Головна Новини Дайджест 2022 Чемпіон Беленюк не дав шансу конкуренту виступити на Олімпіаді
commentss НОВИНИ Всі новини

Чемпіон Беленюк не дав шансу конкуренту виступити на Олімпіаді

Жан Беленюк поїхав на Олімпіаду, усунувши свого конкурента

15 лютого 2022, 13:00
Поділіться публікацією:
Чемпіон Беленюк не дав шансу конкуренту виступити на Олімпіаді

Беленюк і Новіков - фото з відкритих джерел

Для того, щоб виступити від України на Олімпіаді-2021, українському борцю та народному депутату Жану Беленюку довелося усунути сильного конкурента, скориставшись формальним приводом та своїми політичними зв'язками. Про деталі того, як олімпійський чемпіон відмовився від участі у чесному відборі на користь закулісних домовленостей, у матеріалі From-UA.

Восени 2019 року в Нур-Султані пройшов чемпіонат світу з боротьби, на якому розігрувалися, зокрема, і ліцензії на Олімпійські ігри. Від України участь у світовій першості брав Жан Беленюк. Українець узяв золото у греко-римській боротьбі у ваговій категорії до 87 кг, перемігши у фіналі угорця Віктора Лерінца. Водночас, він завоював ліцензію на Олімпіаду в Токіо. Після цього Беленюк сконцентрувався на депутатській діяльності та підготовці до Олімпіади, а на чемпіонаті Європи на початку 2020 року у ваговій категорії Беленюка виступив тоді 22-річний Семен Новіков. Він несподівано здобув золото, перемігши у фіналі Віктора Леринця.

Одразу після перемоги на європейській першості Новіков заявив про бажання поїхати на Олімпіаду:

"Так, звичайно, хочеться поїхати на Олімпійські ігри вже цього року. Тим більше що сили дозволяють. Але я ще не знаю, точного рішення не було. Я завжди сподіваюся на краще. З того моменту, коли ми з Беленюком востаннє боролися, минуло понад рік. Думаю, що я з того моменту набрав і вже зможу виграти в наступній нашій сутичці".

Беленюк тоді відповів на слова Новікова:

"Семен поїхав на чемпіонат Європи лише з доброї волі мого тренера та самого мене. Саме я мав їхати на турнір, але оскільки він молодий і талановитий хлопець, то нехай він представить нашу країну. Але ви розумієте, коли ти даєш людині палець, а вона хоче відкусити руку – це не в наших традиціях. Нехай тренується і працює, але на цій Олімпіаді в цій категорії саме я представлятиму Україну, якщо зі мною все буде добре. Але ж ви розумієте, що не з усіма людьми можна домовлятися, це як у політиці. Я сподіваюся, що ми із цієї ситуації вийдемо максимально вигідно насамперед для результату збірної".

Семен Новіков у коментарі спростував інформацію слова Беленюка про такі домовленості:

"Домовленість про те, що я не претендуватиму на Олімпіаду? Ніхто ні з моїм тренером, ні зі мною не розмовляв із цього приводу. Мене просто пощастило на Європу, бо Беленюк відмовився. Я її виграв та став претендентом на поїздку на Олімпіаду".

Така позиція, м'яко кажучи, неспортивна. Жан відмовився від чесного поєдинку із сильним суперником, принагідно знецінивши його досягнення, натякнувши на те, що "золото" Новікова на чемпіонаті Європи буквально його, Беленюка, подарунок. Хоча, як спортсмен, він розуміє, яких зусиль стоять титули. Пояснення цієї особистої ворожості може бути одне — ветеран греко-римської боротьби побачив у молодому та перспективному Новікові конкурента та загрозу власної "непереможності".

Тема ліцензії затихла майже на рік, але знову стала актуальною після посту в інстаграмі Новікова. У ньому спортсмен наводить приклад збірної Ірану, де за ліцензію на Олімпіаду лідер збірної з вільної боротьби змагатиметься з чемпіоном світу U-23: "Дуже цікава ситуація, лідер збірної Ірану боротиметься за право виступити в Токіо". Чемпіон олімпіади-2016 року та дворазовий чемпіон світу Хасан Яздані візьме участь у відборі за місце в олімпійській збірній Ірану.

Саме Яздані завоював олімпійську ліцензію, вигравши чемпіонат світу 2019 року в Нур-Султані у вазі до 86 кг з вільної боротьби. Тепер йому, незважаючи на його регалії, належить доводити, що він заслуговує на право скористатися ним же здобутою ліцензією. Конкурент має лише один – дворазовий переможець першостей світу U-23 Камран Гасемпур. Вони неодноразово зустрічалися один з одним, і завжди перемагав Яздані, щоправда, всі їхні поєдинки проходили у завзятій боротьбі та завершувалися з різницею в один-два бали.

"Ідентична ситуація виходить і у вазі 87 кг в Україні з греко-римської боротьби, тільки про справедливий відбір поки що нічого не чути. Востаннє ми з Жаном Беленюком зустрічалися на змаганнях 01.02.2019, вже понад два роки минуло з того моменту", — сказав Новіков.

У коментарях до посту роздратовані вболівальники наполягали на чесному відборі та закликали Беленюка озвучити свою позицію. Але він боягузливо відмовчав.

Правила та регламенти

Система кваліфікації на Олімпійські ігри в Токіо у греко-римській боротьбі не передбачає іменних ліцензій. Вони виділяються на НОК. Тобто, ліцензія, яку Жан Беленюк здобув на чемпіонаті світу, належить українському олімпійському комітету, а не конкретно спортсмену.

Регламент Олімпійських ігор передбачає, що країна може бути представлена в одній ваговій категорії лише одним спортсменом. Тому і Беленюк, і Новіков не можуть поїхати на Олімпіаду в одній ваговій категорії.

18 березня у Будапешті стартував Європейський ліцензійний турнір із боротьби. Теоретично Новіков міг би поборотися за ліцензію у ваговій категорії вище, але у коментарі спортсмен сказав, що не планує цього робити.

"Не збираюся їхати на Європейський ліцензійний турнір у категорії 97 кг. Тому що у Кубку України 97 кг виграв Олександр Шишман, і він має їхати на турнір. Я жодного разу не боровся у категорії 97 кг в Україні. Я і не маю права, і не заслужив".

From-UA звернулися за коментарями до Новікова.

Новіков вважає, що заслужив зустріч із Беленюком за право виступати на Олімпіаді:

"Моя позиція така, що має бути як мінімум справедливий відбір. Або сутичка, або зустріч на змаганнях. Я не кажу, що я заслужив поїхати на Олімпіаду, але як мінімум на справедливий відбір я заслужив. З Жаном про цю ситуацію не говорив. Не знаю, якщо чесно, від кого чи чого залежить наша зустріч на килимі. Був Кубок України, я думав, що ми там зустрінемося, але Беленюк там не боровся. А далі за чемпіонати України не буде", – сказав Новіков.

Жан Беленюк відмовився давати коментар, але запропонував звернутися до свого особистого тренера – чемпіона світу 2006 року Володимира Шацьких.

Також тренер запевнив, що Беленюк не уникає зустрічей із Новиковим на килимі:

"Беленюк для себе визначив і погодив з тренерською порадою, що він їде на 2 міжнародні старти. Особисті тренери Новікова знали, що Беленюк уже не виступатиме на внутрішніх змаганнях, а бореться на міжнародних турнірах. Кажуть, що Жан уникає якихось зустрічей. Жан готується до Олімпіади та стартує там, де йому кажуть. Насправді Жан визначив для себе старти, і всі про ці старти чудово знають. І могли легко з Жаном десь перетнутись", – сказав Шацьких.

Таким чином, Жан Беленюк фактично скористався своїм чемпіонським статусом та формальною підставою – депутатською роботою – для того, щоб не брати участь у чесному відборі на Олімпіаду-2021. Його позиція зрозуміла і близька до будь-якого політика: участь у чесному поєдинку на рингу це завжди ризик, адже результат такого спортивного змагання не був гарантований і сутичка цілком могла закінчитися на користь Новікова. Такий підхід не має відношення до спортивних принципів Fair Play. Хоча саме собою балотування Беленюка в український парламент демонструє усунення його інтересів від спорту до політики, яку ніяк не можна назвати заняттям чесним і відкритим. Конфлікт із Новіковим показав, що і у професійному спорті Беленюк не завжди чистоплотний. Злякавшись чесного відбору, він не просто позбавив колегу шансу проявити себе на головній спортивній арені, але фактично привласнив за собою звання головного та безальтернативного борця країни. Займаючись політикою, він все одно продовжує їздити на Олімпіади, перекриваючи дорогу борцям нової генерації та позбавляючи Україну "золота" у перспективі ігор 2024 та 2028 років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!