Головна Новини Дайджест 2017 Директор "Спецтехноекспорт" заявив про можливі корупційні злочини на підприємстві
commentss НОВИНИ Всі новини

Директор "Спецтехноекспорт" заявив про можливі корупційні злочини на підприємстві

Директор підприємства вважає, що посадові особи можуть бути причетні до привласнення, розтрати майна або заволодіння ним в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем

18 грудня 2020, 10:00
Поділіться публікацією:
Директор "Спецтехноекспорт" заявив про можливі корупційні злочини на підприємстві

Спецтехноэкспорт - фото из открытых источников

Директор стратегічного оборонного підприємства ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" Павло Барбул заявив про можливі корупційні злочини, які можуть призвести до спричинення збитків державному підприємству в розмірі приблизно 10 млн долларів.  До неправомірних дії, за словами Барбула, можуть бути причетний начальник департаменту контрактів №1 Олексій Чередник. З відповідною заявою Барбул просить звернути увагу на ситуацію Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), пишуть "Вести". 

За словами директора "Спецтехноекспорту", підприємство вже багато років відіграє важливу роль у забезпеченні державної та економічної безпеки України, її обороноздатності.  До грудня 2014 року посаду директора обіймав Ігор Гладуш, а начальником департаменту контрактів № 1 був Олексій Чередник. Відповідно до встановленого в ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" розподілу, департамент контрактів № 1 відповідає за зовнішньоекономічну діяльність з Республікою Індія. 

Барбул зазначив, що державне підприємство "Спецтехноекспорт" виконує повноваження комісіонера, тобто розпорядника майна, яке належить іншим суб’єктам господарювання. Виконуючи зазначені функції, за дорученням комітента, ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" має право залучати агентів та укладати відповідні угоди.

За словами директора підприємства, восени 2014 року Гладушу та Череднику було відомо, що найближчим часом планується підписання додаткового контракту на суму приблизно 50 млн.дол США. При цьому, основний контракт було укладено за сприяння агента, а саме з фірмою Global Marketing FZE (та її правонаступником Global Marketing SP LTD). Робота з укладення додаткового контракту також проводилися за участі зазначеної компанії-агента.

Барбул вважає, що у той час, у Чередника та засновника Global Consultants & Services SA Limited Павана Кхабара та інших поки що невстановлених осіб з числа працівників "Спецтехноекспорту" та гонконгської компанії виник злочинний намір, спрямований на розтрату та подальше привласнення грошових коштів у розмірі, що у 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.  Для цього вони нібито підготували, та, очевидно, ввівши в оману Гладуша, 5 листопада 2014 року уклали з компанією GlobalConsultants&ServisesSALimited фіктивну та додаткову угоду, достовірно знаючи, що умови до неї фактично виконуватись не будуть. 

Відповідно до цієї угоди гонконгська компанія GlobalConsultants&ServisesSALimited нібито зобов’язалась забезпечити підписання додаткової угоди до вже існуючих зовнішньоекономічних контрактів з Республікою Індія на ремонт та модернізацію літаків АН-32. При цьому винагорода даної компанії мала скласти аж 20% від усіх грошових коштів, які надходять на рахунок підприємства "Спецтехноекспорт" за зовнішньоекономічними контрактами з Республікою Індія.

Крім того, Барбул звертає увагу на певні обставини. По-перше, Череднику у зв’язку з його посадою та виконуваними обов’язками було достовірно відомо, що існуючий та виконуваний на той момент контракт було укладено за сприяння іншого агента. При цьому, даний контракт, додаткові угоди до нього, а також численні акти виконаних робіт були підписані саме Гладушем та візувалися Чередником протягом кількох років.

Директор "Спецтехноекспорту" додав, що підприємства не отримувало жодного підтвердження того, що агент — GlobalConsultants&ServisesSALimited, будь яким належним чином виконував взяті на себе зобов’язання за угодою, що, на думку Барбула, також підтверджує факт її фіктивності. 

"Зазначені дії можуть призвести до спричинення збитків державному підприємству в розмірі приблизно 10 млн долларів, оскільки у такий спосіб зазначені особи намагаються створити підґрунтя для стягнення у судовому поряду вказаних коштів з "Спецтехноекспорту" на користь компанії GlobalConsultants&ServisesSALimited", — повідомив Павло Барбул. 

"Також, варто зазначити, що Паван Кхабар на зустрічах зі мною неодноразово повторював, що у разі несплати агентських на його користь, я та інші сьогоднішні керівники підприємства будуть мати проблеми з Національним антикорупційним бюро, а також хизувався тісною співпрацею з правоохоронцями", — додав директор "Спецтехноекспорту". 

З врахуванням наведеного, Барбул вважає, що в діях Чередника, як посадової особи, та його ймовірних спільників наявні ознаки особливо тяжкого корупційного правопорушення, а саме привласнення, розтрата майна або заволодіння ним в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем.

"Його спільник Паван Кхабар, з метою залякування та завдання шкоди моїй діловій репутації може вдатися до неправомірного використання свого впливу на працівників  Національного антикорупційного бюро України, які, в свою чергу,  можуть розпочати незаконне кримінальне переслідування діючих посадових осіб ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", у тому числі з метою їх дискредитації та усунення від керівництва", — резюмував Барбул. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!