Головна Новини Дайджест Максим Курячий: мільярд для ракетно-космічної галузі України
commentss НОВИНИ Всі новини

Максим Курячий: мільярд для ракетно-космічної галузі України

Народний депутат Максим Курячий за період своєї діяльності у парламенті став ініціатором та співавтором цілого комплексу антикризових законопроектів, спрямованих на підтримку ракетно-космічної галузі, а також стратегічних підприємств Дніпра КБ «Південне» і «Південмаш»

16 липня 2019, 13:53
Поділіться публікацією:
Максим Курячий: мільярд для ракетно-космічної галузі України

Серед них — списання боргів по електроенергії (400 млн грн), звільнення від імпортного мита для комплектуючих, реструктуризація заборгованості за міжнародними кредитами, звільнення від сплати податку на землю і неодноразове погашення заборгованості по заробітній платі.

Зроблена колосальна робота, вдалося в значній мірі стабілізувати роботу ракетно-космічної галузі, допомогти у найважчі моменти трудовим колективам.

За різними оцінками експертів, завдяки законам і правкам до них Максиму Курячому вдалося додатково залучити в галузь більше одного мільярда гривень.

Політолог Наталія Білоус зазначила, що Максим Курячий став справжнім лобістом інтересів Дніпра:

"Про це знають в мерії, в парламенті і в Кабміні. У новому парламенті він продовжить займатися інфраструктурними проектами, підтримкою ракетно-космічної галузі та іншими питаннями, які стоять на порядку денному".

Так, наприклад, ухвалення Закону №5281 про підтримку стратегічної ракетно-космічної галузі держави, згідно з яким 400 мільйонів гривень були спрямовані на погашення заборгованості за спожиту підприємством "Південмаш" електричну енергію, дозволило стабілізувати фінансово-економічну ситуацію, по-новому спланувати господарську діяльність підприємства. Крім того, "Південмаш" забезпечував електроенергією кілька десятків житлових будинків, тому погашення боргів було досить актуальним питанням для жителів цілого мікрорайону.

Закон №5113 про внесення змін в Закон України "Про фінансове оздоровлення державного підприємства "Південмаш" був ініційований Максимом Курячим з колегами по парламенту.

Що передбачалося законом? По-перше, це забезпечення завантаження виробничих потужностей за державним замовленням, в тому числі, державним оборонним замовленням з 2017 року. По-друге, погашення підприємством заборгованості перед державою щокварталу рівними частинами протягом 10 років, починаючи з 2020 року згідно із затвердженим Кабінетом Міністрів планом розвитку підприємства. На суму заборгованості відсотки не нараховуються.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, його реалізація дозволить уникнути банкрутства "Південмашу", забезпечить умови для збільшення обсягів виробництва та його диверсифікації і, як наслідок, призведе до підвищення конкурентоспроможності України на світовому ринку космічного машинобудування та озброєнь, збільшення зайнятості населення та відрахувань податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Законопроект №5245 також був спрямований на фінансове оздоровлення стратегічних вітчизняних підприємств "Антонов" і "Південмаш".

"Основне завдання – створення дієвих умов для поліпшення фінансового стану нашого рідного "Південмашу" не тільки словом, але й ділом. В тих умовах для підприємства — це була суттєва підтримка, яка дозволила в значній мірі стабілізувати ситуацію, звільнити завод від надмірного боргового навантаження. Поступово, крок за кроком, ми будемо домагатися стабілізації у галузі ракетобудування і стимулювати виробництво вітчизняної техніки та оборонної продукції. "Південмаш" буде жити і працювати, зазначає один із співавторів Максим Курячий.

Законом було передбачено, що сума пені та інших штрафних санкцій, нарахованих підприємству внаслідок невиконання відповідних зобов'язань на реструктуризовану суму заборгованості, списується.

Згідно зі звітом, за станом на 1 липня 2016 року сума простроченої заборгованості "Південмашу" перед державою за кредитами становила 167,1 млн грн, а сума заборгованості по пені, нарахованої на прострочену заборгованість – 22,4 млн грн.

Народний депутат Максим Курячий каже, що вжиті заходи дали можливість повністю зняти питання про банкрутство "Південмашу" – провідного розробника і виробника не тільки ракетно-космічної техніки, але і оборонної продукції: "найголовніше – загроза банкрутства "Південмашу" була знята з порядку денного. У його менеджменту з'явився реальний шанс зберегти науково-технічний і виробничий потенціал флагмана галузі, стабілізувати фінансово-економічний стан, створити умови для належного функціонування підприємства".

Окремо з ініціативи Максима Курячого парламент України приймав закон про внесення змін до Митного і Податкового кодексів. У тому числі були затверджені і вкрай важливі поправки для ракетно-космічної галузі держави.

"Це послідовна реалізація комплексу антикризових заходів в ракетно-космічній галузі України. Це завантаження "Південмашу", конструкторського бюро "Південне" та інших підприємств, які працюють у кооперації. В кінці 2017 року парламент надав пільги в Податковому кодексі, але вони неефективні без Митного кодексу. І саме внесенням правок ми зараз ліквідуємо цю законодавчу прогалину", — прокоментував Максим Курячий.

Згідно з його пропозиціями, ракетобудівники на тривалий термін отримують пільги при ввезенні імпортних комплектуючих та товарів для створення нових зразків космічної техніки.

"Це зайнятість для трудових колективів, зарплата для людей, відрахування в державний бюджет і стабільність. Одна із стратегічних галузей поступово стає перспективним сектором економіки України", — підкреслює нардеп.

Прийняті правки до Митного кодексу дозволили заощадити значні кошти, що покращує господарсько-економічну діяльність підприємств.

"Завдяки народному депутату Максиму Павловичу Курячему ми отримали можливість з надією планувати майбутню діяльність. Це дійсно довгострокові і надійні інвестиції в підприємство в плані його стабільного фінансового стану, отримання замовлень, стабільної виплати заробітної плати та збереження нашої працездатності", — заявив помічник генерального директора "Південмашу" Володимир Ткаченко.

Також це дозволяє здешевити собівартість кінцевої продукції, підвищити конкурентоспроможність і зміцнити позиції на міжнародному ринку.

Цього чекали не тільки в Дніпрі, і не тільки на "Південмаші" і КБ "Південному". Розвиток галузі і економіки країни очікують багато хто, оскільки ми хочемо пишатися тим, що Україна є космічною державою. Буде продовжено співпрацю та взаємодію з міжнародними підприємствами. Прийняті правки — черговий етап у розробленій антикризовій програмі по виведенню на високий рівень ракетно-космічної галузі, сказав Максим Курячий.

Пільги стосуються товарів, які ввозяться на територію України суб'єктами космічної діяльності, які потрапляють під дію законів України "Про державну підтримку космічної діяльності" та "Про космічну діяльність". В тому числі і комплектуючі для виготовлення ракети-носія "Зеніт", а це програма "Морський старт", яка успішно зарекомендувала себе на міжнародному ринку.

Як зазначає головний економіст "Південмашу" Дмитро Никон, у зв'язку з прийняттям поправок народного депутата Максима Курячого вдалося уникнути вимивання обігових коштів.

"Таким чином, більше грошей залишається у підприємства, які у будь-якому випадку поверталися б до нас, але тільки через два роки, і ми ці фінанси можемо направити на подальший розвиток і модернізацію нашого виробництва. Ми чекали ці поправки порядку дуже довго, але велике спасибі Максиму Павловичу Курячему, якому вдалося "пробити" і все-таки внести ці правки до Митного кодексу. До нашого великого щастя, вони були прийняті", — говорить експерт.

У травні 2019 року Максим Курячий закликав колег по Верховній Раді дати можливість розвиватися ракетно-космічному комплексу країни і прийняти Космічну програму. Цей Законопроект, навколо якого розгорілася дискусія в парламенті, дозволив би вести діяльність з розробки, випробування, виробництва та експлуатації ракетоносіїв недержавним підприємствам. Зараз таке право є лише у державних структур, що регулюється статтею 4 Закону України "Про підприємництво". У цей документ, серед іншого, новим законопроектом передбачено зміни.

Скасування згаданого обмеження забезпечить створення конкурентного середовища для розвитку в Україні поряд з держсектором підприємств приватної власності (як це відбувається у провідних космічних країнах світу), забезпечить можливість використання інструментів державно-приватного партнерства та залучення інвестицій у комічну галузь. А це буде сприяти створенню нових робочих місць і розвитку виробництва нових зразків ракетоносіїв. Все разом це — великий крок на шляху курсу України на комерціалізацію космічної діяльності та залучення в галузь інвестицій.

Додатково парламентарій Максим Курячий неодноразово закликав Кабмін у терміновому порядку втрутитися в ситуацію, що склалася навколо КБ "Південне" і "Південмаш", щоб розібратися з заборгованістю по заробітній платі та виробити "дорожню карту" щодо виходу з кризової ситуації.

Також Максим Курячий вносив пропозиції провести виїзне засідання Кабінету міністрів у Дніпрі за участю фахівців, представників РНБО, народних депутатів для порятунку галузі, яка має стати однією з найефективніших в економіці України: "Інакше це прямі збитки бюджету від втрачених можливостей, відставання в міжнародному співробітництві космічних держав".

Крім усього цього Максим Курячий був автором поправки до Закону про надання податкових пільг зі сплати земельного податку для ракетно-космічної галузі. Так, наприклад, для "Південмашу" в 2019 році ця пільга становила 235,8 мільйонів гривень.

Неодноразово разом з колегами по парламенту парламентарій Максим Курячий домагався погашення заборгованості по заробітній платі – найбільш болючого питання для трудового колективу "Південмашу".

У 2015 році це було близько 70 мільйонів гривень, у 2016 році — 70 мільйонів гривень, у 2017 – 50 мільйонів гривень і плюс розстрочка по ЄСВ на суму 34 мільйони гривень, що дозволило розблокувати рахунок підприємства.

Максим Курячий так коментує прийняті екстрені заходи за останні декілька років:

"Був сформований позитивний тренд. Вдалося зняти актуальність проблеми банкрутства "Південмашу". Завдання нинішнього керівництва заводу – воно не знімається з порядку денного і сьогодні — максимально використовувати можливості, розробити варіанти виходу з кризи і переформатувати роботу, щоб "Південмаш" впевнено дивився у майбутнє. Важливо утримати позиції, запустити процес оновлення ракетно-космічної галузі. Мені щиро шкода, що нинішні окремі кандидати в народні депутати згадали про проблеми тільки напередодні дострокових парламентських виборів. Їх не було з людьми у найбільш кризові моменти, але зараз вони раптово занепокоєні розвитком галузі. Це не більше ніж спроби загравання з виборцями, бажання заробити бали на потреби галузі. Я ж, на відміну від миттєвих "рятівників", залишався на прямому зв'язку і свої принципи не міняв. Вони залишаються незмінними: люди, Дніпро, Україна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!