Компанії в Україні та окупованому Криму продовжують приносити прибутки екс-власнику “Дельта-Банк” - ЗМІ

Екс-власник ПАО «Дельта-банк» Микола Лагун, який може біти причетним до нецільового використання $1,5 млрд, намагається через суд визнати себе “неплатоспроможним” в Україні, перебуває за кордоном та орендує квартиру в елітному будинку у Відні (Австрія)

Як з’ясували журналісти “Апостроф TV”, після банкрутства “Дельта-Банку” у 2015 році, Микола Лагун перереєстрував низку своїх компаній, зокрема “Вудрест”, “Цитадель Холдинг Україна”, “Кліффей”, “Консепт Холдинг”, “Черніград”, “Крем-1”, “Графіті-2” (колишня “Екоінжинірінг”) тощо на кіпрські офшори і номінальних бенефіціарів, серед яких - Елені Лаоу, Іоанна Чараламбоус. Втім, начебто фактичною власницею компаній, ще вчора напряму повʼязаних із колишнім банкіром, залишається “Компанія з управління активами “Скай Кепітал Менеджмент” (до осені 2014 року - “Дельта-Капітал”), власником якої, згідно з відкритими реєстрами, є давній партнер Миколи Лагуна - Вадим Сергієнко. Водночас, як стверджують журналісти-розслідувачі, відчуження корпоративних прав так і не відбулося, оскільки "реальних" коштів за їхнє набуття Сергієнко не сплачував. До слова, за результатами 2022 року вартість активів КУА “Скай Кепітал Менеджмент” склала понад 426 млн грн.

“Скай Кепітал Менеджмент” брала активну участь в оборудках із перепродажем права стягувати борги за кредитним зобов'язанням перед ще однією фінустановою Миколи Лагуна - “Омега Банк”. Начебто саме ця схема продовжувала приносити Лагуну доходи, навіть після банкрутства банку. Реалізовувати схему допомагала фінансова компанія “Іпотека Кредит”, яка так само на 100% належала Миколі та Антоніні (ред. - сестра екс-власника “Дельта-Банку) Лагунам” - мовиться у розслідуванні.

Продовжує функціонувати та приносити прибутки і бізнес Миколи Лагуна у тимчасово окупованому Криму. Там, за даними журналістів, екс-банкір володіє ЖК “Солнечный” у Ялті, сільськогосподарським виробничим кооперативом "Черноречье" та близько тисячі гектарів землі, які здає в оренду сільгосппідприємству ООО “Севастопольский”, що теж належить Лагуну. Останнє у 2014 році перереєстрували за законодавством РФ, відтак зберегти право власності на угіддя та акції самої компанії Микола Лагун міг лише за однієї умови - маючи громадянство Росії.

“Сліпа Феміда”: як Господарський суд “не бачить” приховані активи Миколи Лагуна

Юристи “Апостроф TV” нарахували вже з півдесятка порушень, яких, на їх особисте переконання, припустився суддя Господарського суду - Микола Пасько. Зокрема, той не запросив на засідання у справі про “банкрутство” Лагуна жодного з його кредиторів. Крім того, не згадав ані їхні назви та імена, ані суму боргів у своїй ухвалі.

“Очікувано, що невдовзі суд введе мораторій на задоволення вимог кредиторів до екс-власника “Дельта-Банку”, а Микола Пасько стане єдиним, хто розглядатиме усі позови до Лагуна в межах справи про банкрутство. Відтак, оголошення останнього неплатоспроможним дасть можливість Миколі Лагуну вже за рік звільнитися від будь-яких претензій кредиторів” - йдеться у розслідуванні.

Журналісти стверджують, що Господарський суд Києва оборудки з корпоративними правами Миколи Лагуна досліджує неохоче, хоча багатомільйонні прибутки та приховування активів могли б стати обґрунтованою причиною для відмови колишньому власнику “Дельта-Банку” у визнанні його неплатоспроможним. За підрахунками розслідувачів, Микола Лагун тільки державним установам (Нацбанк, Ощадбанк, Державний експортно-імпортний банк) винен близько 8 млрд грн. Більшу частину (6 млрд грн) екс-банкір намагається списати шляхом оголошення свого “банкрутства”. Загалом протягом більше десяти років своєї діяльності Микола Лагун міг нанести Україні та її громадянам, які були вкладниками “Дельта-Банку”, шкоду на суму понад $1,5 млрд.


“Банкір із нетрів”: де та як живе екс-власник “Дельта-Банку”

“Неплатоспроможний” Лагун оселився в одній із найдорожчих європейських столиць - австрійському Відні. Там, як стверджують журналісти, екс-банкір орендує чималу квартиру в елітному будинку, пересувається на люксовому авто та має велику кількість охоронців. Крім того, Миколу Лагуна нещодавно помітили у респектабельному ресторані в Монако. Водночас сам екс-власник “Дельта-Банку” у своїй позовній заяві про “банкрутство” згадує “Дельта-Банк” як єдиний актив, що приносив йому прибутки.

“Не зовсім схоже на життя “банкрута”, що рахує кожну копійку, аби розрахуватись з шаленими боргами” - пишуть журналісти.

Про те, як колишній банкір, якого звинувачують в особливо тяжких злочинах, намагається уникнути кримінальної відповідальності – розслідувачі “Апостроф TV” обіцяють розповісти згодом.