Головна Новини Дайджест 2024 Ексклюзив: прізвище голови НАЗК визначено до завершення конкурсу
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив: прізвище голови НАЗК визначено до завершення конкурсу

Ним стане Андрій Вишневський, запасний кандидат – Дмитро Калмиков. Про це Артем Ситник повідомив команді НАЗК до завершення конкурсу

24 лютого 2024, 17:57
Поділіться публікацією:
Ексклюзив: прізвище голови НАЗК визначено до завершення конкурсу

Конкурс на голову НАЗК. Фото: з відкритих джерел

Вже завтра Конкурсна комісія з відбору на посаду Голови Національного агентства з питань запобігання корупції планує оголосити переможця, який очолюватиме агентство країни в повномасштабній війні найближчі чотири роки. Конкурс тривав з грудня минулого року та увага ЗМІ до нього була дуже скудною. За виключенням кількох публікацій від громадських організацій, що залучені самою комісією для допомоги в його проведенні, та Судово-юридичної газети, видання для юристів про юристів, — інших аналізів не було. Агентство можна впевнено називати одним з найбільш недооцінених органів країни. Помилково недооцінених.

Документи для участі в конкурсі подали 64 особи. До відбору комісія допустила 51, детально пояснивши причини дискваліфікації решти. До другого етапу конкурсу допустили 24 особи, що набрали за результатами тестування загальних здібностей 107 та більше балів. І саме в цей момент Конкурсна комісія, яка складається з трьох представників від України та трьох від міжнародних організацій, завершила прозорий процес оцінювання кандидатів та перейшла на фактично закритий, суб’єктивний режим дискваліфікації.

За результатом проведення тестування на знання антикорупційного законодавства, етичного лідерства, співбесіди з психологом, підготовки есе щодо стратегічного бачення майбутнього агентства та співбесіди на доброчесність Конкурсна комісія виключила з подальшої участі в конкурсі 14 осіб. По жодному з кандидатів Комісія не пояснила причин його дискваліфікації, не озвучила та не опублікувала результати тестування та інших етапів. Й взагалі не надала жодних пояснень, чому були обрані саме ці десять осіб для участі в фіналі. Обрана десятка не має якихось спільних ознак, серед них є особи, яких впевнено можна назвати недоброчесними, не всі мають досвід роботи на керівних посадах, а деякі показали мінімально допустимі результати під час першого і єдиного прозорого етапу оцінювання.

На закритій зустрічі з членами Комісії окремі представники громадських організацій висловили свої занепокоєння щодо непрозорості відбору. Дехто повторив їх публічно, наголошуючи, що така поведінка комісії може дискредитувати саму ідею конкурсів в очах українців. Але це не вплинуло на позицію комісії. Чому одних дискваліфікували, а інших – допустили, так і залишилося таємницею комісії.

В той час поки десять фіналістів готувалися до співбесід, в кабінеті Артема Ситника, першого заступника голови НАЗК, який притягався до відповідальності за корупційне порушення на посаді голови НАБУ, 22 лютого відбувалася закрита нарада у вузькому колі команди відомства. Наше видання поспілкувалося з двома учасниками цієї наради, які на умовах анонімності через чутливість питання розкрили нам деталі розмови.

Під час наради Артем Ситник повідомив, що переможцем конкурсу буде Андрій Вишневський, запасний варіант, на випадок форс-мажору – Дмитро Калмиков. Ситник попередив, що все відбуватиметься дуже швидко. Через три дні, 25 лютого, комісія оголосить переможця. В подальшому уряд, враховуючи ризик делегітимізації конкурсу через непрозорість його проведення, має швидко призначити переможця. Наступним кроком буде заміна заступників. Сам Ситник, за домовленістю з Вишневським та Калмиковим, залишить за собою посаду першого заступника та відповідатиме за функцію фінансового контролю. Калмиков отримає посаду заступника. На випадок форс-мажору, навпаки, Калмиков — голова, Вишневський – заступник.

Також якнайшвидше буде змінений штатний розклад. Повністю ліквідований підрозділ, який займався питаннями, пов’язаними з притягненням росії та її посібників до відповідальності. Звільнені команди внутрішнього контролю та HR, що проводили службові перевірки по Вишневському. Загалом звільнити планується близько 50% персоналу агентства.

"НАЗК має боротися з непотизмом, просувати прозорі конкурси для призначення на державні посади. Імітація конкурсу, якою він (від видання – Артем Ситник) хизується перед командою, ставить жирний хрест на майбутніх чотирьох роках роботи НАЗК", — повідомив виданню працівник НАЗК, присутній на нараді на умовах анонімності через побоювання настання негативних наслідків за результатом викриття.

"Чутки про угоду Калмикова та Вишневського з Ситником, який через "Центр протидії корупції" (від видання – громадська організація) забезпечить одному перемогу, іншому – заступника, в обмін на збереження собі посади першого заступника та їх невтручання у контроль (від видання – фінансовий контроль –повноваження з перевірки декларацій), були давно. Думали стандартний шум. Коли Ситник це підтвердив, зрозуміли, що далі буде "друзям все, ворогам – закон", — пояснило виданню друге джерело, повідомивши, що планує звільнитися з НАЗК якщо цей сценарій буде реалізований.

Усвідомлюючи наслідки повідомлення неправдивої інформації, що може дискредитувати як міжнародні організації, так і конкурси вцілому, та поставити під сумнів легітимність майбутнього голови, ми зв’язалися з ще кількома особами в уряді, НАЗК та серед громадського сектору, щоб підтвердити або спростувати наші висновки та повідомлену інформацію. Кожне з джерел назвало одне з зазначених двох прізвищ як ймовірного переможця, пояснивши це головною причиною – підтримкою з боку Ситника, в тому числі завдяки його тісним контактам з Іриною Шибою, яка очолює секретаріат комісії.

Не оцінюючи самого Артема Ситника та його здобутки на посаді голови НАБУ або першого заступника голови НАЗК, незалежно від того, яку він має репутацію та якою довірою користується в суспільстві, його вплив на роботу комісії є незаконним. Приватний інтерес, що мотивує застосування впливу у вигляді збереження посади та напрямку, який дозволяє "карати" — недоброчесним. Наслідком цього буде не тільки нелегітимність нового голови та захоплення органу вузькою групою осіб, а й дискредитація всієї системи конкурсів та антикорупційного руху. Це занадто висока ціна, що заплатить воююча країна за уражені амбіції однієї людини.

Видання здобуло багато даних про конкурс, який відбувся не навсправжки. Щоб не перевантажувати текст зайвою інформацією, наведемо тільки відомості про двох фаворитів.

Дмитро Калмиков:

1. Рідний брат Дмитра був засуджений у 2017 році за фінансування тероризму.

2. Сам Калмиков мав зв’язки з так званими "ЛНР", що використовував для збереження свого майна на окупованій території та трансферу ресурсів з підконтрольної Україні території.

Андрій Вишневський:

1. Всі попередні місця роботи Вишневський покидав зі скандалами, в Міністерстві юстиції навіть сидів за столом, який винесли в коридор, щоб переконати його як звільненого працівника покинути кабінет.

2. В 2011 році щодо Вишневського здійснювалося розслідування за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого статтею 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

3. В 2013 щодо Вишневського здійснювалося розслідування за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого статтею 307 Кримінального кодексу України (наркотики).

4. Вишневський був викритий при використанні підробленого документу про непридатність до військової служби під час працевлаштування, про що за даними наших джерел Комісія була повідомлена, але не задала питання Вишневському це питання, як і щодо попередніх двох пунктів.

5. Вишневський був звільнений з НАЗК "по статті" за неналежне виконання обов’язків за результатом службового розслідування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!