-імперії.

Замикає першу двадцятку рейтингу найвпливовіших одеситів Андрій Іванов - власник холдингу "Трансшип груп". Значення "Трансшип груп" для морської галузі важко переоцінити - це група з трьох десятків компаній по всій земній кулі, а також найбільший оператор рейдової перевалки в Азово-Чорноморському регіоні. За твердженням самого Іванова, холдинг протягом року обробляє більше, ніж його конкуренти, разом узяті. Крім того, "Трансшип" будує та ремонтує високотехнологічні судна під ключ: як для себе, так і на експорт.

21 місце у рейтингу – у Дмитра Титора, директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, 22-е – у голови П'ятого апеляційного адміністративного суду Олександра Джабурії. 23 місце посів Генеральний директор ВАТ "Одескабель", Почесний громадянин Одеської області, лауреат Державної премії України Дмитро Йоргачов.

На 24-му рядку рейтингу опинився нардеп і колишній голова Одеської ОДА Микола Скорик, 25 місце займає старожил одеської держслужби, нині — заступник голови Одеської області Олег Муратов.

На 26-й рядок списку найвпливовіших людей Одеського регіону потрапив нардеп та екс-глава обласної ради Олексій Гончаренко. На 27 місці – голова Апеляційного суду Одеської області Григорій Колесников.

28 місце у найближчого сподвижника одеського мера, керуючий справами виконкому Олега Бриндака, 29-е — у колишнього керівника обласної ради, а нині – народного депутата Анатолія Урбанського. Замикає першу тридцятку волонтер та засновник Благодійного Фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова, яка врятувала безліч життів.