Головна Новини Дайджест 2020 Бізнес-спільноти для підприємців і клуби інвесторів: куди податися в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Бізнес-спільноти для підприємців і клуби інвесторів: куди податися в Україні

В Україні стрімко зростає популярність бізнес-спільнот і інвестклубів, які служать підприємцям майданчиком для нетворкінгу, зустрічей з однодумцями, обміну досвідом, а також допомагають залучити інвесторів

5 листопада 2020, 17:03 comments1434
Поділіться публікацією:
Бізнес-спільноти для підприємців і клуби інвесторів: куди податися в Україні

На окрему увагу заслуговують клуби інвесторів, учасники яких не тільки обмінюються між собою досвідом і знаннями, а й спільно вкладають гроші в різні стартапи та підприємства. Учасники таких спільнот отримують можливість економити кошти за рахунок синдикованого інвестування. Крім того, інвестиційні клуби мають у своєму розпорядженні власної закритої базою проектів.

Хоча інвестиційні співтовариства — явище зовсім не нове, в нашій країні вони розвинені досить погано, тому що в Україні проживає порівняно з Європою менше платоспроможних інвесторів, готових вкладати гроші в серйозні бізнес-проекти. InVenture склав список найбільш активних українських інвестиційних клубів.

Види клубів інвесторів

Перш ніж приступити до безпосередньо опису спільнот інвесторів, варто сказати кілька слів про особливості їх класифікації. Всі інвестиційні клуби можна умовно розділити на кілька видів.

- Венчурний клуб - фахівці спільноти оцінюють проекти, супроводжують угоди і отримують частку від суми інвестицій в стартап.

- Синдикат - в такому клубі є лід-інвестор, який керує інвестиційною стратегією спільноти і вкладає гроші в проекти разом з співінвесторами.

- Горизонтальний клуб - організація бізнес-ангелів, які організовують спільні інвестиції.

- Закритий клуб - географія і сфера діяльності таких спільнот часто обмежені.

Найбільш поширені в нашій країні саме закриті інвестиційні клуби, також досить популярним є синдикативні спільноти. Крім того, в Україні своєрідним аналогом, заміною спеціалізованим інвестиційним клубам служать класичні бізнес-клуби (про них ми розповімо в окремій статті).

Українські інвестиційні співтовариства і професійні клуби інвесторів

1. ICLUB

Клуб дає можливість приватним підприємцям, сімейним офісах, інституціональним інвесторам вкладати невеликі суми в швидкозростаючі стартапи, використовуючи досвід і дані інвестиційного фонду TA Ventures. Головна відмінність від інших інвестиційних клубів — учасників показують тільки ті стартапи, в які TA Ventures також інвестує свої гроші. Простіше кажучи, ICLUB — це спільнота ангел-інвесторів від інвестиційного фонду TA Ventures.

Web: https://iclub.vc  

Рік заснування до: 2017.

Особи клубу, відомі учасники спільноти: Вікторія Тігіпко, президент ICLUB Global, засновник і керуючий партнер венчурного фонду TA Ventures; Ігор Перция, керуючий партнер ICLUB.

Тип клубу: закритий венчурний клуб.

Фокус інвестування: технологічні стартапи знаходяться на ранній стадії зростання.

Членський внесок / вступний внесок: відсутній.

Переваги та цінності клубу: можливість інвестування в проекти з закритою бази фонду TA Ventures.

Критерії участі / членства:

Як потрапити в клуб інвестору: необхідно залишити свої контакти на сторінці клубу, потім кандидат на вступ до спільноти зустрічається з одним з партнерів клубу в регіоні (зараз ICLUB діє в Києві, Лондоні, Нью-Йорку, Монако і Майамі). Після успішної співбесіди інвестор відвідує свій перший щомісячний мітап і може починати вкладати гроші в проекти.

Як потрапити в клуб здобувачеві інвестицій: необхідно відправити заявку на залучення інвестицій в фонд TA Ventures.

Формат роботи: кожен місяць ICLUB проводить мітап, на якому стартаперів презентують свої проекти перед учасниками спільноти. Члени клубу можуть поспілкуватися з партнерами і засновниками стартапу, в який є можливість проінвестувати. Спочатку інвестор може бути присутнім лише на тих зустрічах, які проходять в його регіоні. Однак повноцінні члени клубу можуть двічі на рік відвідувати мітапи в інших містах.

2. First Kyiv Investment Club

First Kyiv Investment Club — це добровільне об'єднання людей, які шукають цивілізовані можливості для заробітку на глобальних ринках капіталу.

Членом клубу може стати будь-яка людина, який вважає, що нерозумно тримати гроші під матрацом або закопувати їх у котловани новобудов в століття, коли за допомогою комп'ютера або смартфона ви можете 24 години в добу торгувати практично будь-якими цінними паперами в світі.

Завдання клубу — пропонувати, обговорювати, критикувати і, врешті-решт, формулювати цікаві інвестиційні ідеї, що приносять дохід.

У клубу є свій інвестиційний портфель, FKIC 11, завдання якого — продемонструвати, що колективний мозок First Kyiv Investment Club, може (або не може) домогтися результатів, що перевершують середні значення (клуб міряється силами з S & P 500) на ринку.

Web: http://www.fkic.com.ua

Рік заснування до: 2017.

Особи клубу, відомі учасники спільноти: Іван Компан, співзасновник клубу і директор Академії "Делойт"; Олексій Тимофєєв, засновник Trident Acquisitions; Koнстантін Вайсман, Голова правління Mobile Finance; Сергій Будкін, Керуючий партнер FinPoint; Денис Мацуєв, Директор Dragon Capital; Ерік Найман, керуючий партнер Capital Times і ін.

Тип клубу: відкритий клуб.

Фокус інвестування: міжнародні ринки акцій.

Членський внесок / вступний внесок: відсутній.

Переваги та цінності клубу: відкритість, пошук і обговорення цікавих інвестиційних ідей, інвестиційний портфель, FKIC 11.

Критерії участі / членства:

Як потрапити в клуб інвестору: підписка на сторінку клубу https://www.facebook.com/FKIClub/ і вступ в групу клубу https://www.facebook.com/groups/KKInvestmentClub/

Формат роботи: обмін ідеями в групі клубу, квартальні зустрічі з учасниками.

3. Investclub.vc

Web: https://investclub.vc

Рік заснування: 2020

Особи клубу, відомі учасники спільноти: Габіль Тагієв, CEO і founder investclub.vc і екосистеми Rocket DAO, активний ангельський інвестор (топ-5 інвесторів Росії 2019); Анна Мастикіна, менеджер investclub.vc.

Тип клубу: закритий венчурний клуб, синдикат.

Фокус інвестування: software стартапи на стадіях Pre-seed / Seed в b2c і b2b2c.

Членський внесок / вступний внесок: в залежності від інвестиційного досвіду кандидата.

Переваги та цінності клубу: доступ до закритого Пайплайн екосистеми Rocket DAO, нетворкінг з більш ніж 100 Мембер клубу з усього світу. З початку 2020 було проінвестовано 5 стартапів на $ 330 тисяч.

Критерії участі / членства:

Як потрапити в клуб інвестору: необхідно залишити свої контакти на сайті клубу, потім з кандидатом телефонує менеджер клубу для визначення інвестиційного фокуса, після чого інвестор додається в закритий телеграм канал клубу.

Як потрапити в клуб здобувачеві інвестицій: необхідно зареєструвати картку стартапу на сайті https://rocketdao.io .

Формат роботи: щомісяця мембери отримують односторінкові трекшн, звіти стартапів з Пайплайн клубу, в яких відображена інформація про ключових метриках, позитивних / негативних подіях і цілях кожного конкретного проекту. Також в закритому каналі клубу мембери отримують звіти Due Diligence за 4-ма параметрами: продукт, бізнес-модель, ринок і команда. Після чого інвестор може приєднатися до синдикату на активні операції або інвестувати індивідуально.

4. Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association (UVCA)

Українська асоціація венчурного і приватного капіталу була створена з метою поширення інформації про можливості інвестування в Україні та багатовекторної підтримки інвесторів у всіх аспектах діяльності — починаючи з інформаційної підтримки до встановлення міжнародних контактів і зв'язку з урядом. UVCA сприяє розвитку вітчизняного ринку, активізуючи приплив капіталу та інформації. Є членом Invest Europe.

Web: http://uvca.eu

Рік заснування діє до: 2014

Відомі учасники асоціації:  

Члени Наглядової ради та голови комітетів UVCA: Андрій Колодюк (AVentures Capital), голова Наглядової ради UVCA, Андрій Довженко (SMRK VC Fund), Олександр Галицький (Almaz Capital), Віталій Голомб (GS Capital), Емануеле Вольпе (DTEK), Даніель Кім (Orrick), Олександр Сорока (Startup Network), Роман Нікітов (ICU), Олена Кошарна (Horizon Capital), Ольга Афанасьєва (UVCA), Олексій Вітченко (Digital Future), Денис Гурський (1991 Open Data Incubator), Михайло Харенко (CYFRD ), Тарас Думич (Wolf Theiss в Україні), Роман Зінченко (Greencubator).

Тип клубу: асоціація на основі членства.

Фокус інвестування: UVCA об'єднує понад 50 членів: венчурні фонди (інвестують в проекти на етапі late seed, раунд А, growth), фонди прямих інвестицій (вкладають в швидкозростаючі компанії, орієнтовані на експорт — від IT сектора, фінансових послуг до сільського господарства і охорони здоров'я), і бізнес ангелів.

Членський внесок / вступний внесок: є процедура вступу (питання виноситься на розгляд Наглядової Ради), членський внесок присутній, однак є і безкоштовні категорії членства (для почесних членів і неприбуткових організацій).

Переваги та цінності асоціації: UVCA сприяє розвитку інвестиційного ринку, активізуючи приплив капіталу та інформації. Є членом Invest Europe.

UVCA формує майбутній напрямок розвитку індустрії венчурних і прямих інвестицій наступними шляхами.

1. Лобіювання та захист інтересів інвесторів.

2. Інформування про стан ринку.

3. Проведення досліджень ринку.

4. Просування і нетворкінг.

Критерії участі / членства:

Як потрапити в клуб інвестору: необхідно заповнити форму учасника і відправити її на [email protected].

Як потрапити в клуб здобувачеві інвестицій: засновники стартапів, які мають намір підняти інвестиції, можуть написати на [email protected].

Формат роботи:   більшість ініціатив асоціація здійснює для своїх членів або партнерів.

В асоціації існує шість комітетів, які працюють в різних напрямках (інвестиційне, юридична, дослідницьке, блокчейн і інші). Крім того, проводяться закриті зустрічі для членів з міжнародними інвесторами, іноземними фахівцями в інвестиційній та технологічній сферах.

Співпраця асоціації з міжнародними фондами, як і організація різних заходів, дозволяє встановлювати необхідні контакти і знаходити партнерів.

Чотири роки поспіль UVCA організовує павільйон UA Tech на Consumer Electronics Show в Лас Вегасі, а також тури по Силіконовій долині для учасників UA TECH CES в партнерстві з CRDF. Під час туру представники стартапів відвідують офіси найбільших технологічних компаній, а також знайомляться з лідерами світового інвестиційного ринку.

UVCA ініціювала створення Українського Дому в Давосі в партнерстві Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), Victor Pinchuk Foundation і Horizon Capital.  

UVCA разом з компанією Deloitte в Україні проводить щорічні огляди ринку. На даний момент, щорічні огляди були переглянуті більш ніж 13 тисячами користувачів з усього світу.

Ще один напрямок дослідницької діяльності UVCA, Investors Book — перший путівник по інвестиційному ринку. Його завдання — показати, що в Україні є стартапи всіх IT напрямків, успішно залучають інвестиції від локальних і світових інвесторів. Investors Book зібрав понад 30 000 переглядів на SlideShare. Результати цього дослідження увійшли до звіту про інновації в Україні від Світового Банку.

Як член Invest Europe, UVCA бере участь у формуванні щорічних оглядів ринку.

Для членів асоціації також проводяться інвестиційні тури, де інвестори можуть познайомитися з колегами з усього світу і розповісти про український інвестиційному ринку на реальних прикладах. Вже були організовані тури в Канаду, Японію, США, а також UVCA виступила партнером Eastern Europe Tech Tour.

UVCA періодично проводить безкоштовні воркшопи для всіх інноваторів. В рамках такого воркшопу відбувся перший офіційний візит Y Combinator в Україні.

Крім того, СЕО Ольга Афанасьєва є співзасновником і амбасадор від України організації European Women in Venture Capital. Загальна кількість активів під їх управлінням складає більше, ніж 15 мільярдів євро

5. Україно-китайський інвестиційний клуб

Україно-китайський інвестиційний клуб є комунікаційний майданчик для двосторонніх економічних відносин бізнес-спільнот України та Китаю. Рада директорів клубу здійснює медіацію цього процесу.

Web: http://euro-invest.com.ua/index-ru.html

Рік заснування: 2018

Особи клубу: рішення приймаються колегіально, особи клубу не просуваються в інформаційному просторі окремо від самого клубу.

Тип клубу: закритий клуб.

Фокус інвестування: клуб сприяє залученню китайських інвестицій в економіку України та Європи. Пріоритетні сектора: агробізнес, промисловість, FMCG, HoReCa, ритейл, транспорт, будівництво та девелопмент, IT.

Членський внесок / вступний внесок: відсутній.

Переваги та цінності клубу: можливість об'єктивної оцінки якості партнерів і проектів, широка інфраструктура. Ключові цінності — конфіденційність, інформованість, прагматичний підхід.

Критерії участі / членства:

Як потрапити в клуб інвестору: співбесіда з Радою директорів.

Як потрапити в клуб здобувачеві інвестицій: співбесіда з Радою директорів.

Формат роботи: індивідуальна комунікація Ради директорів з кожним членом. Клуб проводить онлайн-івенти.

6. Інвестиційна мозаїка Inventure

Закрите онйлайн інвестиційне співтовариство, яке об'єднує приватних підприємців, представників інвестиційного бізнесу, галузевих експертів і інвесторів, що володіють фінансовими та інтелектуальними ресурсами для успішної реалізації спільних бізнес-проектів.

Web: https://www.facebook.com/groups/investmosaic

Рік заснування діє до: 2014

Особи клубу, відомі учасники спільноти: Олексій Олейников, керуючий партнер InVenture Investment Group, Денис Копилов, президент ІНЕКО і інші.

Тип клубу: закритий клуб

Фокус інвестування: комерційна нерухомість, агросектор, IT, сфера послуг, виробничі підприємства

Членський внесок / вступний внесок: відсутній

Переваги та цінності клубу: члени спільноти першими дізнаються про виставлені на продаж об'єктах готового бізнесу, інвестиційних проектах, що знаходяться в базі компанії InVenture.

Критерії участі / членства:

Як потрапити в клуб інвестору: вступ до спільноти можливе виключно за рекомендацією одного з учасників групи і реєстрації в якості інвестора

Як потрапити в клуб здобувачеві інвестицій: скористатися послугами InVenture з продажу бізнесу або залучення інвестицій

Формат роботи: в співтоваристві регулярно публікується інформація про продаваних підприємствах, об'єктах комерційної нерухомості, перспективні інвестиційні проекти.

7. Інші бізнес спільноти, бізнес-клуби та ініціативи для підприємців, варті уваги:

- CEO Club Ukraine — бізнес-співтовариство, яке об'єднує перших осіб для розвитку, спілкування і співпраці.

- Young Business Club (YBC) - перший в Україні бізнес-клуб для молодих підприємців (за підтримки CEO Club Ukraine)

- PRIZMA Club - закрите співтовариство підприємців, яке допомагає формувати екосистему підприємців, сприяє бізнес навчання і розвитку членів клубу.

- Board - це розвиток бізнес-екосистеми завдяки довірі, колаборація і об'єднанню підприємців України.

- TheOwners Club - співтовариство активних та амбітних людей, власників бізнесу і підприємців.

- Holders Club - Закритий клуб власників бізнесу. Зустрічі з менторами, спілкування і екскурсії в топові компанії.

- Бізнес клуб JCI - Київська Палата міжнародної громадської організації Junior Chamber International яка формує спілкування і співпраця молодих цілеспрямованих людей в Києві, і по всій Україні

висновок

На сьогодні кількість інвестиційних клубів в Україні вкрай невелика. Деякі спільноти через різні обставини припиняють свою діяльність. Наприклад, відомий клуб інвесторів "Каштан 2000" закрився після того, як фірма "Каштан 2000" трансформувалася в компанію "Cronvest". Також варто відзначити, що українські інвестиційні клуби вкрай неохоче діляться інформацією про діяльність.

Однак, варто зазначити, що незважаючи на непросту світову економічну ситуацію спільноти інвесторів продовжують активно розвиватися. Так як інтерес платоспроможної частини населення України до інвестиційної тематики тільки зростає, то досить імовірно, що в найближчі роки в нашій країні з'являться нові інвестиційні клуби і спільноти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!